Recepten.se – Recept> Efterrätter> Smulpaj med blåbär

Smulpaj med blåbär

Smulpaj är både en av de snabbaste pajerna man kan göra - och godaste! Här är min goda smulpaj med blåbär. En mycket god och enkel blåbärssmulpaj med smak av vanilj och kokos i smuldegen.
smulpaj med blåbär - blåbärssmulpaj
Enkelt recept på Blåbärssmulpaj - smulpaj med blåbär. Gott med vanilj och kokossmak i smuldegen!
Skriv ut   Mejla
Tid: 45 minuter varav 30 minuter i ugnen
Mängd: 6-8 portioner

Ingredienser:

Fyllning:

Smuldeg:

Serveringstillbehör:

Laktosfritt - Välj laktosfritt smör. Servera med laktosfri grädde, glass eller vaniljsås.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i 25-30 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Fördela blåbären i en pajform, ca 22 cm i diameter. (Frysta blåbär behöver ej tinas.) Sikta över potatismjöl och strö över strösocker.

    (Om blåbären är frysta och väldigt isiga så låt gärna blåbären tina lite halvt och försök få bort så mycket av isen som möjligt. Strö sedan över potatismjöl och ta gärna lite mer, dubbla mängden kan behövas.)

    blåbären i pajform
    Blåbären i en pajform.
    blåbär med strösocker och potatismjöl
    Blåbär med strösocker och potatismjöl.
  2. Mät upp vetemjöl, kokosflingor (eller havregryn), strösocker och vaniljsocker i en bunke. Blanda.

    vetemjöl, kokosflingor, strösocker och vaniljsocker
    Vetemjöl, kokosflingor, strösocker och vaniljsocker.
    torra ingredienser till smuldegen blandade
    Torra ingredienser till smuldegen blandade.
  3. Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och låt gärna detta stå några minuter så att smöret blir mjukt.

    Blanda sedan till en smulig deg, man kan använda fingertopparna, en gaffel eller elvisp med vispar.

    Fördela smuldegen över blåbären.

    smöret skuret i mindre bitar tillsatt
    Smöret skuret i mindre bitar tillsatt.
    smuldegen klar
    Smuldegen klar.
    smuldegen ovanpå blåbären
    Smuldegen ovanpå blåbären.
  4. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter tills pajen fått fin gyllene färg.

    blåbärssmulpajen gräddas i ugnen
    Blåbärssmulpajen gräddas i ugnen.
    färdiggräddad smulpaj med blåbär
    Färdiggräddad smulpaj med blåbär.
  5. Låt pajen svalna lite och servera ljummen med t.ex. vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

    en bit blåbärssmulpaj serverad med vispad grädde
    En bit blåbärssmulpaj serverad med vispad grädde.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 8 portioner (97 g): 359 kcal, 32 g kolhydrater, 24 g fett, 3 g protein, 3 g fibrer

Tips & tricks

Vill man ha lite sötare paj så tar man den större mängden socker på blåbären. Man kan även ta lite mer socker i pajdegen.

GI Tips

Ju mindre socker desto lägre GI.

Planeringstips

Pajen går att förbereda och ha i kylen före gräddning. Grädda ca 5 minuter extra om du ställer in blåbärspajen kylskåpskall i ugnen.

Hållbarhet och förvaring

Förvara överbliven paj i kylskåp, hållbarhet minst 5 dagar. Den går också bra att frysa.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Dariosh
Hej!
Det var för mycket med smör, det skulle egentligen räcka med 120 gram och lite mer vetemjöl. Min smuldeg blev för fet och det gick inte alls att blanda och sprida smuldegen lätt över blåbären då den blev kladdig och klibbig !
Skrivet av Simon Kristensson
Alldeles för mycket smör i det här receptet. 2x på övriga ingredienser för att det ska bli smuligt.
Svar till Lisa Skrivet av Susanne
Du kan ta lite mindre smör om du vill eller lite mer havregryn och kokosflingor. Eller göra som det står. När jag gjorde pajen senast tog jag en blandning av kokosflingor och havregryn på sammanlagt 2,5 dl och i övrigt samma recept och det blev också bra. Annars generellt så blir smuldegar bra nästan hur man än gör dem. Man kan ta mer eller mindre av smör och de andra ingredienserna också, det är en smaksak.
Skrivet av Lisa
Tänkte baka blåbärssmulpajen som ser jättegod ut!
Vill kolla att smörmängden är riktig, låter mycket till mängden mjöl o kokos🤔
Svar till Cristina bengtsson Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tycker om receptet! Tack för att du skrev!
Skrivet av Cristina bengtsson
Mycket bra sida, fina recept. Har provat denna smulpaj med blåbär första gången och jag lyckades perfekt blev så god. Nu ska jag prova muffins. 👍👌
Svar till Lina Skrivet av Susanne
Jag tror att majsstärkelse kan fungera. Det ska vara något som suger upp vätska men är ganska smaklöst. Det går även att helt utesluta, men då blir pajen lite blötare. Det beror även på blåbären, har man färska blåbär som inte är så vattniga kan man klara sig helt utan potatismjöl, men använder man frysta bär så behövs oftast lite potatismjöl (eller motsvarande) för att det inte ska bli blött i botten.
Skrivet av Lina
Bra sida! Bor i London och kan inte fa tag pa potatis mjol. Kan man anvanda majs mjol eller nagot annat istallet?
Skrivet av NABIL
mmmmmmmmmmmmmm va got vet du vad jag älskar alla dina resepter svårt att släppa
Skrivet av Vic
Tack så jättemycket för receptet! Det var första gången jag använde ett recept med havre i och det blev väldigt krispigt och gott. Tog äpplen istället för blåbär :-)
Svar till monica figueroa Skrivet av Susanne
Varsågod! Kul att du tycker om mina recept! :)
Skrivet av monica figueroa
Susanne tack for dina goa
mat recepter. Jag bor i BUENOS AIRES, ARGENTINA !! tackar
Svar till Emely Skrivet av Susanne

Ja det är samma mängd och ingen skillnad, kanske att jag skulle strö mindre mjöl över hallon, beror lite på hur saftiga de är eller om man använder frysta hallon hur isiga de är. Mjölet man strör över är ju till för att suga upp vätskan så det inte blir för blött. Man kan ta potatismjöl och strö över.

Sedan är ju inte mängden på bären så noga. Det är ju också en smaksak hur mycket smuldeg man vill ha i förhållande till mängd bär. Men generellt är inte mängderna på ingredienserna överhuvudtaget så noga när man gör smulpaj. Det brukar bli bra nästan hur man än gör! :)

Varsågod! :)

Skrivet av Emely
hej!
undrade bara om man kan byta ut blåbären emot färska hallon? Och är det precis samma som ska göras ändå, och samma mängd hallon som blåbär? :)

Tack för en superbra sida!
Svar till ingvar Skrivet av Susanne
Ja visst är den god! Tack för att du skrev! :)
Skrivet av ingvar
Wow, vilken smul paj asså! Jag och min sambo älskar verkligen det här receptet. Tror nog faktiskt att vi kommer göra en till, imorgon kväll.
Svar till kjell hedlund Skrivet av Susanne
Det blir säkert jättegott med svarta vinbär! Lycka till med baket och skriv gärna igen och berätta hur det blev!
Skrivet av kjell hedlund
Surströmming imorgon. Vi blir 4 st hos mig. För första gången skall jag göra en blåbärspaj. Vad tror du att blanda i färska svarta vinbär?
Svar till Rimo Skrivet av Susanne
Ja det kan du göra.
Skrivet av Rimo
Kan jag byta ut blåbären mot frysta hallon?
Skrivet av Helen
Super gott recept på smulpaj!!!
Skrivet av PAULA
sehr nice, muss ich schon sagen!
Svar till liz Skrivet av Susanne
Tack för bra tips som jag har skrivit in i receptet! :)
Svar till Emma Skrivet av liz
Du kan byta ut kokosflingorna mot havregryn, det brukar jag göra när jag inte har kokos hemma, och det funkar alldeles utmärkt!
Skrivet av maria
den var inte så lätt att baka fast jätte got.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl