Saffransglasstårta med vit choklad

En fantastiskt god och lyxig glasstårta med saffran och vit choklad som verkligen är superenkel och går supersnabbt att göra. Saffransglass passar så klart utmärkt till jul, nyår och påsk och den smakar väldigt bra även på sommaren!
en bit saffransglasstårta
Tid: 30 minuters jobb plus 6 timmar i frysen
8-12 bitar

Ingredienser:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Hacka chokladen i mindre bitar med en vass kniv.

    saffransglasstårta steg 1: hackad vit choklad
    Hackad vit choklad.
  2. Häll upp saffranet i en mortel och tillsätt strösocker och salt. Mortla till en jämn blandning.

    saffransglasstårta steg 2: saffran och strösocker
    Saffran och strösocker.
    saffransglasstårta steg 2: mortlad saffran och strösocker
    Mortlad saffran och strösocker.
  3. Mät upp vispgrädden i en vispskål och tillsätt det mortlade saffranet. Vispa medelhårt med elvisp.

    (Mängden grädde är inte jättenoga. Det går att ta både mer och mindre, lite beroende på hur söt tårta man vill ha. Ta mer grädde om du vill ha en mindre söt tårta och tvärtom.)

    saffransglasstårta steg 3: vispgrädde och mortlad saffran
    Vispgrädde och mortlad saffran.
    saffransglasstårta steg 3: vispad grädde och saffran
    Vispad grädde och saffran.
  4. Tillsätt den kondenserade mjölken till gräddblandningen och blanda till en jämn smet. Det går bra att använda elvisp.

    saffransglasstårta steg 4: kondenserad mjölk tillsatt
    Kondenserad mjölk tillsatt.
    saffransglasstårta steg 4: blandad glass-smet
    Blandad glass-smet.
  5. Tillsätt 3/4 (tre fjärdedelar) av den hackade chokladen och blanda till en jämn smet.

    saffransglasstårta steg 5: hackad vit choklad tillsatt
    Hackad vit choklad tillsatt.
    saffransglasstårta steg 5: glass-smeten klar
    Glass-smeten klar.
  6. Häll glass-smeten i en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.

    saffransglasstårta steg 6: glass-smeten i formen
    Glass-smeten i formen.
  7. Strö över resten av den vita chokladen ovanpå tårtan.

    Ställ tårtan i frysen i minst 6 timmar.

    saffransglasstårta steg 6: garnerad med vit choklad
    Garnerad med vit choklad.
  8. Vid servering: Om tårtan stått i frysen i 6 timmar eller mindre kan man ta fram den i rumstemperatur och efter ca 5 minuter kan man lossa kanten och servera den direkt. Om den stått längre tid i frysen så är den mer djupfryst och då kan det vara lagom att låta tårtan stå framme i rumstemperatur ca 10-30 minuter eller i kylskåp ca 1 timme före servering. Tänk på att alltid låta den stå minst 5 minuter innan du lossar den löstagbara kanten så att den inte går sönder.

    saffransglasstårta steg 8: glasstårtan serveras
    Glasstårtan serveras.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (109 g): 409 kalorier, 25 g kolhydrater, 33 g fett, 4 g protein, 0 g fibrer

Planeringstips

Går utmärkt att förbereda och förvara i frysen.

Hållbarhet och förvaring

Glasstårtan förvaras i frysen och håller sig minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest