Gratulerar!
Kolaäppelkaka

Ingredienser:
- ca 250 g äpplen
- 1 msk kanel
- 1 msk råsocker eller strösocker till äppelbitarna
- 75 g smör
- 1 st ägg
- 1 dl strösocker
- 0,5 dl farinsocker
- 1 tsk bakpulver
- 2 dl (100 g) mandelmjöl
- ev. 1 msk råsocker att strö över kakan
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 40 minuter med över- och undervärme
-
Skala äpplena och skär i tunna klyftor.
- ca 250 g äpplen
Tunna äppelklyftor. -
Mät upp kanel och råsocker (eller strösocker) i en djup tallrik eller plastpåse. Blanda.
Kanel och råsocker. -
Lägg äppelklyftorna i kanel- och sockerblandningen och rör om (eller skaka plastpåsen) tills äppelklyftorna sugit åt sig allt eller det mesta av blandningen.
Äppelklyftor med kanel och socker. -
Smält smöret på svag värme.
(När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen och låt resten smälta av befintlig värme, så slipper det bli onödigt varmt.)
Låt stå och svalna.
- 75 g smör
Smält smör. -
Smörj en mindre ugnstålig form ca 15x20 cm eller en rund form ca 19 cm diameter.
Smord form. -
Mät upp ägg, strösocker och farinsocker i en bunke.
Vispa till en jämn pösig smet. Använd gärna elvisp med vispar (högsta effekt ca 30 sek).
- 1 st ägg
- 1 dl strösocker
- 0,5 dl farinsocker
Ägg, strösocker, farinsocker. Ägg och socker vispat. -
Tillsätt bakpulver, mandelmjöl och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.
- 1 tsk bakpulver
- 2 dl (100 g) mandelmjöl
Bakpulver, mandelmjöl, smält smör tillsatt. Smeten klar. -
Häll smeten i formen. Tryck ner äppelbitarna.
Strö gärna över råsocker.
- ev. 1 msk råsocker att strö över kakan
Smeten i formen. Äppelbitar och råsocker. -
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 40 minuter tills kakan fått fin färg.
(Tiden i ugnen förlängs om du tar en mindre form och förkortas om du tar en större form.)
Gräddad kolaäppelkaka. -
Servera äppelkakan ljummen, gärna med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
En bit kolaäppelkaka serverad.
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring
Gratulerar!

webmaster

webmaster