Goda fullkornsvåfflor med lägre GI som du kan äta med gott samvete. Receptet innehåller en del fullkornsmjöl istället för vanligt vetemjöl och även ägg vilket också ger en bättre mättnadskänsla och därför passar detta recept även till frukost eller lunch. Våfflorna kan serveras med färska bär som både är nyttigt och jättegott! Jag gräddar våfflor ofta och då använder jag det här receptet nästintill varje gång.
Använd inte vetemjöl special, det blir som klister och våfflorna fastnar i våffeljärnet.
GI Tips
För lägst GI ta fullkornsdinkel och dinkelmjöl och öka gärna mängden fullkornsdinkel och minska på mängden dinkelmjöl för att sänka GI ytterligare. Man kan också ta ett extra ägg.
Variationstips
Har man inte fullkornsvetemjöl, dinkelmjöl eller grahamsmjöl kan man ta bara vanligt vetemjöl, men då blir GI-värdet högre.
Hållbarhet och förvaring
Det bästa är att frysa in överblivna våfflor. Ta sedan upp dem ur frysen, bryt i bitar (de ska ej tinas) och kör i brödrost på lägsta effekt (annars kan de lätt bli brända i kanten) så får du frasiga och varma våfflor, nästan lika goda som nygräddade! Överblivna våfflor kan också förvaras i kylskåp, dock blir de mjuka och inte alls lika goda.
Svar till Joel: Du kan göra receptet på frasvåfflor men istället för vetemjöl så tar du du lika delar fullkornsdinkel och dinkelmjöl (eller lika delar grahamsmjöl och vetemjöl). Dock är ägg nyttigt då det innehåller en hel del protein och fett så våfflorna blir inte lika nyttiga utan ägg.
Svar till melanie: Tyvärr måste man ha våffeljärn för att göra våfflor. Ett våffeljärn kostar ca 300-500 kr. Annars får du göra pannkakor istället.
️ Skrivet av Joel
Gjorde dessa våfflor och de blev jättegoda :D Jag undrar om man kan utesluta äggen i receptet, läser på sidan att frasvåfflor inte innehåller ägg och mina våfflor blev mjuka väldigt snabbt även fast jag bara hade en våffla på tallriken
️ Skrivet av Erika
Testade att göra låg-gi-våfflorna i morse, de blev jättegoda :) Gott med kanel på faktiskt!
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten! Hoppas du hittar
något som faller dig i smaken! /Susanne Jarl