Chokladtårta med saffranstryffel

Ingredienser:
Chokladtårta:
- 100 g smör
- 200 g mörk choklad
- 2 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 4 st ägg
Saffranstryffel:
- 0,5 g (1 frp) saffran
- 1 dl vispgrädde
- 200 g vit choklad
Garnering:
- 100 g syltade apelsinskal
- 1 dl frysta lingon
Ev: Servering:
- ev. 4 dl vispgrädde
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 24 cm i diameter
Ugn:
- 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
-
Smörj en rund form ca 24 cm i diameter med löstagbar kant.
Smord form. -
Smält smöret. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt chokladen i mindre bitar och låt den smälta i smöret. Rör om till en jämn fin smet.
- 100 g smör
- 200 g mörk choklad
Smält smör och choklad blandat. -
Tillsätt strösocker, salt och äggen till smör- och chokladblandningen. Vispa till en jämn smet.
- 2 dl strösocker
- 4 st ägg
- 0,5 tsk salt
Strösocker, salt och ägg tillsatt till chokladsmeten. Smeten blandad och klar. -
Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C ca 15 minuter eller lite mer. Skaka lite lätt och den ska ha "stannat" när den är klar, d.v.s. den ska ha stelnat på ytan och bara röra sig lite grann när man skakar på den.
Tänk på att ugnstiden blir längre om du har en mindre form och lite kortare om du har en större form. Men gör alltid testet ovan eftersom det kan vara olika med ugnar.
Chokladtårtssmeten i formen. -
Låt chokladtårtan svalna och kallna, först i rumstemperatur och sedan i kylskåp. Har man möjlighet så går även matkällare eller övertäckt utomhus bra om det är kallt ute. Det är bra om tårtan är kylskåpskall när saffranstryffeln hälls på så stelnar den fint.
Chokladtårtan gräddad. -
Blanda saffran och vispgrädde i en kastrull.
- 0,5 g (1 frp) saffran
- 1 dl vispgrädde
Saffran och vispgrädde. -
Låt koka upp. Tag bort från värmen så det inte kokar över och lägg i den vita chokladen i bitar och rör om då och då tills all choklad smält och det blir en jämn fin blandning.
Skulle det vara så att den vita chokladen inte smälter så kan man värma på lite försiktigt igen. Tänk bara på att värma försiktigt för blir det för varmt blir den vita chokladen kornig och tråkig, den vita chokladen är mycket känsligare än mörk choklad.
- 200 g vit choklad
Vit choklad i bitar tillsatt. Saffranstryffeln klar. -
Häl saffranstryffelsmeten över den kylskåpskalla chokladtårtan och ställ kylskåpskallt.
Saffranstryffel ovanpå chokladtårtan. -
När saffranstryffeln stelnat kan man garnera tårtan. Fördela syltade apelsinskal över tårtan. Till hit kan man förbereda och förvara tårtan fram till servering i kylskåp gärna över natten eller 1-2 dagar.
- 100 g syltade apelsinskal
Garnerad med syltade apelsinskal. -
När tårtan ska serveras (eller några timmar innan) fördelar man ut lingonen (lingon kan torka lite på ytan därför kan man vänta med att ha på dem till några timmar före servering).
Servera om du vill med vispad grädde.
- 1 dl frysta lingon
- ev. 4 dl vispgrädde
Servera chokladtårta med saffranstryffel.