Recepten.se – Recept> Muffins & Mjuka kakor> Jordgubbsmuffins

Jordgubbsmuffins

Baka dessa goda och saftiga jordgubbsmuffins som är mycket goda muffins med jordgubbar. Jordgubbsmuffinsarna är perfekta till fikat och passar bra att ta med sig på utflykten eller till stranden. De kan även serveras med vispad grädde och färska jordgubbar om man vill ha extra festligt fika eller som dessert.
jordgubbsmuffins
Jordgubbsmuffins - goda saftiga muffins med jordgubbar.
Skriv ut   Mejla
Tid: 40 minuter varav 20 minuter i ugnen
Mängd: 12 st stora muffins eller ca 20 st mindre

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • Stora muffins: 200 °C i mitten av ugnen i 18-20 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker. Låt stå framme en stund så smöret blir rumsvarmt och mjukt.

    Smörj muffinspannan om du använder en sådan. Tips: Använd en liten slickepott så går det snabbt och kladdfritt att smörja muffinspannan med vanligt smör.

    instruktion steg 1.1 jordgubbsmuffins
    Smör och strösocker.
    instruktion steg 1.2 jordgubbsmuffins
    Smord muffinsform.
  2. Rör smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet tills muffinssmeten är klar.

    instruktion steg 2 jordgubbsmuffins
    Jämn smet av smör och socker.
  3. Tillsätt äggen ett i taget. Vispa till en jämn smet för varje ägg (ca 5-10 sek med elvisp).

    instruktion steg 3.1 jordgubbsmuffins
    Tillsätt ett ägg i taget.
    instruktion steg 3.2 jordgubbsmuffins
    Vispa till en jämn smet.
  4. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och eventuellt citronarom och vispa till en jämn smet.

    instruktion steg 4 jordgubbsmuffins
    Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, ev. citronarom.
  5. Tillsätt vetemjölet och mjölken. Rör/vispa till en jämn smet. Rör inte längre tid än att det är blandat.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar alldeles för mycket vilket leder till torra och kompakta muffins. Väg eller häll upp mjölet i litermått istället.)

    instruktion steg 5.1 jordgubbsmuffins
    Tillsätt vetemjöl och mjölk.
    instruktion steg 5.2 jordgubbsmuffins
    Muffinssmeten klar.
  6. Fördela smeten i muffinsformarna. De bör fyllas till 2/3 eller lite mer.

    instruktion steg 6 jordgubbsmuffins
    Muffinssmeten i formarna.
  7. Skär jordgubbarna i små bitar. Tryck ner jordgubbsbitarna i muffinsarna.

    instruktion steg 7.1 jordgubbsmuffins
    Jordgubbsbitar.
    instruktion steg 7.2 jordgubbsmuffins
    Jordgubbsbitar nedtryckta i muffinssmeten.
  8. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 18-20 minuter.

    När de är klara ska de vara gyllengula på ytan och om du känner med en provsticka ska den vara torr.

    instruktion steg 8.1 jordgubbsmuffins
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 8.2 jordgubbsmuffins
    Färdiggräddade jordgubbsmuffins.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per muffins, beräknat på 1 sats = 12 muffins (91 g): 280 kcal, 31 g kolhydrater, 15 g fett, 4 g protein, 1 g fibrer

Serveringstips

Servera jordgubbsmuffins med vispad grädde och färska jordgubbar så blir det extra festligt och gott!

Variationstips

Byt ut jordgubbar mot frysta hallon och/eller blåbär.

Hållbarhet och förvaring

Jordgubbsmuffins går bra att frysa. Hållbarhet 3-6 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Hillevi Hosio
Hej !
Tack för ett toppenrecept av muffins , man kan ha i andra frukter istället för Jordgubbar , nu provade jag med banan och kanel ovanpå . Ska bli spännande och se resultatet snart.
Skrivet av Hillevi Hosio
Toppen recept .
Svar till Cecilia Skrivet av Susanne
Om det är väldigt isigt skulle jag hälla bort överflödig vätska annars blir det nog för blött.
Skrivet av Cecilia
Hej
Tänkte ev baka dessa då jag har skivade jordubbar som jag frusit i somras, tycker du man ska tillsätta ngt till de frysta bären , de kan ju vara en del vätska eller tror du det klarar sig?
Skrivet av Tina
Fantastiskt goda :)
Svar till Isabelle Skrivet av Susanne
Ja jordgubbar och kokos är riktigt gott ihop. Hoppas du gillar de färdiggräddade jordgubbsmuffinsen! :)
Skrivet av Isabelle
Gräddas i ugnen nu så får se hur de blir. Smeten smakade väldigt gott iallafall :) I de smörade muffinsformerna la jag i kokosflingor (som man brukar göra med ströbröd). Jordgubbar + kokos = dröm!
Svar till Lena Skrivet av Susanne
Trevligt att höra och bra att veta att det blev bra även med glutenfri mix. Tack för att du skrev!
Skrivet av Lena
Jag gjorde dessa glutenfria med samma mängd glutenfritt mix. Dem blev mycket goda
Svar till Jossan Skrivet av Susanne
Det låter gott med vit choklad! :) Bra också att det blev bra med frysta jordgubbar som ju finns att tillgå året runt!
Skrivet av Jossan
Tog frysta gubbar som jag skar i bitar och körde ner i smeten med elvisp några sekunder, sedan 100 gram hackad vit choklad. Blev jättegott!
Svar till Sebastian Skrivet av Susanne
Ja det går säkert bra. Du kan även titta på receptet på blåbärsmuffins, det går också att byta ut mot hallon.
Skrivet av Sebastian
Jag tänkte att man kanske kunde byta ut jordgubbarna mot hallon för att göra det lite annorlunda och för att det är betydligt lättare att få tag på hallon än jordgubbar på vintern.
Skrivet av Jessica
Jag hade inge jordgubbar =/ men la i like drottning sylt hehe. härligt.
Svar till Sara Skrivet av Susanne
Ja det går säkert bra. Grädde kan man också byta mot.
Skrivet av Sara
Kam man byta mjölk mot koksmjölk?
Skrivet av Frida
Jag tycker det här är ett super gott recept, för alla som älskar jordgubbar är det ett super bra recept!
Skrivet av nadja
Jag rörde ner hallon och rabarber i småbitar samt bytte ut 1 dl mjöl mot havregryn, blev kanongott och med lite mer tuggmotstånd vilket jag gillar!
Skrivet av sanna-ana
Jag har bakat dem precis och dem blev jätte goda tack för receptet!!!
Skrivet av Nisan
Jag använde 1 1/2 dl socker och en te sked honung och jag tog frysta jordgubbar.De blev super goda muffins.Tack så mycket för recepten!
Skrivet av Jenny
Tog frysta jordgubbar och blandade in dom i smeten, den blev härligt rosa och muffinsarna smakar underbart! :D
Skrivet av Susanne
Svar till Gun Olsson: Jag vet inte, jag har inte provat. Skriv gärna om du provar hur det blev!
Skrivet av Gun Olsson
Kan jag byta ut sockret mot honung
Skrivet av Susanne

Svar till Svea: Några tips till dig: 1. Du kanske vispar smeten för länge? Efter att du tillsatt mjöl ska du bara vispa så att smeten är blandad och inte ett dugg mer för då har du sönder äggtrådarna vilket ger effekten att mjuka kakor sjunker ihop. 2. Om du smälter smör som är varmt och rör ner i en smet med bakpulver så gäller det att vara snabb att blanda ihop smeten och in i ugnen eftersom bakpulvrets bakeffekt aktiveras av värmen. 3. Sätt på ugnen i god tid så den är varm när du är klar med smeten så att du direkt kan ställa in muffinsarna i ugnen.

Tips nummer 1 är nog det bästa. Det är många som gör det felet. Ägg och socker ska vispas ordentligt men därefter, när man tillsätter mjöl så ska man bara röra ihop smeten och sedan sluta röra. Det går bra att använda elvisp, men det är bara fråga om sekunder på slutet att köra tills det är blandat. Hoppas tipsen hjälper! Skriv gärna igen och berätta!

Skrivet av Svea
Jag bakar mycket men har aldrig någonsin lyckats med muffins. När jag tar dem ur ugnen sjunker de ihop..vad beror det på?? Någon som har ett bra tips?
  1
Recept och foto: Susanne Jarl