Recepten.se – Recept> Muffins & Mjuka kakor> Blåbärsmuffins

Blåbärsmuffins

Goda stora amerikanska blåbärsmuffins. Farinsocker gör muffinsarna lite ljusbruna och ger god smak men det går även bra med vanligt strösocker.
Blåbärsmuffins
Goda saftiga muffins med blåbär.
Skriv ut   Mejla
Tid: 35 min varav 20 min i ugnen
Mängd: 12 st stora

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i 18-20 minuter med över- och undervärme

Baka blåbärsmuffins så här:

  1. Mät upp smöret och sockret i en bunke och ställ den i rumstemperatur så blir det lättare att blanda ihop sen.

    blåbärsmuffins steg 1: smör och strösocker
    Smör och strösocker.
  2. Smörj en muffinsplåt eller ställ upp 12 st stora pappersformar för muffins på en plåt.

    blåbärsmuffins steg 2: smord muffinsform
    Smord muffinsform.
  3. Rör smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp.

    blåbärsmuffins steg 3: smör och socker ihoprört
    Smör och socker ihoprört.
  4. Rör i äggen, ett i taget, till en jämn smet. Använd gärna elvisp.

    blåbärsmuffins steg 4: ett ägg i taget
    Ett ägg i taget.
    blåbärsmuffins steg 4: nästa ägg
    Nästa ägg.
    blåbärsmuffins steg 4: vispa
    Vispa.
  5. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt och rör ihop. Använd gärna elvisp.

    blåbärsmuffins steg 5: tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt
    Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt.
    blåbärsmuffins steg 5: vispa
    Vispa.
  6. Tillsätt vetemjölet och mjölken. Kör försiktigt med elvispen till en jämn smet. Det är viktigt att sluta vispa med elvisp så fort smeten är jämn så att man inte vispar för länge.

    OBS! Mät upp vetemjölet genom att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket och då blir muffinsarna torra.

    blåbärsmuffins steg 6: tillsätt vetemjöl och mjölk
    Tillsätt vetemjöl och mjölk.
    blåbärsmuffins steg 6: smeten blandad
    Smeten blandad.
  7. Sluta använda elvisp och vänd försiktigt ner bären med en sked eller slickepott utan att mosa blåbären för mycket för då blir muffinsarna gråaktiga i färgen.

    (Om du använder frysta blåbär så behöver du inte vara lika försiktig.)

    blåbärsmuffins steg 7: tillsätt blåbär
    Tillsätt blåbär.
    blåbärsmuffins steg 7: rör ihop försiktigt
    Rör ihop försiktigt.
  8. Klicka ut smeten i muffinsformarna så att de blir fyllda till ca tre fjärdedelar.

    blåbärsmuffins steg 8: fördela smeten i formarna
    Fördela smeten i formarna.
  9. Grädda i mitten av ugnen i 18-20 minuter i 200°C.

    blåbärsmuffins steg 9: färdiggräddade muffins
    Färdiggräddade muffins.
  10. Om du använder muffinsplåt. Lossa efter några minuter muffinsen från formen. Ett tips är att använda skaftet på en tesked.

    Låt svalna på galler.

    Ät och njut!

    blåbärsmuffins steg 10: lossa med hjälp av skaftet på en tesked
    Lossa med hjälp av skaftet på en tesked.
    blåbärsmuffins steg 10: svalna på galler
    Svalna på galler.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per muffins (91 g): 258 kcal, 35 g kolhydrater, 11 g fett, 5 g protein, 2 g fibrer

Serveringstips

Servera blåbärsmuffins med vispad grädde och färska blåbär så blir det en dessert!

GI Tips

Byt ut vetemjölet mot fullkornsvetemjöl. Bären gör att GI-värdet sänks, utan bären skulle GI-värdet vara högre. Farinsocker har lite lägre GI och är lite nyttigare än vanligt strösocker.

Variationstips

Byt ut blåbären helt eller delvis mot andra bär t.ex. hallon eller vinbär.

Hållbarhet och förvaring

Blåbärsmuffinsarna går utmärkt att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av chorok alsaraj
hej.du är duktig .jag använda recepten för att recepten the bäst. tack.
Skrivet av Aaskiii
Bra recept👍
Skrivet av Henke
Gjorde helt efter receptet så jäkla goda å saftiga. Tinade några som legat i frysen några veckor och de smakar lika gott😋👌👌👌
Skrivet av Julia
Tyvärr blev dessa alldeles för torra… trots stora ägg och att jag vägde mjölet blev det som scones? Måste stå fel mängd mjöl?
Skrivet av Erika
Fantastiskt goda! Mina blev inte alls torra utan väldigt saftiga. Varierar med frysta blåbär och med hallon med vit choklad.
Skrivet av Ninni
För mycket mjöl? Blev alldeles för torra.
Skrivet av Johan Ljungqvist
Jättegott.
Ibland har jag djupfrysta jordgubbar som jag delar på fyra, trycker i 3 av delarna i smeten som är i muffins formen
Skrivet av Katarzyna
Fantastisk recept😊
Svar till Tuva Sundberg Skrivet av Tuva Sundberg
Jag tyckte dom smakade för mycket mjöl och nästan inget socker alls, men annars bra recept👍
Skrivet av Eiwor Malmborg
De bästa blåbärsmuffins jag någonsin bakat. Tack Susanne för receptet. Dina recept är alltid
fantastiska.
Skrivet av Sandra
Mina favoritmuffins, tack för receptet!
Skrivet av Ibti
Jättebra recept precis som alla era recept.
Skrivet av Arne Nilsson, Borås
Gott,
Arne Nilsson, Borås
Skrivet av Stig
Bakat muffins med röda vinbär.
Skrivet av Sylvia Sjödin
Det är ett jättebra recept.
Skrivet av Ray
Sjukt bra recept! Hade dem i ugnen i 16 min sen så vände jag på plåten och hade i dem i 5 minuter till. Då vart dem perfekta.
Svar till Ayja Karhatsu Skrivet av Susanne
Om du använder pappersformar så låter man dem sitta kvar tills man äter dem.
Skrivet av Ayja Karhatsu
Jag har tänkt att baka dom för dom ser så goda.
Men måste man ta ut dom från pappersformarna?
Skrivet av Eskil
Mycket goda. Farinsockret är för mig ett måste. 10/10, jag kommer sannerligen att baka dessa i framtiden igen.
Skrivet av Karl den 16
Bra
Skrivet av Nora
fortsätt med vad du gör
Skrivet av Alice
Har aldrig riktig gillat muffins men dom är väldigt goda faktiskt!
Skrivet av Lisa
Dom var jätta goda!
Skrivet av Karl
Goda
Skrivet av Petter Gertz
Hej, detta har inte blåbärsmuffinsarna förutom att de var väldigt goda. Men jag har använt denna hemsida när jag ska baka några gånger och jag vill bara säga att jag tycker att det är riktigt bra gjort, speciellt gillar jag att ni lägger in bilder steg för steg.

Så fortsätt med vad ni gör

MvH Petter
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl