Undrar om det går att byta ut rabarber mot hallon och behålla samma recept på degen?.
hälsn helena
Mät upp smör och strösocker och låt stå framme en stund så att smöret blir mjukt.
Placera ut bakformar på en plåt.
Skala rabarbern och skär i små bitar, ca 1 cm. Strö över mjölet. Om rabarbern är extra syrlig (oftast på försommaren) så kan man även strö på socker.
Blanda runt så det fastnar på rabarbern (detta kan man göra direkt på skärbrädan, tar man socker kan det vara lättare att blanda runt i en skål).
Rör ihop smör och socker till en jämn smet. Det går bra att använda elvisp med vispar som man kan fortsätta använda i alla steg i receptet fram till att man blandar ner rabarberbitarna.
Sätt ugnen på 200°C.
Tillsätt äggen, ett i taget och vispa med elvisp ca 5 sek för varje ägg till en fluffig smet.
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kardemumma och vispa till en jämn smet, ca 5 sek med elvisp.
Tillsätt vetemjölet och vispa till en jämn smet (ca 10 sek med elvisp). Vispa inte längre tid än att det är blandat.
(När du mäter upp vetemjölet så ska det vara löst strukna mått, gräv helst inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket vilket leder till torra och kompakta muffins. Väg eller häll upp mjölet istället.)
Tillsätt rabarbern och blanda ihop med smeten. Använd en sked eller lägsta hastighet på elvispen.
Klicka ut smeten i bakformar.
Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 200°C i ca 15 minuter till gyllene färg.
Låt rabarbermuffinsarna svalna under bakhandduk.