Blåbärskladdkaka

Ingredienser:
Kladdkaka:
- 100 g smör
- 100 g vit choklad
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,75 dl (100 g) vetemjöl
- 1,5 dl blåbär
Servering:
- ca 3-4 dl vispgrädde
Utrustning:
- 1 st pajform ca 20 cm i diameter
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp smör och vit choklad som bryts i bitar i en kastrull.
Smält försiktigt på svag värme tills drygt hälften smält, ta bort kastrullen från värmen och rör sedan om då och då tills allt har smält och det blir en jämn smet.
- 100 g smör
- 100 g vit choklad
Smör och vit choklad. Smält smör och vit choklad. -
Smörj en pajform ca 20 cm i diameter.
(Ett tips är att ta en klick smör, låta ligga framme ca 5 minuter och sedan ta en slickepott och breda ut smöret med, snabbt och kladdfritt. Istället för pajform kan man även ta en springform.)
Smord pajform. -
Tillsätt ägg, strösocker och vaniljsocker till det smälta smöret och chokladen. (Kastrullen ska inte stå på spisen.)
Vispa till en jämn smet med en handvisp eller elvisp på lägsta hastighet.
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
Ägg, strösocker, vaniljsocker tillsatt. Smeten blandad. -
Tillsätt vetemjölet. Vispa med handvisp eller elvisp på lägsta hastighet till en jämn smet.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det eller väga det, gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket. För mycket mjöl leder till en torrare kladdkaka.)
- 1,75 dl (100 g) vetemjöl
Vetemjöl tillsatt. Kladdkakesmeten klar. -
Häll smeten i pajformen. Strö över blåbären.
Frysta blåbär behöver inte tinas men om blåbären är väldigt isiga, låt dem tina halvt och ta bort så mycket is som möjligt innan du lägger på dem.)
- 1,5 dl blåbär
Smeten i formen. Blåbär i smeten. -
Grädda blåbärskladdkakan mitt i ugnen i 175°C i ca 25-30 minuter tills den fått lite färg, men det ska fortfarande dallra i mitten om man skakar pajformen lite lätt.
(Tänk på att gräddningstiden är helt avgörande för kladdigheten. Längre tid i ugnen ger mindre kladdig kaka.)
Blåbärskladdkakan i ugnen. Färdiggräddad blåbärskladdkaka. -
Låt kladdkakan svalna och ställ sedan in i kylskåp gärna minst 1-2 timmar så att den helst hinner stelna i mitten före servering.
Servera med vispad grädde.
- ca 3-4 dl vispgrädde
En bit blåbärskladdkaka serverad med vispad grädde.
Näringsvärden
Serveringstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster
Kakan står nu i ugnen, resultatet vet jag på nyårsafton.

webmaster