Blåbärsmuffins

Ingredienser:
- 125 g smör eller margarin
- 2 dl strösocker
- eller 2 dl farinsocker
- 3 st ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 5 dl (300 g) vetemjöl
- 1 dl mjölk
- 3 dl färska eller frysta blåbär eller andra bär t.ex. hallon, vinbär, lingon
Utrustning:
- 12 st stora muffinsformar
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i 18-20 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp smöret och sockret i en bunke och ställ den i rumstemperatur så blir det lättare att blanda ihop sen.
- 125 g smör eller margarin
- 2 dl strösocker
- eller 2 dl farinsocker
Smör och strösocker. -
Smörj en muffinsplåt eller ställ upp 12 st stora pappersformar för muffins på en plåt.
Smord muffinsform. -
Rör smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp.
Smör och socker ihoprört. -
Rör i äggen, ett i taget, till en jämn smet. Använd gärna elvisp.
- 3 st ägg
Ett ägg i taget. Nästa ägg. Vispa. -
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt och rör ihop. Använd gärna elvisp.
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 krm salt
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt. Vispa. -
Tillsätt vetemjölet och mjölken. Kör försiktigt med elvispen till en jämn smet. Det är viktigt att sluta vispa med elvisp så fort smeten är jämn så att man inte vispar för länge.
OBS! Mät upp vetemjölet genom att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket och då blir muffinsarna torra.
Tillsätt vetemjöl och mjölk. Smeten blandad. -
Sluta använda elvisp och vänd försiktigt ner bären med en sked eller slickepott utan att mosa blåbären för mycket för då blir muffinsarna gråaktiga i färgen.
(Om du använder frysta blåbär så behöver du inte vara lika försiktig.)
Tillsätt blåbär. Rör ihop försiktigt. -
Klicka ut smeten i muffinsformarna så att de blir fyllda till ca tre fjärdedelar.
Fördela smeten i formarna. -
Grädda i mitten av ugnen i 18-20 minuter i 200°C.
Färdiggräddade muffins. -
Om du använder muffinsplåt. Lossa efter några minuter muffinsen från formen. Ett tips är att använda skaftet på en tesked.
Låt svalna på galler.
Ät och njut!
Lossa med hjälp av skaftet på en tesked. Svalna på galler.
Näringsvärden
Serveringstips
GI Tips
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
Ibland har jag djupfrysta jordgubbar som jag delar på fyra, trycker i 3 av delarna i smeten som är i muffins formen
fantastiska.
Arne Nilsson, Borås

webmaster
Men måste man ta ut dom från pappersformarna?
Så fortsätt med vad ni gör
MvH Petter