Äppelrutor med smultäcke

Mycket goda äppelrutor med smultäcke. En sockerkakssmet med äppelbitar i botten med ett frasigt smultäcke ovanpå. Gott att servera till fika eller dessert med vispad grädde, vaniljglass eller kanelglass.
Äppelrutor med smultäcke
Tid: 70 minuter varav 35 minuter i ugnen
16 bitar

Ingredienser:

Sockerkaka:

Fyllning:

Smultäcke:

Ev: Serveringsförslag:

Laktosfritt - Välj laktosfritt smör och servera med laktosfritt tillbehör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 35 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

    Sockerkaka:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    (Ett tips är att bara smälta smöret till hälften och sen ta av det från plattan - så smälter resten av värmen i det redan smälta smöret. På så vis så blir inte det smälta smöret så varmt och behöver därför inte stå och svalna.)

    instruktion steg 1 äppelrutor med smultäcke
    Smält smöret.
  2. Ta fram en ugnsform ca 30x20 cm eller en fyrkantig form ca 25 cm. Man kan också ta en rund form ca 28 cm i diameter men då blir det svårt att skära rutor. Man kan smörja och bröa formen eller klä den med bakplåtspapper. Använder man en teflonform brukar detta inte behövas.

    instruktion steg 2 äppelrutor med smultäcke
    Smord och bröad ugnsform.
  3. Vispa ägg och strösocker, vaniljsocker och bakpulver till en ljus vit pösig smet med elvisp.

    instruktion steg 3.1 äppelrutor med smultäcke
    Mät upp ingredienserna.
    instruktion steg 3.2 äppelrutor med smultäcke
    Vispa.
  4. Tillsätt det smälta (och avsvalnade) smöret och vetemjölet och blanda snabbt ihop till en jämn smet. Du kan köra på lägsta hastighet på elvispen eller röra med en sked. Blanda/kör inte längre tid än att det är blandat.

    (OBS! Det är viktigt att smöret verkligen svalnat eftersom värmen sätter igång bakpulvrets effekt vilket vi inte vill förrän kakan kommer in i ugnen.)

    instruktion steg 4.1 äppelrutor med smultäcke
    Tillsätt vetemjöl och smör.
    instruktion steg 4.2 äppelrutor med smultäcke
    Blanda.
  5. Häll smeten i ugnsformen och bred ut den försiktigt.

    instruktion steg 5 äppelrutor med smultäcke
    Bred ut smeten.
  6. Fyllning:

  7. Skala äpplena och skär i mindre bitar eller klyftor. Blanda kanel och socker i en djup tallrik och lägg äppelbitarna i detta och rör runt så att kanel- och sockerblandningen fastnar på äppelbitarna.

    instruktion steg 6.1 äppelrutor med smultäcke
    Skala äpplen.
    instruktion steg 6.2 äppelrutor med smultäcke
    Blanda kanel och socker.
    instruktion steg 6.3 äppelrutor med smultäcke
    Blanda med äppelbitarna.
  8. Tryck i äppelbitarna i sockerkakssmeten. Om inte allt kanel och socker fastnade på äppelbitarna så strö det bara över.

    instruktion steg 7 äppelrutor med smultäcke
    Tryck i äppelbitarna.
  9. Smultäcke:

  10. Gör smultäcket. Du kan använda samma bunke och vispar som inte behöver diskas emellan.

    Smält smöret eller låt det ligga framme i rumstemperatur så det blir lite mjukt. (Nu så behöver inte smöret hinna svalna, eftersom det inte är bakpulver i smultäcket.)

    Blanda vetemjöl, strösocker, havregryn, vaniljsocker och kardemumma med smöret. Använd gärna elvisp så går det fort, men man kan lika gärna använda en sked. Det ska bli en smulig deg. Fördela smuldegen över kakan.

    instruktion steg 8.1 äppelrutor med smultäcke
    Blanda torra ingredienserna.
    instruktion steg 8.2 äppelrutor med smultäcke
    Tillsätt smör.
    instruktion steg 8.3 äppelrutor med smultäcke
    Blanda.
    instruktion steg 8.4 äppelrutor med smultäcke
    Strö ut smulorna.
  11. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 35 minuter.

    instruktion steg 9 äppelrutor med smultäcke
    Grädda.
  12. Låt svalna. Skär i rutor eller låt gästerna själva skära valfri stor bit. Kakan är ganska mäktig så skär inte för stora bitar.

    Servera äppelrutorna som de är eller gärna med något tillbehör som t.ex. vispad grädde, vaniljsås, vaniljglass eller kanelglass.

    instruktion steg 10 äppelrutor med smultäcke
    Färdig att servera.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (96 g): 274 kalorier, 38 g kolhydrater, 11 g fett, 4 g protein, 2 g fibrer

Serveringstips

Servera med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljsglass.

Hållbarhet och förvaring

Äppelrutorna håller sig minst 5 dagar i kylskåp. De går också bra att frysa och håller sig då 3-6 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Nina Malmborg
Bor i Finland men söker ofta svenska receptsidor då jag vill hitta nya recept. Igår kväll ville jag baka någonting där jag kunde använda mina egna äpplen. Bland många receptalternativ fastnade jag för ditt recept på äppelrutor och det blev supergott!
Kommer säkert att prova något annat recept från din sida- tex tacopajen såg läcker ut.
Nina
Skrivet av Anne Axen
Hej och godkväll, trillade bara in på din blogg, och jag bara gillar alla recept o veckomatsedlar, så bra skrivet, och utförliga bilder, så proffsigt gjort. Så många nya recept att använda, när inspirationen tryter. Och alla goda bakverk.
Svar till Suzanne Skrivet av Susanne
Tack så mycket och tack för du skrev! :)
Skrivet av Suzanne
Hej,
Gjorde denna idag, supergod med smultäcket på :)
Jag använde fullkorns havregryn o minskade lite på sockret.

Tack för jättebra receptsida som jag ofta använder ofta.
Hälsar
Suzanne
Svar till Becky Skrivet av Susanne

Tack för svar! Formens geometri ska inte spela någon roll däremot spelar storleken roll, men där hade du ju exakt 26 cm så det enda som då skiljer är mängden äpplen och ugn. Ugnar är ju inte exakta.

Men som sagt bra tips att göra i stora muffinsformar! Tack igen!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest