Recepten.se – Recept> Efterrätter> Blåbärsglass

Blåbärsglass

Supergod blåbärsglass som är enkel att göra.
blåbärsglass
Mycket god gräddglass med blåbär. Snabbast och godast blir det om man har glassmaskin men glassen blir riktigt god även utan glassmaskin.
Skriv ut   Mejla
Tid: ca 35 minuter med glassmaskin, ca 4 timmar och 15 minuter utan glassmaskin
Mängd: 4-6 portioner

Ingredienser:

Serveringsförslag:

Laktosfritt - Ta laktosfri grädde.
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Om du använder frysta blåbär, låt dem ligga framme eller tina i mikron så de blir mellan halvt och helt tinade, men fortfarande minst kylskåpskalla.

    • ca 300 g blåbär frysta eller färska
    instruktion steg 1 blåbärsglass
    Frysta blåbär.
  2. Mät upp ägg, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Vispa till en fluffig ljusgul smet. (Använd gärna elvisp.)

    instruktion steg 2.1 blåbärsglass
    Ägg, florsocker, vaniljsocker.
    instruktion steg 2.2 blåbärsglass
    Ljusgul, fluffig smet.
  3. Tillsätt blåbären och vispa lite så att blåbären mosas lite grann och smeten blir lila. (Använd elvisp eller vanlig visp.)

    (Hur mycket blåbären mosas beror på mycket på hur tinade de är. Helt tinade blåbär mosas mer. Det är en smaksak hur stora blåbärsbitar man vill ha i sin glass.)

    • ca 300 g blåbär frysta eller färska
    instruktion steg 3.1 blåbärsglass
    Tillsätt blåbär.
    instruktion steg 3.2 blåbärsglass
    Vispa.
  4. Vispa grädden ganska hårt. Använd elvispen (du behöver inte göra rent visparna).

    Tillsätt den vispade grädden. Blanda till en jämn smet. Nu är glass-smeten klar.

    instruktion steg 4.1 blåbärsglass
    Vispa grädden.
    instruktion steg 4.2 blåbärsglass
    Tillsätt vispade grädden.
    instruktion steg 4.3 blåbärsglass
    Blanda. Glass-smeten är klar.
  5. I glassmaskin:

    Häll smeten i glassmaskin och kör till glassen är klar, brukar ta ca 20 minuter. Ät direkt eller lägg glassen i plastburk med lock och frys in. (Ställ gärna in plastburken i frysen lite innan så smälter inte glassen så mycket.)

    Utan glassmaskin:

    Häll smeten i en form eller plastburk med lock. Ställ in i frysen. Rör om efter ca 2 timmar för att inte alla blåbär ska ligga på botten när glassen är klar. Frys ytterligare 2 timmar (eller längre).

    instruktion steg 5 blåbärsglass
    Färdig glass från glassmaskin.
  6. Om du inte äter glassen direkt från glassmaskinen så behöver den tinas upp.

    Upptining: Låt stå ½ timme i rumstemperatur eller 2 timmar i kylskåp innan servering.

    Ställ gärna in serveringsglasen i frysen före servering så smälter inte glassen så snabbt.

    Servera gärna blåbärsglassen med mandelflarn och citronmeliss.

    instruktion steg 6.1 blåbärsglass
    Ställ in portionsglas i frysen.
    instruktion steg 6.2 blåbärsglass
    Servera blåbärsglassen.

Information och tips

Läs gärna:

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 6 portioner (127 g): 272 kcal, 14 g kolhydrater, 22 g fett, 4 g protein, 2 g fibrer

Tips & tricks

Vill man att glass-smeten ska bli ännu fluffigare så kan man dela äggen och vispa äggvitorna för sig och vända ner i glass-smeten.

GI Tips

Glassen har medelhögt GI. Minska gärna ner lite på florsockret så blir GI lägre. Hemmagjord glass är betydligt nyttigare än köpt glass.

Planeringstips

Glassen kan göras flera månader i förväg och förvaras i frysen.

Hållbarhet och förvaring

Glassen kan förvaras i frysen i minst 6 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Frida Edvardsson
Hej undrar om det går bra att ställa den färdiga smeten i kylen under natten? Våran glassmaskin är inte tillräckligt kall :(
Svar till Gun-Britt Skrivet av Susanne
Ja det är en väldigt god glass! Lycka till och hoppas det smakar bra!
Skrivet av Gun-Britt
Ska nog göra detta till nyår får hoppas det blir bra.
Svar till Inredningshjälpen Skrivet av Susanne
Ja det ska gå bra.
Skrivet av Inredningshjälpen
Länge funderat på att skaffa en glassmaskin, funkar det att göra sorbet också?

Inredningshjälpen/Anette
Svar till zara Skrivet av Susanne
Ja. Vispa på lägsta hastighet och inte mer än det blir blandat när grädden vispas ner i blåbärssmeten.
Skrivet av zara
kan man använda elvisp genom hela receptet?
Svar till Johanna Skrivet av Susanne
Ja alltså nästan vilken smet som helst bör bli fryst på en timme om glassmaskinen fungerar som den ska. Hoppas det fungerar bättre nästa gång!
Svar till Susanne Skrivet av Johanna
Jag har alltid inne min glassmaskin ( den delen man ska) i frysen så den alltid är redo när vi e sugna på att göra glass.. Jaja, glassen, den får stå i frysen över natten istället... Barnen fick lite köpeglass istället....
Svar till Johanna Skrivet av Susanne
Det låter som att din glassmaskin inte stått i frysen tillräckligt länge innan eller att frysen inte håller tillräckligt låg temperatur. Ofta behöver glassmaskinen (eller en del av glassmaskinen som innehåller frysblocket) stå i frysen minst 16 timmar (läs instruktionerna för just din glassmaskin) innan du kan använda den.
Skrivet av Johanna
Efter 1 timmes körning i glassmaskinen är "smeten" fortfarande helt rinnig!!! Vad då ca 20 min... Grrrr
Svar till Viktoria Skrivet av Susanne
Det är ca 4 dl. Mängden blåbär i det här receptet är verkligen inte så jättenoga. Man kan bara hälla i lite efter behag.
Skrivet av Viktoria
Hur många dl är 300gram blåbär tro? någon som vet? eller vet ungefär
Skrivet av Mari
Jättegott!
Tog frysta blåbär som jag plockat i höstas. Lade dock till 1 msk extra florsocker + 1 tsk extra vaniljsocker (med äkta vanilj i) eftersom min bär ar frysta utan tillsatt socker. Jag smakade av innan jag hällde i glassmaskinen.
Det är första gången som jag riktigt lyckades göra egen glass.
Svar till valeeria Skrivet av Viz
Bara insatsen / bunken som ska in i frysen. Ja, du måste sätta in den en dag i förväg. Det är mest praktiskt att ha den i frysen hela tiden så är den redo när man känner för att använda den, slipper planera i förväg :)
Skrivet av Jenny
Mums vad gott det blev!! :)
Skrivet av valeeria
hej .. jag undrar om man verkligen måste sätta glass maskinen i frysen .. minst en dag .. och oxo .. måste man sätta in hela maskinen eller bara locken ? :D snälla svara .. haha
Skrivet av emme
mmh jag sitter just nu och smakar på den får man skriva upp på min blogg??
Skrivet av Emeli
Man ska väl ändå vispa upp äggen innan man tillsätter dem till gräddden? Det blev inte bra det här.... Inte alls fluffigt när man tillsätter råa ägg i vispad grädde!
Svar till Lis Skrivet av Susanne
Ja det går bra!
Skrivet av Lis
Hej!
Kan man enbart använda äggulor istället för hela ägg?
Svar till Linnea, 13 år Skrivet av Susanne

Ja med en sådan enkel glassmaskin kan man bara göra en sats per dag. Det finns dyrare glassmaskiner med frysaggregat som man kan göra den ena satsen efter den andra med men de kostar från 4000 kr och uppåt.

Den jag har (Krups) ska finnas att köpa på onoff och netonnet. Annars brukar Philips klassiska glassmaskin finnas att köpa i de flesta elektronikbutiker t.ex. Elgiganten. Jag har inte provat Philips själv men den fungerar säkert bra den med.

Skrivet av Linnea, 13 år
Hej! Jag har tänkt köpa en glassmaskin snart för det går snabbare att få glassen klar (när jag gjorde för hand så tog det jättelång tid!) och verkar enklare.

Jag gick in på glassmaskin här på hemsidan och läste att glassbunken måste stå ett dygn innan den används.

Så då kan man enbart göra en glassats per dag?

Hoppas du förstog vad jag menade

Tack för en bra sajt ;)

P.S I vilken butik kan man köpa en likadan Krups glassmaskin som du har? För jag vill helst inte köpa via internet.
Svar till jen Skrivet av Rauli Taats
Kan smaksätta hur man vill. Jag använde frysta lingon till min glass idag. För några dagar sedan smaksatte jag med kaffelikör och kakao. Bara att använda fantasin.
Svar till jen Skrivet av Susanne
Ja det kan man göra! Glass kan man göra nästan hur som helst. Bara att smaka av smeten innan man fryser in så vet man att det blir gott!
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl