Det var för mycket med smör, det skulle egentligen räcka med 120 gram och lite mer vetemjöl. Min smuldeg blev för fet och det gick inte alls att blanda och sprida smuldegen lätt över blåbären då den blev kladdig och klibbig !
Smulpaj med blåbär

Ingredienser:
Fyllning:
- ca 250 g (3-4 dl) blåbär (frysta eller färska)
- ca 2 tsk potatismjöl
- 2-3 msk strösocker
Smuldeg:
- 3,5 dl vetemjöl
- 1 dl kokosflingor
- eller 1 dl havregryn
- 3 msk strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 200 g smör
Serveringstillbehör:
- ev. ca 3-4 dl vispgrädde
- ev. 6-8 portioner vaniljsås
- ev. 6-8 portioner vaniljglass
Utrustning:
- 1 st pajform ca 22 cm i diameter
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i 25-30 minuter med över- och undervärme
-
Fördela blåbären i en pajform, ca 22 cm i diameter. (Frysta blåbär behöver ej tinas.) Sikta över potatismjöl och strö över strösocker.
(Om blåbären är frysta och väldigt isiga så låt gärna blåbären tina lite halvt och försök få bort så mycket av isen som möjligt. Strö sedan över potatismjöl och ta gärna lite mer, dubbla mängden kan behövas.)
- ca 250 g (3-4 dl) blåbär (frysta eller färska)
- ca 2 tsk potatismjöl
- 2-3 msk strösocker
Blåbären i en pajform. Blåbär med strösocker och potatismjöl. -
Mät upp vetemjöl, kokosflingor (eller havregryn), strösocker och vaniljsocker i en bunke. Blanda.
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 msk strösocker
- 1 dl kokosflingor
- eller 1 dl havregryn
- 3,5 dl vetemjöl
Vetemjöl, kokosflingor, strösocker och vaniljsocker. Torra ingredienser till smuldegen blandade. -
Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och låt gärna detta stå några minuter så att smöret blir mjukt.
Blanda sedan till en smulig deg, man kan använda fingertopparna, en gaffel eller elvisp med vispar.
Fördela smuldegen över blåbären.
- 200 g smör
Smöret skuret i mindre bitar tillsatt. Smuldegen klar. Smuldegen ovanpå blåbären. -
Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter tills pajen fått fin gyllene färg.
Blåbärssmulpajen gräddas i ugnen. Färdiggräddad smulpaj med blåbär. -
Låt pajen svalna lite och servera ljummen med t.ex. vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
- Serveringstillbehör:
- ev. ca 3-4 dl vispgrädde
- ev. 6-8 portioner vaniljsås
- ev. 6-8 portioner vaniljglass
En bit blåbärssmulpaj serverad med vispad grädde. - Serveringstillbehör:
Näringsvärden
Tips & tricks
GI Tips
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring
Det var för mycket med smör, det skulle egentligen räcka med 120 gram och lite mer vetemjöl. Min smuldeg blev för fet och det gick inte alls att blanda och sprida smuldegen lätt över blåbären då den blev kladdig och klibbig !

webmaster
Vill kolla att smörmängden är riktig, låter mycket till mängden mjöl o kokos🤔

webmaster

webmaster

webmaster
mat recepter. Jag bor i BUENOS AIRES, ARGENTINA !! tackar

webmaster
Ja det är samma mängd och ingen skillnad, kanske att jag skulle strö mindre mjöl över hallon, beror lite på hur saftiga de är eller om man använder frysta hallon hur isiga de är. Mjölet man strör över är ju till för att suga upp vätskan så det inte blir för blött. Man kan ta potatismjöl och strö över.
Sedan är ju inte mängden på bären så noga. Det är ju också en smaksak hur mycket smuldeg man vill ha i förhållande till mängd bär. Men generellt är inte mängderna på ingredienserna överhuvudtaget så noga när man gör smulpaj. Det brukar bli bra nästan hur man än gör! :)
Varsågod! :)
undrade bara om man kan byta ut blåbären emot färska hallon? Och är det precis samma som ska göras ändå, och samma mängd hallon som blåbär? :)
Tack för en superbra sida!

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster