Recepten.se – Recept> Efterrätter> Enkel bärpaj

Enkel bärpaj

En jättegod bärpaj som går supersnabbt att göra. Pajdegen är bara att röra ihop och går att trycka ut på en minut med baksidan av en sked. Fyll sedan pajskalet med vaniljsås eller vispad grädde smaksatt med vaniljsocker samt bär.
Enkel bärpaj
Enkel bärpaj med gott frasigt pajskal fylld med vaniljgrädde och färska bär.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme varav 10 min jobb + tid i ugn + tid att svalna
Mängd: 4-6 portioner

Ingredienser:

Fyllning:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 14 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull och ta av kastrullen från plattan.

    instruktion steg 1 enkel bärpaj
    Smält smör.
  2. Rör ner farinsocker, havregryn och vetemjöl till en jämn smet.

    instruktion steg 2.1 enkel bärpaj
    Tillsätt havregryn, mjöl, socker.
    instruktion steg 2.2 enkel bärpaj
    Rör ihop med en sked.
  3. Klicka ut den i en pajform ca 22 cm i diameter. Ta baksidan av en sked och tryck ut degen i pajformen så den blir jämn. Detta går på 1 minut med denna enkla pajdeg.

    instruktion steg 3.1 enkel bärpaj
    Klicka ut pajdegen.
    instruktion steg 3.2 enkel bärpaj
    Tryck ut pajdegen.
  4. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 14 minuter. Låt svalna.

    instruktion steg 4.1 enkel bärpaj
    Grädda pajdegen.
    instruktion steg 4.2 enkel bärpaj
    Färdig pajdeg. Låt svalna.
  5. Gör vaniljsåsen eller vispa grädden och blanda med vaniljsocker. Klicka ner den i pajskalet. Strö över de färska/tinade bären. Servera!

    instruktion steg 5.1 enkel bärpaj
    Vispad grädde blandad med vaniljsocker.
    instruktion steg 5.2 enkel bärpaj
    Grädden i pajskalet.
    instruktion steg 5.3 enkel bärpaj
    Strö över färska bär.

Information och tips

Hållbarhet och förvaring

Pajen håller sig i kylen flera dagar men ser fräschast ut när den är nygjord. Pajskalet kan frysas in gräddat och håller sig 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Linda
Gryyyymt enkel paj. Absolut ett alternativ om man har lite tid på sig!
Svar till Michaela Skrivet av Susanne
Ja man kan frysa pajskalet. Det håller sig ca 3 månader i frysen.
Skrivet av Michaela
Kan jag frysa pajskalet?
Skrivet av Melinda
Underbart god paj. Mycket enkel att göra men jätte god. Rekommenderar att göra detta! (:
Skrivet av didem
När den är klart gräddad i ugnen ska man vänta någon stund innan man lägg på vaniljsås eller ska man lägga på en gång och varför blir degen hård??
den är mycket god men lite för hård
Skrivet av Belinda
Den här pajen är toppen!
jag kommer nog att göra den många fler gånger:)
Skrivet av Lina
Den här pajen är toppen god! :D Så enkel men ändå såå god.
Skrivet av viii
den är så god
Skrivet av Aaishah
Världens godaste! Har man tid så kan man lägga på vaniljvispen direkt när pajen kommer ut ur ugnen och låta det svalna lite sedan lägga på bären så blir det inte så kladdigt!
Skrivet av Susanne
Svar till Aysha: Ja du kan ta strösocker istället men det blir inte riktigt lika gott som med farinsocker. Om du har ljus sirap kan du ta någon tesked av den så blir det lite kolasmak på pajdegen.
Skrivet av Aysha
Hej!
jag undrar om man kan ta vanligt strösocker istället för farinsocker?
Skrivet av Susanne
Svar till amira: Pajbottnen blir lite mjukare om du inte har den för länge i ugnen, kanske också att den blir något mjukare med vanliga havregryn. Sedan angående bären så får du hälla av bärsaften, när man tinar bär brukar det ofta bli ganska mycket bärsaft och häller du på den på pajen så blir det rött och kladdigt. Du ska inte tina bären mer än att de blir tinade - de ska inte vara ljumna eller varma. De är godast kalla men utan att vara isiga. Sedan när du lägger på bären så ska du inte röra runt i dem utan fördela bären ovanpå bara så blir det fint och färgerna sprider sig inte!
Skrivet av amira
hej!
Jag bakade denna paj idag med fiberhavregryn. Det smakade helt ok, fast botten blev lite för hård. Kom på att jag hade den fyra minuter extra i ugnen. Men som sagt, det funkar bra med fiberhavregryn. Sen blev min paj ganska kladdig. När jag strött på bären över milda vaniljvisp så bred bärfärgen överallt på pajen, så den blev typ helt röd. Såg inte så bra ut. Blir den så? Eller var det jag som tinade bären alldeles för länge?
Skrivet av Susanne
Svar till amira: Jag tror inte det är någon större skillnad. Vanliga havregryn är väl lite större har jag för mig, men det borde nog inte spela någon större roll. Skriv gärna hur det blev om du provar!
Skrivet av amira
tack för ditt svar :).
kom på en till fråga, kan man använda fiber havregryn? Är det stor smakskillnad beroende på vilken havregryn jag använder?
Skrivet av Susanne
Svar till amira: Ja, jag breder snabbt ut den med en sked så att såsen blir ungefär jämnt fördelad över pajskalet.
Skrivet av amira
hur lägger du såsen så fint på pajen? Kör du runt med en sked ?
Skrivet av Tove
Underbart god!
Skrivet av Fi
love kaka
Skrivet av Susanne
Svar till Linda: Bakterier kan nog förekomma lika gärna på färska bär. Jag tror inte det blir fler bakterier i frysen, snarare tvärtom eftersom vissa organismer dör i frysen. Tyvärr är ju detta alltid en risk på alla livsmedel som inte upphettas. Som tur är, är ju ändå risken väldigt liten och jag tror också att om man köper mat själv och är noga med hygienen så är risken minimal. Jag tror det är betydligt större risk att bli sjuk när man äter ute på snabbmatsrestauranger där samma personal hanterar både pengar och mat, även om den risken också är ganska liten. Dock blir det ju många sjuka på en gång när det väl händer något i storkök/restaurang och det är ju verkligen inte kul. Annars kan man ju alltid göra muffins med bär eftersom de är inne i ugnen så dör alla bakterier. Men jag tror inte man ska gå och oroa sig för mycket heller. Tack i alla fall för din kommentar och hoppas du får en trevlig helg! ;)
Skrivet av Linda
Vill bara varna lite för frysta bär,skolan min kille jobbar på fick stänga då alla blev sjuka av smoothie gjord på frysta hallon. Nog bättre att köpa färska bär =)
Skrivet av Malin & Hansen
GUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUDOMLIG ! :)))))))) WE LOVE IT !! <3333333333333333333333333333
Skrivet av Denise
Denna paj står i ugnen nu, och jag har höga förväntningar! Har nyss kommit hem från blåbärsskogen :)
Skrivet av Hallonet
Otroligt god. :) Tummen upp för den!
Skrivet av niki
try to use some green grapes.
(cut them into small pieces and fry little with oil and sugar, it takes away the sourness, if any).
tastes like heaven with vanilla grädde.
yummy!!!!!!!!!!!!!!!
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl