Saffransglasstårta med vit choklad

Ingredienser:
- 100 g vit choklad
- 1 g (2 frp) saffran
- 1 tsk strösocker
- 1 krm salt
- 8 dl vispgrädde
- 400 g sötad kondenserad mjölk
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 24 cm i diameter
-
Hacka chokladen i mindre bitar med en vass kniv.
- 100 g vit choklad
Hackad vit choklad. -
Häll upp saffranet i en mortel och tillsätt strösocker och salt. Mortla till en jämn blandning.
- 1 g (2 frp) saffran
- 1 tsk strösocker
- 1 krm salt
Saffran och strösocker. Mortlad saffran och strösocker. -
Mät upp vispgrädden i en vispskål och tillsätt det mortlade saffranet. Vispa medelhårt med elvisp.
(Mängden grädde är inte jättenoga. Det går att ta både mer och mindre, lite beroende på hur söt tårta man vill ha. Ta mer grädde om du vill ha en mindre söt tårta och tvärtom.)
- 8 dl vispgrädde
Vispgrädde och mortlad saffran. Vispad grädde och saffran. -
Tillsätt den kondenserade mjölken till gräddblandningen och blanda till en jämn smet. Det går bra att använda elvisp.
- 400 g sötad kondenserad mjölk
Kondenserad mjölk tillsatt. Blandad glass-smet. -
Tillsätt 3/4 (tre fjärdedelar) av den hackade chokladen och blanda till en jämn smet.
Hackad vit choklad tillsatt. Glass-smeten klar. -
Häll glass-smeten i en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
Glass-smeten i formen. -
Strö över resten av den vita chokladen ovanpå tårtan.
Ställ tårtan i frysen i minst 6 timmar.
Garnerad med vit choklad. -
Vid servering: Om tårtan stått i frysen i 6 timmar eller mindre kan man ta fram den i rumstemperatur och efter ca 5 minuter kan man lossa kanten och servera den direkt. Om den stått längre tid i frysen så är den mer djupfryst och då kan det vara lagom att låta tårtan stå framme i rumstemperatur ca 10-30 minuter eller i kylskåp ca 1 timme före servering. Tänk på att alltid låta den stå minst 5 minuter innan du lossar den löstagbara kanten så att den inte går sönder.
Glasstårtan serveras.