webmaster
Kvarg / Kesella
Recept med Kvarg / Kesella
Näringsvärden
Vikt-Volym
Kesella är Arlas varumärke på kvarg. Kvarg är en typ av färskost som görs av högpastöriserad skummjölk som ystas med mjölksyrakultur och löpe eller ystenzym till en slät ostmassa som smaksätts med högpastöriserad grädde.
Ystenzym är vegetabiliskt och lämpligt för vegetarianer. Löpe är animaliskt. Kesella innehåller ystenzym och är därför ett bra val för vegetarianer.
Det finns två sorters kesella, en med 1% fett och en med 10% fett. Den med 1% fett är lämplig för bakning och den med 10% kan man använda till kalla såser men den går också att använda till bakning om man vill.
Kesella med 10% fett har en rundare och fylligare smak än kesella med 1% fett.
Kesella 10%
Kesella 10% går inte att koka! Den kan därför inte användas till varma såser som man kokar, men kesellan kan användas i varma rätter som tillagas i ugn. Kesella 10% kan användas till kalla röror, till smörgåsar och smörgåstårtor, kalla såser, matbröd, bullar, saffransbröd, pajdeg, bakverk och efterrätter.
Kesella 1%
Kesella 1% kallas även Kesella Lätt. Den har frisk och lite syrlig smak och passar bra till matbröd, saffransbröd och pajdeg. Den är precis som kesella 10% ej kokbar men kan användas i varma rätter som tillagas i ugn. Kesella 1% passar bra i matbröd och gör att brödet håller sig längre och blir mindre smuligt. Pajdeg med kesella blir magrare och smidigare att hantera. Gräddat pajskal håller ihop bättre med kesella.
Kesella i matbröd och saffransbröd
Både kesella 1% och 10% kan användas till matbröd och kan ersätta en del eller allt fett som annars ingår i recept på samma bröd/saffransbröd som ej innehåller kesella. Därför får man med kesella ett bröd med mindre fett samtidigt som kesellan ger ett bröd som håller sig färskt längre och blir mindre smuligt.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Nej
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Kan vara vegetariskt
Kesella innehåller ystenzym som är vegetariskt men andra sorters kvarg kan innehålla löpe som inte är vegetariskt.Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av kvarg.
Energi: | 140 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 3.8 g |
Protein: | 9.8 g |
Fett: | 10 g |
Tips och info
Engelskt namn:
quark cheese, formage cheeseFinns i affären:
Bland mjölk, fil, yoghurt och andra mejeriprodukter.GI tips:
Kvarg har lågt GI.Hållbarhet och förvaring:
Se bäst före datum, brukar hålla sig ca 3 veckor från inköpsdatum. Kolla datumen i affären så du inte köper en gammal. Kvarg förvaras i kylskåp, högst 8 grader. Kvarg går också att frysa, den bör då tinas i kylskåp.Pris:
ca 18 kr för en burk på 250 gNäringsvärdestips:
För kesella med 10% fett: Energivärde 600 kJ/140kcal. Per 100 g: protein 10 g, kolhydrat 3.5 g och fett 10g. För lätt kesella med 1% fett: Energivärde 320kJ/75kcal. Per 100 g: protein 13 g, kolhydrat 3.5 g och fett 1 g.Ersätt med:
I kalla såser och röror kan man ersätta kvarg med crème fraiche, gräddfil eller yoghurt med motsvarande fetthalt.Vad väger kvarg?
Måttomvandla kvarg mellan vikt och volym
Konvertera från valfri måttenhet till en annan.
Måttomvandling direkt i mobilen
Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!
webmaster
webmaster
webmaster