Kolagömmor

Ingredienser:
Kakdeg:
- 125 g smör
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl farinsocker
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 st ägg
- 0,5 tsk salt
- 3,5 dl (210 g) vetemjöl
Fyllning och garnering:
- ca 200 g (ca 0,5 burk à 400 g) karamelliserad mjölk
- 75 g mörk choklad
- ca 3 tsk flingsalt
Utrustning:
- 24 st små bakformar
- ev. elvisp med vispar
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter med över- och undervärme
-
Fördela små bakformar(3,5 cm i diameter, ca 2 cm höga) på en plåt, 24 st formar om du gör en sats.
Små bakformar. -
Mät upp smör, farinsocker och strösocker. Låt stå framme en stund, ca 20 min eller längre i rumstemperatur så att smöret blir mjukt så går det lättare att röra ihop.
Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.
- 125 g smör
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl farinsocker
Smör och socker. Smör och socker blandat. -
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och salt. Rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och salt. -
Tillsätt ägg och rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.
- 1 st ägg
Tillsätt ägg. Jämn smet. -
Tillsätt vetemjöl. Rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp. Kör inte längre tid med elvispen än att det är blandat.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar alldeles för mycket.)
- 3,5 dl (210 g) vetemjöl
Tillsätt vetemjöl. Färdig kakdeg. -
Forma degen till bollar och lägg i bakformarna.
Kakdegen i bakformarna. -
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 10-12 minuter. De ska få pyttelite färg.
Grädda i ugnen. Färdiggräddade kakor. -
Låt svalna några minuter, tryck sedan ner degen i mitten så det blir en grop, använd gärna baksidan av ett teskedsmått.
Gör en grop. Gropar. -
Fyll groparna nästan hela vägen upp med den karamelliserade mjölken (kolakrämen).
- ca 200 g (ca 0,5 burk à 400 g) karamelliserad mjölk
Fyll med kolakräm. -
När kakorna svalnat helt, smält chokladen och bred den ovanpå. Strö över flingsalt. Ställ in i kylskåp och låt chokladen stelna. Klart!
Kolagömmorna är godast att servera rumstempererade så låt dem gärna stå framme minst 20 minuter före servering.
- 75 g mörk choklad
- ca 3 tsk flingsalt
Smält choklad. Bred på chokladen. Strö över flingsalt. Chokladen har stelnat. En halv kaka.
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring
Gjorde också egen saltkolasås att fylla med, jättegott ☺️
Jämför jag med hallongrottor som blir spröda tyckte jag mina kolagömmor blir mjuka efter fyllningen med Dulce de leche.
//Lena
Men det var den ju inte. Trodde den skulle stelna lite.
Annars var kakorna supergoda och lätta att baka👌

webmaster
Tack för bra recept. Dessa är supergoda.
Kan man frysa in kakorna i förväg med kolan och sedan lägga på chokladen strax innan servering? (För att undvika missfärgad choklad)

webmaster

webmaster

webmaster
Kan man göra en hela kaka som en paj med fyllning?
Ska pröva.
Tack för bra recept

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Mvh Helena