Vaniljsås

Ingredienser:
- 1 st ägg
- 0,5 dl florsocker
- 2 tsk potatismjöl
- 3 dl mjölk
- 1 st vaniljstång
- eller 1 tsk vaniljsocker (men det blir mycket godare med vaniljstång)
- 3 dl vispgrädde
-
Ta fram en kastrull. Knäck i ägg och tillsätt florsockret. Vispa till en jämn ljusgul smet med en handvisp.
- 1 st ägg
- 0,5 dl florsocker
Ägg och florsocker. Ägg och florsocker vispat. -
Tillsätt potatismjölet och vispa till en jämn smet. Vispa därefter ner mjölken.
- 2 tsk potatismjöl
- 3 dl mjölk
Tillsätt potatismjöl. Vispa. Vispa ner mjölken. -
Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked. Lägg fröna och vaniljstången i kastrullen.
- 1 st vaniljstång
- eller 1 tsk vaniljsocker (men det blir mycket godare med vaniljstång)
Skär snitt i vaniljstången. Skrapa ur fröna. Lägg i vaniljstången och vaniljfröna. - 1 st vaniljstång
-
Låt koka upp på medelhög värme under vispning och sänk värmen när krämen börjar tjockna och vispa hela tiden så det inte bränner fast. När det börjar bubbla så är det klart och ta då direkt av kastrullen från plattan.
Koka upp under vispning. Krämen är klar. -
Ta ur vaniljstången. Låt stå och svalna. Ställ gärna kastrullen i kallt vatten om du har bråttom så svalnar det fortare.
Ta ur vaniljstången. Avsvalnad kräm. -
Vispa grädden lite lösare än medelhårt. När krämen svalnat ordentligt (ungefär rumstemperatur eller kallare) så blanda ner den vispade grädden.
Förvara i kylskåp fram till servering.
- 3 dl vispgrädde
Vispad grädde. Tillsätt vispade grädden till krämen. Blanda och vaniljsåsen är klar.
Näringsvärden
Tips & tricks
LCHF Tips
Tips för att undvika tillsatser
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster
Kan man göra denna sås dagen innan servering? Grädde har ju en tendens till att "lösa" sig.
Mvh
Anna

webmaster

webmaster
Var mindre kul.