Kvarg / Kesella

kesella
Kesella 10% som kan användas till matlagning och bakning men även till kalla såser och desserter.

Kesella är Arlas varumärke på kvarg. Kvarg är en typ av färskost som görs av högpastöriserad skummjölk som ystas med mjölksyrakultur och löpe eller ystenzym till en slät ostmassa som smaksätts med högpastöriserad grädde.

Ystenzym är vegetabiliskt och lämpligt för vegetarianer. Löpe är animaliskt. Kesella innehåller ystenzym och är därför ett bra val för vegetarianer.

Det finns två sorters kesella, en med 1% fett och en med 10% fett. Den med 1% fett är lämplig för bakning och den med 10% kan man använda till kalla såser men den går också att använda till bakning om man vill.

Kesella med 10% fett har en rundare och fylligare smak än kesella med 1% fett.

Kesella 10%

Kesella 10% går inte att koka! Den kan därför inte användas till varma såser som man kokar, men kesellan kan användas i varma rätter som tillagas i ugn. Kesella 10% kan användas till kalla röror, till smörgåsar och smörgåstårtor, kalla såser, matbröd, bullar, saffransbröd, pajdeg, bakverk och efterrätter.

Kesella 1%

Kesella 1% kallas även Kesella Lätt. Den har frisk och lite syrlig smak och passar bra till matbröd, saffransbröd och pajdeg. Den är precis som kesella 10% ej kokbar men kan användas i varma rätter som tillagas i ugn. Kesella 1% passar bra i matbröd och gör att brödet håller sig längre och blir mindre smuligt. Pajdeg med kesella blir magrare och smidigare att hantera. Gräddat pajskal håller ihop bättre med kesella.

Kesella i matbröd och saffransbröd

Både kesella 1% och 10% kan användas till matbröd och kan ersätta en del eller allt fett som annars ingår i recept på samma bröd/saffransbröd som ej innehåller kesella. Därför får man med kesella ett bröd med mindre fett samtidigt som kesellan ger ett bröd som håller sig färskt längre och blir mindre smuligt.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Nej

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Kan vara vegetariskt

Kesella innehåller ystenzym som är vegetariskt men andra sorters kvarg kan innehålla löpe som inte är vegetariskt.

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av kvarg.

Energi: 140 kcal
Kolhydrater: 3.8 g
Protein: 9.8 g
Fett: 10 g

Tips och info

Engelskt namn:

quark cheese, formage cheese

Finns i affären:

Bland mjölk, fil, yoghurt och andra mejeriprodukter.

GI tips:

Kvarg har lågt GI.

Hållbarhet och förvaring:

Se bäst före datum, brukar hålla sig ca 3 veckor från inköpsdatum. Kolla datumen i affären så du inte köper en gammal. Kvarg förvaras i kylskåp, högst 8 grader. Kvarg går också att frysa, den bör då tinas i kylskåp.

Pris:

ca 18 kr för en burk på 250 g

Näringsvärdestips:

För kesella med 10% fett: Energivärde 600 kJ/140kcal. Per 100 g: protein 10 g, kolhydrat 3.5 g och fett 10g. För lätt kesella med 1% fett: Energivärde 320kJ/75kcal. Per 100 g: protein 13 g, kolhydrat 3.5 g och fett 1 g.

Ersätt med:

I kalla såser och röror kan man ersätta kvarg med crème fraiche, gräddfil eller yoghurt med motsvarande fetthalt.

Vad väger kvarg?

Måttomvandla kvarg mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Svar till Kerstin Hedström Skrivet av Susanne
Tack för info. Jag har nu uppdaterat sidan om kesella och kvarg. Det här är ju något som har ändrats för tidigare så innehöll Arlas Kesella löpe. Men bra att den inte gör det längre. Vad gäller andra sorters kvarg så får man läsa på förpackningen för det kan vara olika och också något som kan ändras med tiden. Sedan finns det förstås också en hel del vegetarianer som inte bryr sig om ifall de äter animalisk löpe eftersom det bara är lite slaktavfall och inte den primära anledningen till att man dödar djur. Men sidan är nu som sagt uppdaterad med info om ystenzym och kesella.Tack för att du skrev och påpekade detta vilket hjälper mig att hålla informationen uppdaterad!
Skrivet av Kerstin Hedström
Kesella innehåller inte ostlöpe (död kalv). Kvarg gör det. Kesella använder istället ystenzym som inte kommer från djur. Mycket viktig info för vegetarianer och veganer som inte vill äta döda djur och därmed viktigt att skriva Kesella i recept om man vill förorda eller hjälpa vegetarianer/veganer att välja rätt produkt.
Svar till Tessan Skrivet av Susanne
Man kan oftast inte byta ut allt smör eller margarin mot kesella, utan en del av det i så fall men hur mycket som är lagom varierar nog från recept till recept, men generellt skulle jag säga mer kesella än smör, kanske dubbelt men det är bara en gissning från min sida.
Skrivet av Tessan
Hej! Hur mycket kesella 1% motsvarar mängden smör/margarin i recept för bakning? Man behöver väl lite mer kesella än angiven mängd smör i ett recept, eller?
Svar till oOo Skrivet av Susanne
Nej jag är inte sponsrad av Arla. Jag håller med om att jag borde byta ut det nu när den mer allmänna benämningen kvarg finns som inte är ett varumärke och det finns andra leverantörer än bara Arla. För ett antal år sedan fanns ju inte det vad jag vet.

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest