Tack för ett toppenrecept av muffins , man kan ha i andra frukter istället för Jordgubbar , nu provade jag med banan och kanel ovanpå . Ska bli spännande och se resultatet snart.
Jordgubbsmuffins

Ingredienser:
- 200 g smör
- 2 dl strösocker
- 3 st ägg
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- ev. några droppar citronarom
- 4 dl (240 g) vetemjöl
- 0,5 dl mjölk
- ca 0,5 liter (250 g) jordgubbar
Utrustning:
- 12 st
stora muffinsformar eller muffinspanna
eller 20 st bakformar - ev. elvisp
Ugn:
- Stora muffins: 200 °C i mitten av ugnen i 18-20 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp smör och strösocker. Låt stå framme en stund så smöret blir rumsvarmt och mjukt.
Smörj muffinspannan om du använder en sådan. Tips: Använd en liten slickepott så går det snabbt och kladdfritt att smörja muffinspannan med vanligt smör.
- 200 g smör
- 2 dl strösocker
Smör och strösocker. Smord muffinsform. -
Rör smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet tills muffinssmeten är klar.
Jämn smet av smör och socker. -
Tillsätt äggen ett i taget. Vispa till en jämn smet för varje ägg (ca 5-10 sek med elvisp).
- 3 st ägg
Tillsätt ett ägg i taget. Vispa till en jämn smet. -
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och eventuellt citronarom och vispa till en jämn smet.
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- ev. några droppar citronarom
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, ev. citronarom. -
Tillsätt vetemjölet och mjölken. Rör/vispa till en jämn smet. Rör inte längre tid än att det är blandat.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar alldeles för mycket vilket leder till torra och kompakta muffins. Väg eller häll upp mjölet i litermått istället.)
Tillsätt vetemjöl och mjölk. Muffinssmeten klar. -
Fördela smeten i muffinsformarna. De bör fyllas till 2/3 eller lite mer.
Muffinssmeten i formarna. -
Skär jordgubbarna i små bitar. Tryck ner jordgubbsbitarna i muffinsarna.
- ca 0,5 liter (250 g) jordgubbar
Jordgubbsbitar. Jordgubbsbitar nedtryckta i muffinssmeten. -
Grädda mitt i ugnen i 200°C i 18-20 minuter.
När de är klara ska de vara gyllengula på ytan och om du känner med en provsticka ska den vara torr.
Grädda i ugnen. Färdiggräddade jordgubbsmuffins.
Näringsvärden
Serveringstips
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
Tack för ett toppenrecept av muffins , man kan ha i andra frukter istället för Jordgubbar , nu provade jag med banan och kanel ovanpå . Ska bli spännande och se resultatet snart.

webmaster
Tänkte ev baka dessa då jag har skivade jordubbar som jag frusit i somras, tycker du man ska tillsätta ngt till de frysta bären , de kan ju vara en del vätska eller tror du det klarar sig?

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Svar till Svea: Några tips till dig: 1. Du kanske vispar smeten för länge? Efter att du tillsatt mjöl ska du bara vispa så att smeten är blandad och inte ett dugg mer för då har du sönder äggtrådarna vilket ger effekten att mjuka kakor sjunker ihop. 2. Om du smälter smör som är varmt och rör ner i en smet med bakpulver så gäller det att vara snabb att blanda ihop smeten och in i ugnen eftersom bakpulvrets bakeffekt aktiveras av värmen. 3. Sätt på ugnen i god tid så den är varm när du är klar med smeten så att du direkt kan ställa in muffinsarna i ugnen.
Tips nummer 1 är nog det bästa. Det är många som gör det felet. Ägg och socker ska vispas ordentligt men därefter, när man tillsätter mjöl så ska man bara röra ihop smeten och sedan sluta röra. Det går bra att använda elvisp, men det är bara fråga om sekunder på slutet att köra tills det är blandat. Hoppas tipsen hjälper! Skriv gärna igen och berätta!