Siktat dinkelmjöl
Recept med Siktat dinkelmjöl
Näringsvärden
Vikt-Volym
Dinkelmjöl och vetemjöl
Dinkelmjöl både ser ut som och är väldigt likt vanligt vetemjöl. Den största skillnaden är att dinkelmjöl har högre halt protein, men för övrigt är de ganska lika och kan oftast bytas ut rakt av mot varandra.
Vanligt vetemjöl kan bytas ut mot dinkelmjöl i matbröd, pajer, piroger och pizzadegar. Däremot så rekommenderas det inte till saffransbröd och en del andra bakverk eftersom dinkel har lite mer smak som inte passar i alla bakverk.
Dinkel är vårt urvete
Dinkel är en flertusenårig gammal vetesort som började odlas i Europa redan på stenåldern och anses vara vårt urvete. Dinkel har ett kraftigt skal som skyddar det näringsrika vetekornet.
Skillnad på siktat dinkelmjöl och fullkornsdinkel
Tänk på att inte förväxla siktat dinkelmjöl med fullkornsdinkel. Fullkornsdinkel är motsvarigheten till grahamsmjöl.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Nej
Vegetariskt: Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av dinkelmjöl.
Energi: | 350 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 69 g (varav sockerarter: 0.5 g) |
Protein: | 12 g |
Fett: | 1.5 g |
Fibrer: | 2.5 g |
Tips och info
Finns i affären:
Bland mjöl.GI tips:
Dinkelmjöl har högre proteinhalt än vanligt vetemjöl och är därför bättre, men fortfarande är GI högt om än något lägre än för vanligt vetemjöl.Hållbarhet och förvaring:
Torrt i rumstemperatur. Håller sig ca 1 år, se bäst före datum.Pris:
Ungefär dubbelt så dyrt som vanligt vetemjölErsätt med:
Vanligt vetemjölVad väger dinkelmjöl?
Måttomvandla dinkelmjöl mellan vikt och volym
Konvertera från valfri måttenhet till en annan.
Måttomvandling direkt i mobilen
Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!