Kolagömmor
Otroligt goda kakor fyllda med fantastisk kolakräm (dulce de leche) toppad med choklad och salt. Sältan och sötman ger en väldigt fin brytning. Farinsockret i kakdegen förhöjer även den kolasmaken. Mycket goda och lyxiga kakor.
Tid: ca 1,5 timmar, varav 30 min arbetstid
Mängd: 24 st kakor
Ingredienser:
Kakdeg:
- 125 g smör
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl farinsocker
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 st ägg
- 0,5 tsk salt
- 3,5 dl (210 g) vetemjöl
Fyllning och garnering:
- ca 200 g (ca 0,5 burk à 400 g) karamelliserad mjölk
- 75 g mörk choklad
- ca 3 tsk flingsalt
Vegetariskt
Utrustning:
- 24 st små bakformar
- ev. elvisp med vispar
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter med över- och undervärme
Näringsvärden
Näringsvärde per kaka (37 g): 148 kcal, 21 g kolhydrater, 6 g fett, 2 g protein
Hållbarhet och förvaring
Förvara gärna i kylskåp där de håller sig minst 2 månader. I rumstemperatur håller de sig minst 2 veckor. De kan även frysas men chokladen blir lite missfärgad då.
️ Skrivet av
Lite för söt men annars väldigt gott :3 Jag tänkte försöka baka detta med after eight istället för dulche de leche så det blir mintchoklad :)
️ Skrivet av
HEJ HUR MYCKET ÄR 210 G i de
️ Skrivet av
Åh, hjälp, något av det godaste jag ätit!!!
️ Skrivet av
Gjorde dessa glutenfria idag, blev superbra! Men använde knappt en dl mindre mjöl av den mix jag hade än vad som stod i receptet! Provbakar alltid en innan då jag gör glutenfritt för att veta med mjölmängden, lönar sig alltid!
Gjorde också egen saltkolasås att fylla med, jättegott ☺️
Gjorde också egen saltkolasås att fylla med, jättegott ☺️
️ Skrivet av
Undrar om degkulorna efter gräddning i ugnen ska bli spröda eller lite mera mjuka?
Jämför jag med hallongrottor som blir spröda tyckte jag mina kolagömmor blir mjuka efter fyllningen med Dulce de leche.
//Lena
Jämför jag med hallongrottor som blir spröda tyckte jag mina kolagömmor blir mjuka efter fyllningen med Dulce de leche.
//Lena