Äppelcobbler
Cobbler är ett amerikanskt bakverk, som ett mellanting mellan smulpaj och sockerkaka. En äppelcobbler är en cobbler med inbakade äppelbitar. Så det blir som en äppelpajssockerkaka. Extra gott blir det med farinsocker som ger en underbar kolasmak! Servera med vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde.

Tid: ca 1 timme
Mängd: 6 portioner
Ingredienser:
- ca 450 g (ca 4 st) äpplen
- 2 msk smör
- 2 msk farinsocker eller råsocker eller strösocker
- 1 tsk kanel
Cobbler:
- 100 g smör
- 1 dl farinsocker eller strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 dl vetemjöl
- 1,5 dl havregryn eller kokosflingor
- 0,5 dl vispgrädde
- 1 st ägg
Laktosfritt - Välj laktosfri grädde. Smör är nästintill laktosfritt som nästan alla tål annars finns även mjölkfritt smör.
Vegetariskt
Utrustning:
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter med över- och undervärme
-
Skala och skär äpplen i mindre bitar. Smält smöret i en stekpanna.
Äppelbitar. Smält smör. -
Lägg äppelbitarna, kanel och socker i det smälta smöret. Stek bitarna mjuka i ca 2 minuter.
- 2 msk farinsocker eller råsocker eller strösocker
- 1 tsk kanel
Äppelbitar, kanel och farinsocker. Stekta äppelbitar. -
Mät upp smör och farinsocker till cobblersmeten. Låt stå framme en stund så smöret blir mjukt. Vispa till en jämn smet. Använd elvisp med vispar.
- 100 g smör
- 1 dl farinsocker eller strösocker
Smör och farinsocker. Smeten vispad. -
Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Vispa till en jämn smet.
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
Vaniljsocker och bakpulver tillsatt. -
Tillsätt vetemjölet och vispa till en jämn smet.
- 1 dl vetemjöl
Vetemjöl tillsatt. Smeten blandad. -
Tillsätt havregryn, ägg och vispgrädde. Vispa till en jämn smet.
- 1,5 dl havregryn eller kokosflingor
- 0,5 dl vispgrädde
- 1 st ägg
Havregryn, ägg och grädde tillsatt. Äppelcobblersmeten klar. -
Lägg äppelbitarna i en pajform och fördela smeten ovanpå.
Äppelbitarna i pajformen. Ogräddad äppelcobbler. -
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20-25 minuter tills ytan blivit gyllene.
Låt svalna lite före servering.
Gräddad äppelcobbler.
Näringsvärden
Näringsvärde per portion (151 g): 377 kcal, 39 g kolhydrater, 22 g fett, 4 g protein
Hållbarhet och förvaring
Äppelcobblern håller sig minst 1 vecka i kylskåp.
1