Recepten.se – Recept> GI> Fullkornsvåfflor

Fullkornsvåfflor

Goda fullkornsvåfflor med lägre GI som du kan äta med gott samvete. Receptet innehåller en del fullkornsmjöl istället för vanligt vetemjöl och även ägg vilket också ger en bättre mättnadskänsla och därför passar detta recept även till frukost eller lunch. Våfflorna kan serveras med färska bär som både är nyttigt och jättegott! Jag gräddar våfflor ofta och då använder jag det här receptet nästintill varje gång.
fullkornsvåfflor
Supergoda fullkornsvåfflor serverade med blåbär och hallon. De här våfflorna är minst lika goda som "vanliga" våfflor tycker jag.
Skriv ut   Mejla
Tid: 30 minuter
Mängd: ca 9 st

Ingredienser:

Våffelsmet:

Servering:

Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna under tiden du rör ihop resten.

    (När du smälter smöret, ta bort det från plattan när ungefär hälften smält så smälter resten av redan befintlig värme och smöret slipper bli onödigt varmt vilket påverkar bakpulvrets effekt.)

    smör smälter
    Smöret smälter.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt.

    mjöl, bakpulver, salt
    Mjöl, bakpulver, salt.
    mjöl, bakpulver, salt blandat
    Mjöl, bakpulver, salt blandat.
  3. Vispa ihop mjölblandningen med ca hälften av mjölken och rör till en jämn ganska trög smet utan mjöl-klumpar. Vispa därefter ned resten av mjölken till en jämn smet. Använd gärna en handvisp.

    vispa ner hälften av mjölken
    Vispa ner hälften av mjölken.
    jämn tjock smet
    Jämn tjock smet.
    vispa ner resten av mjölken
    Vispa ner resten av mjölken.
  4. Vispa ned äggen.

    vispa ned äggen
    Vispa ned äggen.
  5. Vispa ner det smälta smöret som inte ska vara varmare än ljummet.

    Låt smeten stå och svälla ca 20-30 minuter.

    smält smör vispas ner
    Smält smör vispas ner.
    våffelsmeten klar
    Våffelsmeten klar.
  6. Värm våffeljärnet. Pensla laggen noggrant med smör innan du gräddar första våfflan. (Eftersom våffeljärnet blir varmt så smälter smöret och det är lätt att pensla ut.) Sedan ska våffeljärnet inte behöva smörjas mer. (Ta dock inte för mycket smör, då blir det bara kladd som rinner ner på bänken.)

    När våffeljärnet är ordentligt varmt (brukar vara en lampa som signalerar detta) så är det dags att grädda första våfflan.

    laggen penslas
    Laggen penslas.
  7. Vispa i våffelsmeten i botten (mjölet sjunker till botten, så viktigt att göra detta innan du häller smeten i våffeljärnet för varje våffla).

    Häll på 0,75 - 1 dl smet på laggen, så att nästan hela laggen täcks av smeten. Lägg på locket och grädda våfflorna tills de blir guldbruna. Det brukar ta 1-2 minuter med mitt våffeljärn. Man får testa sig fram tills man hittar rätt mängd smet och rätt tid.

    smet hälls i våffeljärnet
    Smet hälls i våffeljärnet.
    lagom mycket smet i våffeljärnet
    Lagom mycket smet i våffeljärnet.
    våfflan gräddas
    Våfflan gräddas.
  8. Plocka försiktigt ur våfflorna ur våffeljärnet med något verktyg utan att skada beläggningen i våffeljärnet. Jag använder en träspade.

    Låt våfflorna svalna på galler om du inte äter upp dem direkt. (Du bör inte lägga dem i en hög på en tallrik för då försvinner frasigheten och de blir mjuka och sladdriga.)

    färdiggräddad våffla
    Färdiggräddad våffla.
    våfflor på galler
    Våfflor på galler.
  9. Servera med färska bär och ev. vispad grädde.

Kategorier

Information och tips

Tips & tricks

Använd inte vetemjöl special, det blir som klister och våfflorna fastnar i våffeljärnet.

GI Tips

För lägst GI ta fullkornsdinkel och dinkelmjöl och öka gärna mängden fullkornsdinkel och minska på mängden dinkelmjöl för att sänka GI ytterligare. Man kan också ta ett extra ägg.

Variationstips

Har man inte fullkornsvetemjöl, dinkelmjöl eller grahamsmjöl kan man ta bara vanligt vetemjöl, men då blir GI-värdet högre.

Hållbarhet och förvaring

Det bästa är att frysa in överblivna våfflor. Ta sedan upp dem ur frysen, bryt i bitar (de ska ej tinas) och kör i brödrost på lägsta effekt (annars kan de lätt bli brända i kanten) så får du frasiga och varma våfflor, nästan lika goda som nygräddade! Överblivna våfflor kan också förvaras i kylskåp, dock blir de mjuka och inte alls lika goda.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Mary Sjöholm
Äntligen ett bra recept som min man kan äta,
Svar till Mumsbiten Skrivet av Susanne
Skrivet av Mumsbiten
Ungefär hur mycket kalorier är det i en portion?
Skrivet av Susanne

Svar till Joel: Du kan göra receptet på frasvåfflor men istället för vetemjöl så tar du du lika delar fullkornsdinkel och dinkelmjöl (eller lika delar grahamsmjöl och vetemjöl). Dock är ägg nyttigt då det innehåller en hel del protein och fett så våfflorna blir inte lika nyttiga utan ägg.

Svar till melanie: Tyvärr måste man ha våffeljärn för att göra våfflor. Ett våffeljärn kostar ca 300-500 kr. Annars får du göra pannkakor istället.

Skrivet av Joel
Gjorde dessa våfflor och de blev jättegoda :D Jag undrar om man kan utesluta äggen i receptet, läser på sidan att frasvåfflor inte innehåller ägg och mina våfflor blev mjuka väldigt snabbt även fast jag bara hade en våffla på tallriken
Skrivet av Erika
Testade att göra låg-gi-våfflorna i morse, de blev jättegoda :) Gott med kanel på faktiskt!
Skrivet av melanie
hej de här våfflorna är goda mrn jag skulle villa att ni kommer på nåt sätt att man inte behöver "steka" dem i järnet
Skrivet av Cecilia
Otroligt goda blev dem! Dock lade jag i mer mjölk än vad som stod i receptet, eftersom det var för tjock smet :) Dessutom lade jag i lite sötningsmedel, bra blev det!
Skrivet av Johanna
Shit! Jätte gott recept! Tog krossad banan och grädde på istället för sylt och socker.. Jätte gott! Tack för receptet ;)
Skrivet av Resa
Verkligen jättegoot!!! Tack för recepten.
Skrivet av Susanne
Svar till Tina: Du kan ta vilket som. Om du läser lelles kommentar nedan så ska det gå bra med fullkornsdinkel (grahamsmjöl är väldigt likt fullkornsdinkel) och det är ju som du säger mycket nyttigare.
Skrivet av Tina
Måste man använda siktat dinkelmjöl, eller går fullkornsdinkelmjöl lika bra? För ska det vara rikigt nyttigt (eller så gott det går) så bör man ju använda det sistnämnda...
Skrivet av Josef
Utmärkt recept, tog givetvis vetemjöl istället. Vispade ihop smeten och lät den stå över natten, mycket uppskattat resultat.
Skrivet av Susanne
Svar till lelle: Intressant! Tack för tipset!
Skrivet av lelle
Svar: Ja vanligen använder man ju inte bara grovt mjöl, men det blev bra till våfflor! Proteinet (gluten) i vitt mjöl behövs ju inte eftersom de inte knådas. Det blev gott till dessert också -- bär och grädde till.
Skrivet av Susanne
Svar till lelle: Nej fullkornsvetemjöl och grahamsmjöl är inte samma sak. Grahamsmjöl är mycket grövre och oftast brukar man i recept inte ha bara grahamsmjöl utan man kan kanske ta en tredjedel grahamsmjöl och resten vetemjöl eftersom vetemjölet gör att brödet blir luftigt. Så lite märkligt tycker jag det låter om ni bara tog grahamsmjöl och det blev bra?
Skrivet av lelle
Tackar för detta receptet - jättegoda! Jag använde grahamsmjöl (samma som fullkornsvetemjöl?) och rapsolja istället for smör vilket funkade fint. Maken tyckte dessa var godare än vanliga våfflor. Vi åt dem med färsk spenat, tunna skivor kalkonbröst, och lite riven lättost.
Skrivet av Linda
Jag provade att göra våfflor i smörgåsgrill, INTE att rekomendera, som webmaster sa så blir de för tjocka och inte alls frasiga. Jag gick över till att steka dem i stekjärn, då blev det lite bättre, men inte så bra som i ett riktigt järn!
Skrivet av nettan
nej undvik det!Vi testa i förrgår eftersom mitt våffeljärn var kasserat,men det blev bara en kladdig gegga o sluta med jag fick ta fram ett stekjärn o göra pannkakor av smeten istället.
Skrivet av Susanne
Svar till Ellie: Kan kanske man kan men de kommer ju inte se ut som våfflor, dessutom våffelmönstret som är i ett våffeljärn gör ju att våffelsmeten aldrig ligger i något tjockt lager och att de blir frasiga. Så jag tror inte det är någon bra idé, men jag har aldrig provat. Kanske någon annan har provat och vet?
Skrivet av Ellie
Kan man grädda våfflor i en vanlig smörgåsgrill?
Skrivet av Susanne
Svar till Madde: Jag vet inte hur många points det är. Jag har själv gått ner i vikt med GI/Atkins och då behöver man inte bry sig om points. Dessa våfflor är ok i den dieten i mindre mängd. Men vad jag vet ska man undvika socker även med viktväktarna så på det viset är de nyttiga för de innehåller inget socker om du äter med grädde och bär till.
Skrivet av Madde
Är det jätte onyttigt, eller hur många points är det ungefär i en våffla?
Skrivet av Susanne
Svar till Stina: Jag vet inte, jag har inte provat. Skriv gärna och berätta om du provar. Ett tips är att ta en olja som är neutral i smaken om du provar.
Skrivet av Stina
Har en fråga kan man ha olja istället för smör?
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl