Recepten.se – Recept> Efterrätter> Äppelmazarinkaka

Äppelmazarinkaka

En mycket god och enkel mjuk kaka med äpple och mazarinsmak! Skär upp den i bitar och servera som den är till fikat eller med vispad grädde eller vaniljsås till dessert.
äppelmazarinkaka
Äppelmazarinkaka - en mycket god kaka med äpple och mazarinsmak som dessutom är enkel att göra med detta recept.
Skriv ut   Mejla
Tid: 45 minuter varav 30 minuter i ugnen
Mängd: ca 10 bitar

Ingredienser:

Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i 30 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smörj och bröa rund bakform ca 20 cm i diameter. Sätt på ugnen på 200°C.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  2. Mät upp smör, strösocker och bakpulver. Låt gärna stå framme en stund så att smöret blir mjukt.

    smör, strösocker, bakpulver
    Smör, strösocker, bakpulver.
  3. Rör eller vispa med elvisp till en jämn smet.

    smör, socker, bakpulver ihopvispat
    Smör, socker, bakpulver ihopvispat.
  4. Tillsätt ägg. Vispa snabbt till en jämn smet, använd gärna elvisp.

    ägg tillsatt
    Ägg tillsatt.
    ägget nervispat
    Ägget nervispat.
  5. Tillsätt bittermandelarom. Vispa snabbt till en jämn smet, använd gärna elvisp.

    tillsätt bittermandelarom
    Tillsätt bittermandelarom.
  6. Tillsätt vetemjöl. Vispa snabbt till en jämn smet, använd gärna elvisp.

    tillsätt vetemjöl
    Tillsätt vetemjöl.
    smeten klar
    Smeten klar.
  7. Klicka ut smeten i formen, fördela den ungefär jämnt. Det behöver inte vara så noga eftersom du kommer när du trycker i äppelklyftorna få smeten jämnare fördelad.

    fördela smeten i formen
    Fördela smeten i formen.
  8. Skala äpplena, tryck ut kärnhusen, halvera och skär äpplena i klyftor.

    äppelklyftor
    Äppelklyftor.
  9. Tryck ner äppelbitarna i smeten i ett fint mönster. När du trycker i äppelbitarna så gör det även att smeten blir jämnt fördelad över formen.

    tryck ner äppelbitar
    Tryck ner äppelbitar.
  10. Strö om du vill över lite mandelspån/flagad mandel.

    mandelspåna överströdda
    Strö ev. på mandelspån.
  11. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter i 200°C.

    färdiggräddad äppelmazarinkaka
    Färdiggräddad äppelmazarinkaka.
  12. Låt svalna under bakhandduk. Ät och njut!

    äppelmazarinkakan serveras
    Äppelmazarinkakan serveras.
    en uppskuren bit
    En uppskuren bit.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (78 g): 229 kcal, 34 g kolhydrater, 9 g fett, 2 g protein, 1 g fibrer

Serveringstips

Servera gärna med vispad grädde eller vaniljsås som dessert.

Hållbarhet och förvaring

Kakan går bra att frysa.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Ellinor Gilberg Skrivet av Susanne
Ja den går att utesluta men du missar då den karaktäristiska mazarinsmaken. Du kan förstås mala ner några bittermandlar istället. Annars kan nog citronarom vara gott eller lite rivet citronskal. Eller också ta 1-2 tsk vaniljsocker för lite vaniljsmak. Men det går bra att bara utesluta utan att ersätta med något annat också. Skriv gärna och berätta hur det blev om du testar någon variant.
Skrivet av Ellinor Gilberg
Hej! Jag tänker göra äppel mazarinkaka kan jag utesluta bittermandelarom då. Kanske ta något annat i stället? Hälsningar Ellinor Gillberg
Skrivet av Eiwor Malmborg
Som jag sagt förut, dina recept är fantastiska Äppelmazarinkakan är otroligt god
Tack !
Skrivet av HC
Vill bara säga att det här kan vara en av mina absoluta favoritkakor! TACK :) Har gjort den regelbundet i flera år nu.
Skrivet av Wenche stavne
Den blev jättegod.tack för mycket fina recept.
Svar till Peter Skrivet av Susanne
Tänk på att du behöver en form med dubbel så stor yta om du vill göra dubbel sats. Så det blir en matematisk övning att räkna ut det. Tänk på att tiden i ugnen ändras om du tar en form med mindre eller större yta. Ju högre smeten är i formen desto längre tid i ugnen och tvärtom.
Skrivet av Peter
Dubbel sats 1 tim?
Svar till Mia Skrivet av Susanne
Skriv gärna vad du tycker om du provar med mindre mängd socker!
Skrivet av Mia
God kaka min alldeles för söt för min smak. Ska prova med ara 1 dl socker.
Svar till Kirsti Skrivet av Susanne
Tack snälla du! :)
Skrivet av Kirsti
Hei. Er en "gammel" dame som elsker dine recept!! Alt er enkelt og greit! Og utrolig godt!! Takk for en flott side, du må väre fantastisk til å lage mat. Hilsen Kirsti
Svar till Kristin Allwood Skrivet av Susanne
recepten.se är inte en sajt med endast glutenfria recept, vet inte vad som fått dig att tro det? De recept som är glutenfria är markerade som det, de som inte är glutenfria står inte heller att de är det.
Skrivet av Kristin Allwood
Vad gör ett recept med 3 dl vetemjöl på en sajt med glutenfria recept??
Svar till Anna TS Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :)
Skrivet av Anna TS
Jag gjorde den här i går och bjöd mina föräldrar på. Succé! "En riktig praktkaka", sa min pappa nöjt :)
Svar till Lena Skrivet av Susanne

Ja det borde väl gå. Jämför receptet på lätta mazariner och ta ungefär lika mycket som där i förhållande till övriga ingredienser.

Skriv gärna hur det blev om du provar och skriv hur många bittermandlar du tog!

Skrivet av Lena
Ser helt underbart smarrig ut. Kan man ta vanlig bittermandel istället för bittermandelolja, hur många isåfall?
  1
Recept och foto: Susanne Jarl