Chokladtårta med saffranstryffel

Baka den här goda jultårtan eller påsktårtan. En god chokladtårta toppad med saffranstryffel som man kan garnera med t.ex. lingon och syltade apelsinskal för att få både god smak och riktig julkänsla. Tårtan kan även göras till påsk, då kanske hallon passar bättre att garnera med istället för lingon. En lyxigt god och mäktig tårta med mycket choklad som dessutom är glutenfri.
jultårta
Tid: 3 timmar varav 30 minuters jobb
12 bitar

Ingredienser:

Chokladtårta:

Saffranstryffel:

Garnering:

Ev: Servering:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

    Chokladtårta:

  1. Smörj en rund form ca 24 cm i diameter med löstagbar kant.

    chokladtårta med saffranstryffel steg 1: smord form
    Smord form.
  2. Smält smöret. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt chokladen i mindre bitar och låt den smälta i smöret. Rör om till en jämn fin smet.

    chokladtårta med saffranstryffel steg 2: smält smör och choklad blandat
    Smält smör och choklad blandat.
  3. Tillsätt strösocker, salt och äggen till smör- och chokladblandningen. Vispa till en jämn smet.

    chokladtårta med saffranstryffel steg 3: strösocker, salt och ägg tillsatt till chokladsmeten
    Strösocker, salt och ägg tillsatt till chokladsmeten.
    chokladtårta med saffranstryffel steg 3: smeten blandad och klar
    Smeten blandad och klar.
  4. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C ca 15 minuter eller lite mer. Skaka lite lätt och den ska ha "stannat" när den är klar, d.v.s. den ska ha stelnat på ytan och bara röra sig lite grann när man skakar på den.

    Tänk på att ugnstiden blir längre om du har en mindre form och lite kortare om du har en större form. Men gör alltid testet ovan eftersom det kan vara olika med ugnar.

    chokladtårta med saffranstryffel steg 4: chokladtårtssmeten i formen
    Chokladtårtssmeten i formen.
  5. Låt chokladtårtan svalna och kallna, först i rumstemperatur och sedan i kylskåp. Har man möjlighet så går även matkällare eller övertäckt utomhus bra om det är kallt ute. Det är bra om tårtan är kylskåpskall när saffranstryffeln hälls på så stelnar den fint.

    chokladtårta med saffranstryffel steg 4: chokladtårtan gräddad
    Chokladtårtan gräddad.
  6. Saffranstryffel:

  7. Blanda saffran och vispgrädde i en kastrull.

    chokladtårta med saffranstryffel steg 6: saffran och vispgrädde
    Saffran och vispgrädde.
  8. Låt koka upp. Tag bort från värmen så det inte kokar över och lägg i den vita chokladen i bitar och rör om då och då tills all choklad smält och det blir en jämn fin blandning.

    Skulle det vara så att den vita chokladen inte smälter så kan man värma på lite försiktigt igen. Tänk bara på att värma försiktigt för blir det för varmt blir den vita chokladen kornig och tråkig, den vita chokladen är mycket känsligare än mörk choklad.

    chokladtårta med saffranstryffel steg 7: vit choklad i bitar tillsatt
    Vit choklad i bitar tillsatt.
    chokladtårta med saffranstryffel steg 7: saffranstryffeln klar
    Saffranstryffeln klar.
  9. Häl saffranstryffelsmeten över den kylskåpskalla chokladtårtan och ställ kylskåpskallt.

    chokladtårta med saffranstryffel steg 8: saffranstryffel ovanpå chokladtårtan
    Saffranstryffel ovanpå chokladtårtan.
  10. Garnering:

  11. När saffranstryffeln stelnat kan man garnera tårtan. Fördela syltade apelsinskal över tårtan. Till hit kan man förbereda och förvara tårtan fram till servering i kylskåp gärna över natten eller 1-2 dagar.

    chokladtårta med saffranstryffel steg 9: garnerad med syltade apelsinskal
    Garnerad med syltade apelsinskal.
  12. När tårtan ska serveras (eller några timmar innan) fördelar man ut lingonen (lingon kan torka lite på ytan därför kan man vänta med att ha på dem till några timmar före servering).

    Servera om du vill med vispad grädde.

    chokladtårta med saffranstryffel steg 10: servera
    Servera chokladtårta med saffranstryffel.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (97 g): 397 kalorier, 39 g kolhydrater, 25 g fett, 5 g protein

Planeringstips

Gör gärna tårtan en dag eller två före servering. Vänta med att garnera med lingonen fram till servering eftersom de kan torka lite på ytan.

Hållbarhet och förvaring

Den här tårtan håller sig otroligt bra i kylskåp i minst 2 veckor. Kan även frysas.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Viktoria
Ska det verkligen inte vara någon sorts mjöl i chokladtårtan? /mvh

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest