Recepten.se – Recept> Godis> Kokosmums / Gräddbullar

Kokosmums / Gräddbullar

Kokosmums eller gräddbullar som de också kallas är klassiska goda, gräddiga och fluffiga munsbitar som man enkelt gör själv med detta recept.
Kokosmums eller gräddbullar
Goda kokosmums, även kallade gräddbullar som är enkla att göra. En assistent med visp rekommenderas. Jag använder Ankarsrum assistent med dubbelvisp.
Skriv ut   Mejla
Tid: 3 timmar, varav 30 minuters jobb
Mängd: ca 30 st

Ingredienser:

Strössel:

Laktosfritt
Glutenfritt
Vegetariskt - Byt ut gelatinpulver mot samma mängd agar agar pulver.

Utrustning:

Gör så här:

  1. Dela ägget, endast äggvitan behövs i detta recept.

    Häll strösocker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en bunke.

    Blanda lite lätt.

    instruktion steg 1.1 kokosmums / gräddbullar
    Äggvita.
    instruktion steg 1.2 kokosmums / gräddbullar
    Äggvita, strösocker, florsocker, vatten.
    instruktion steg 1.3 kokosmums / gräddbullar
    Blanda lite.
  2. Det vattnet som ska vara varmt går bra att värma i mikron eller i en kastrull. Det ska värmas så det är kokhett.

    Rör ut gelatinpulvret i det varma vattnet. Rör tills alla klumpar försvunnit. (Om man inte värmt vattnet tillräckligt och gelatinet inte löser sig så kan du köra det i mikron en stund så det blir varmt och fortsätta röra tills gelatinet löser sig.)

    instruktion steg 2 kokosmums / gräddbullar
    Rör ut gelatinpulvret.
  3. Tillsätt gelatinblandningen till sockerblandningen.

    instruktion steg 3 kokosmums / gräddbullar
    Tillsätt gelatinblandningen.
  4. Vispa allt med elvisp ca 25 minuter. Idealiskt är en assistent med visp eller en elvisp med roterande bunke som då sköter sig själv.

    När smeten är färdigvispad ska den vara ganska fluffig och fast.

    instruktion steg 4.1 kokosmums / gräddbullar
    Vispa.
    instruktion steg 4.2 kokosmums / gräddbullar
    Färdigvispad smet.
  5. Gör strösslet: Häll kokos och kakao i en bunke och blanda.

    instruktion steg 5.1 kokosmums / gräddbullar
    Kakao och kokosflingor.
    instruktion steg 5.2 kokosmums / gräddbullar
    Blanda.
  6. Strö ut en del av strösslet så det täcker botten i en rektangulär form ca 20x30 cm.

    Klicka ut smeten ovanpå strösslet.

    instruktion steg 6 kokosmums / gräddbullar
    Klicka ut smeten på strösslet.
  7. Bred ut smeten i formen och strö över så mycket strössel som fastnar. Spara övrigt strössel.

    Låt smeten stå kallt tills den stelnat, ca 2 timmar.

    instruktion steg 7.1 kokosmums / gräddbullar
    Bred ut smeten.
    instruktion steg 7.2 kokosmums / gräddbullar
    Strö över strössel (ej allt).
  8. Skär smeten i rutor, ca 4x5 cm.

    Doppa snittytorna i resten av strösslet så att bitarna är helt täckta med strössel.

    Förvara kokosmumsen svalt.

    instruktion steg 8.1 kokosmums / gräddbullar
    Skär i bitar.
    instruktion steg 8.2 kokosmums / gräddbullar
    Doppa snittytan i strössel.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (31 g): 91 kcal, 14 g kolhydrater, 3 g fett, 1 g protein, 1 g fibrer

Tips & tricks

Det går jättebra att frysa kokosmums, de blir inte frusna, bara kalla. Tänk bara på att ha papper emellan om du vill kunna ta upp en i taget.

Hållbarhet och förvaring

Förvara i kylskåp. De går också bra att frysa och behöver ej tinas.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Susanne
Hej! Jag har gjort skumbollar i långpanna med socker florsocker äggvita kalt vatten
Kokande vatten med gelatinpulvet enligt receptet. Men det rinner ut genomskinlig vätska lite tjock i långpannan när det har stått i kylskåpet ett par timmar, vad kan det beror på??
//Susanne
Skrivet av Josua
Jättebra recept!!!
Skrivet av Tone
Supermumsiga! Jag har dock i lite vaniljsocker och blandar kokosen med oboy, tycker det blir lite mildare än kakaon.
Skrivet av Agneta Lidbeck
Är förvånad att se mitt ” gamla” recept … äntligen
Det är toppenbra och lätt….
Jag brukade ha vaniljsocker i och så värmde jag hälften av kokosen i stekpannan med kakao på då sög kokosfettet upp kakaon och blev chokladkokos…mmm..gott..
Skrivet av Gudrun
Hej! Jag har gjort skumbollar i långpanna med socker florsocker äggvita kalt vatten
Kokande vatten med gelatinpulvet enligt receptet. Men det rinner ut genomskinlig vätska lite tjock i långpannan när det har stått i kylskåpet ett par timmar, vad kan det beror på?
Hälsningar Gudrun
Skrivet av Stephanie
Kladdar de ihop sig i kylen/frysen om man inte har bakplåtspapper mellan? Skyddar kokosen eller blir rutorna blöta eller vätskar i kylen?
Skrivet av Anna
Jag tycker att dom blev för kompakta när dom var färdiga i kylen, hade velat ha lite fluffigare, man kanske kan ta lite mindre gelatin?
Skrivet av Julbaket
Smakade dessa på jobbet och ville själv prova att göra en dubbel sats till jul. Ersatte gelantinet med agar agar för en vegetarisk variant. Efter att ha kört med elvispen nästan en timme hade det fortfarande inte tjocknat. Upptäckte också att agar agar blandningen bara lagt sig som en tjock gelé i botten. Tycker även att agar agar har en konstig eftersmak - lite alg-liknande. Vet inte vad jag ska göra... Kanske slänga hela långpannan?
Skrivet av Tobias Olausson
Var lite för snabb på bollen med de veganska kakorna, som tyvärr inte stelnade ordentligt. Kan ha varit dosering kanske, ska prova lite mer :)
Skrivet av Tobias Olausson
Hej! Provade att göra detta receptet helt veganskt genom att byta ut ägget mot kikärtsspad, och gelatinet mot agar-agar. Gick utmärkt!
Skrivet av Annica
Vill bara dubbelkolla så jag tänker rätt, 1,5msk gelatinpulver = 9 gelatinblad?
Skrivet av Annis
Underbart goda! Enkelt recept att följa, jag vispade inte så länge.. kanske en kvart och det räckte bra.
Skrivet av Vego
Vegetariskt om man tar bort gelatinet... äggvitan då, vad ska man ersätta den med?
Skrivet av Birgitta
Sååå goda! Frös in dem och de blev hur goda som helst även då, lite mer sega men det är sånt jag gillar! Ville ha lite mindre bitar så jag halverade dem och rullade i mer kokos/kakao. Ett lager i varje frysform så det behövdes inget papper. Tack för ett superrecept!
Skrivet av Pernilla
Hej!
Är väldigt grön på bakning, och hade bara en vag aning om vad jag trodde dessa skulle bli. Gjorde dem tillsammans med min brorsdotter nu till Jul, har sett att de kallas Spökfisar också, så hon var väldigt nyfiket misstänksam!
Det enda som var lite krångligt var att skära ut snygga rutor på slutet, de ville gärna "smälta ihop" igen, och kladdigt var det!
De blev jättebra, det var roligt att göra dem tillsammans med pepparkaksbaket. Och de blev som jag anade...! Jättegott!
De här kommer jag att göra igen!
Tack för ett bra recept med bra beskrivning!
Skrivet av Linda M
Gjorde som Annis och använde 6 gelatinblad och värmde allt vatten.
Men använde 2 äggvitor istället för en, då blir de mer som Mumsmums.

Vi brukar kalla dem Gummikaka :)
Skrivet av Josefin
Hejsan, går det smaksätta smeten med vanilj istället för i kokosen? Tack på förhand
Skrivet av Ann Sjölander
Om jag vill ta gelatinblad till denna sats, hur många blad ska jag ta då?
Skrivet av Kajsa
Hej!

Vill prova detta recept, har aldrig gjort gräddbullar förut och heller aldrig använt gelatin. Undrar om måttet på gelatinpulver stämmer då det motsvarar 9 gelatinblad vilket jag tycker låter mycket. Behöver veta för jag vill ha ett vegetariskt alternativ, kan du eller någon annan rekommendera något speciellt märke och mängd som ger ett bra resultat?
Svar till Simon Skrivet av Susanne
Jaha vad bra att du kom på felet och tack för att du delar med dig av det! Tack så mycket och jag önskar dig detsamma - God Jul!
Skrivet av Simon
Hej igen.

Jag kom på felet och det var att jag använde fel mått för gelatin pulvret. Jag hade i för lite så gjorde en ny sats och det blev perfekt.
Tack för receptet och jag hoppas du och familjen har en riktigt god jul nu :)
Svar till Simon Skrivet av Susanne
Jag har vispat på högsta effekt med elvisp men kanske inte allra högsta med köksmaskin. Kanske kom inte din bakmaskin åt det som var i botten ordentligt? Kanske prova att stanna den och röra om med en slev för att se att vispen i den verkligen kommer åt det närmast botten också? På så vis hjälper du ju bakmaskinen så att all smet blir vispad. Jag tror det är där felet ligger snarare än hastigheten eftersom du fick korrekt konsistens för övrigt.
Skrivet av Simon
Hej Hej.
Jag har gjort detta recept tre Jular nu men sist jag gjorde det vart det socker vatten I botten men 95% korrekt konsistens ovanpå (det vart fluff men ju närmare botten ju rinnigare och sen lagret med sockervatten). Vet du vad som kan ha blivit knas? Jag gjorde allt som vanligt men hade bakmaskin. Ska den vispa I hög hastighet för jag hade lägsta.
Svar till Elise Skrivet av Susanne
Ja kokosmumsen går bra att frysa! (Det står i receptet.)
Skrivet av Elise
Går dom att frysa??
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl