Krämig blåbärspaj

Ingredienser:
Pajdeg:
Fyllning:
- ca 4 dl (ca 280 g) blåbär
- 1,5 msk potatismjöl
- 3 msk strösocker (till blåbären)
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 dl crème fraiche
- 2 st ägg
- 1 msk strösocker (till crème fraiche-blandningen)
Serveringsförslag:
- ev. 6-8 portioner vaniljsås
- ev. 6-8 portioner vaniljglass
- ev. 4 dl vispgrädde
Utrustning:
- 1 st pajform ca 22 cm i diameter
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp smör, vetemjöl och kallt vatten i en bunke. (Låt gärna stå framme i rumstemperatur minst 15 min så att smöret blir mjukt.)
Arbeta ihop till en deg (använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin så går det snabbt).
(Har du svårt att få ihop degen trots att smöret är rumsvarmt har du troligtvis tagit för mycket mjöl, undvik att gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Väg istället mjölet eller häll upp det i litermått så blir det rätt mängd. Men om du ändå tagit för mycket mjöl så kan du tillsätta mer vatten för att få ihop degen.)
Smör, vetemjöl och vatten. Pajdegen. -
Tryck ut pajdegen i en pajform ca 22 cm i diameter.
Ställ in i kylen minst 15 minuter. Förbered under tiden fyllningen.
Pajdegen uttryckt i pajformen. -
Mät upp blåbär, potatismjöl, strösocker och vaniljsocker i en bunke och rör om.
(Om man använder frysta blåbär kan man behöva dubbla mängden potatismjöl lite beroende på hur isiga blåbären är.)
- ca 4 dl (ca 280 g) blåbär
- 1,5 msk potatismjöl
- 3 msk strösocker (till blåbären)
- 1 tsk vaniljsocker
Blåbär, potatismjöl, strösocker, vaniljsocker. Blåbärsblandningen. -
Mät upp crème fraiche, ägg och strösocker i en annan bunke och vispa för hand eller med elvisp på lägsta hastighet till en jämn smet.
- 2 dl crème fraiche
- 2 st ägg
- 1 msk strösocker (till crème fraiche-blandningen)
Crème fraiche, ägg, strösocker. Crème fraiche-blandningen. -
Ta ut pajdegen från kylen och nagga med en gaffel.
Fördela blåbärsblandningen i pajskalet (det mjöl och socker som inte sugits upp av blåbären ska också strös över).
Häll sedan över crème frache-blandningen.
Naggad pajdeg. Blåbärsblandningen i pajskalet. Häll över crème fraiche-blandningen. -
Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 30 minuter tills blåbärspajen fått fin gyllene färg.
Blåbärspajen gräddas i ugnen. -
Servera ljummen eller kall gärna med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.
- ev. 6-8 portioner vaniljsås
- ev. 6-8 portioner vaniljglass
- ev. 4 dl vispgrädde
Färdig krämig blåbärspaj. En bit krämig blåbärspaj serverad med vaniljsås.
Näringsvärden
LCHF Tips
Tips för att undvika tillsatser
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring
Tack för ett super bra recept.Älskar denna paj, den är enkel att göra och smakar fantastiskt. Ett pluss att det är enkelt att skära i bitar.
Tänker testa med frysta hallon......hur tänker du med mängden potatismjöl till hallonen?
Tack på förhand :)

webmaster