Recepten.se – Recept> Godis> Chokladtryffel med jordnötter - LCHF

Chokladtryffel med jordnötter - LCHF

Denna goda chokladtryffel med jordnötter är enkel att göra och passar alla som gillar choklad och jordnötter. Receptet fungerar dessutom bra för den som följer LCHF.
Chokladtryffel med jordnötter
Mycket god chokladtryffel med jordnötter.
Skriv ut   Mejla
Tid: ca 20 minuter + ca 2 timmar att stelna
Mängd: ca 40 små bitar

Ingredienser:

Glutenfritt

Gör så här:

  1. Klä en mindre form, ca 20x20 cm med folie.

    form klädd med folie
    Form klädd med folie.
  2. Hacka jordnötterna grovt. Använd en vass kniv.

    hackade jordnötter
    Hackade jordnötter.
  3. Mät upp vispgrädde och smör i en kastrull. Koka upp och ta sedan bort kastrullen från värmen.

    smör och vispgrädde
    Smör och vispgrädde.
    låt koka upp
    Låt koka upp.
  4. Dela chokladen i mindre bitar och rör ner den i grädden. Rör sakta tills den smälter. Först ser det ut som en grötig smet men till slut blir den blank och fin.

    (Obs! Kastrullen ska vara borttagen från värmen.)

    chokladen i mindre bitar
    Chokladen i mindre bitar.
    rör så chokladen smälter
    Rör så chokladen smälter.
    rör till blank och fin smet
    Rör till blank och fin smet.
  5. Rör ner kvarg.

    rör ner kvarg
    Rör ner kvarg.
  6. Häll chokladsmeten i formen. Strö över de hackade jordnötterna. Ställ in i kylskåp och låt stelna.

    (Det tar tar förmodligen åtminstone 2 timmar. Jag brukar låta min stå över natten. Se bara till att den stelnat helt och hållet.)

    tryffelsmeten i formen
    Tryffelsmeten i formen.
    strö över jordnötter
    Strö över jordnötter.
  7. Ta upp den stelnade chokladtryffeln på en skärbräda.

    Skär tryffeln i bitar.

    stelnad chokladtryffel på skärbräda
    Stelnad chokladtryffel på skärbräda.
    skär i bitar på längden
    Skär i bitar på längden.
    chokladtryffel skuren i bitar på tvären
    Skär i bitar på tvären.
  8. Servera direkt eller förvara i kylskåp i burk med smörpapper mellan lagren.

    förvaring i burk i kylskåp
    Förvaring i burk i kylskåp.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (16 g): 80 kcal, 4 g kolhydrater, 6 g fett, 2 g protein

LCHF Tips

Använd en mörk choklad med hög kakaohalt som innehåller lite socker. Ju mindre socker desto bättre.

Hållbarhet och förvaring

Förvara i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Wilma
Supergott, vi hade ingen kvarg i och så hade vi 1 dl sötmandel och 1/2 dl jordnötter och det blev superbra ändå!
Skrivet av Veronika
Alldeles för mörk i smaken
Skrivet av Lynn
Hej! Hur länge kan den förvaras i kylskap? Tack för en bra sida! Kommer alltid hit när jag letar recept :)
Skrivet av Sara
När jag gäldens kvarjen så blev den helt oljig och klumpig. Har bara använt bra produkter och tog av kastrullen från platan när jag rörde i chokladen. Är den bara att kasta nu?? 😡
Skrivet av GMan
Receptet gick fel-fritt. Blandade (gammal) Valrhona mörk bakchoklad med Odense mörk bakchoklad, samt Lindahls naturell kvarg. Bjöd arbetskollegorna idag - alla ville ha receptet.
Skrivet av Bea
Även jag undrar om de går att frysa 😊
Skrivet av mayan
Kan man månntro frysa dessa?
Skrivet av corina
dessa var också helt magiska
bra att du har glutenfria recept me
from corinas.for.me
Svar till Katarina Skrivet av Susanne
Nej, man ska inte behöva röra i kvargen försiktigt. Rör tills det blir en fin smet. Det låter konstigt om det separerade om det är det du menar? Du tog bort kastrullen från värmen innan du lade i chokladen?
Jag har gjort det här receptet flera gånger och det har blivit bra varje gång. Jag använder alltid äkta vispgrädde, äkta smör och någon bakchoklad med hög kakaohalt oftast Odense. Vet inte om det kan bero på om du hade någon ingrediens av sämre kvalité? Kvargen jag använt är Arlas Kesella 10% men jag har svårt att tro att den med 1% eller kvarg av annat märke inte skulle fungera. Skriv gärna igen och berätta om du kommer på vad det kan bero på.
Roligt att höra att du gillar min receptsajt! :)
Skrivet av Katarina
Hejsan! Har precis gjort denna, allt gick bra fram tills jag skulle blanda i kvargen, då blev konsistensen jätte konstig. blev typ "ojligt" jag kanske har rört för mycket kan det vara orsaken? Borde stå att man försiktigt ska blanda i kvargen bara.
Men jag hoppas att tryffeln blir bra ändå jag ska kolla om ca 1 h hur det blev.

Bara undra om ja gjorde nå tokigt. Jätte bra sida btw! ska bakas mycket härifrån :)
Svar till Emil Skrivet av Susanne
Jag har använt Odense mörk choklad 70%. Lite kladdig när man tar i den blir det nog alltid, men sämre chokladsorter är väl ännu värre. Men för att få bort kladdeffekten helt tror jag chokladen måste tempereras och det är en ganska omständlig process där chokladen ska få olika temperaturer i olika steg, du får googla på det om du vill läsa mer, jag är ingen expert på det.
Skrivet av Emil
Vilken slags choklad använde du?

Jag använde mig av dyrare choklad och inte billiga och dåliga Marabou. Den smälte dock alldeles för lätt när man höll i en bit.
Svar till Cornelia Skrivet av Susanne
Roligt att höra! Jag tycker precis som du! :)
Skrivet av Cornelia
Verkligen jättegott! Jag älskar när det blandas sött och salt, så passade mig perfekt! Blir julgodis i fortsättningen!
Svar till Eva Skrivet av Susanne
Jag tror nog du kan utesluta kvargen. Den gör nog bara att tryffeln blir något mjukare och bidrar med lite protein så den blir ju lite nyttigare och mindre söt eftersom man spär ut tryffeln lite, men som sagt tror bara man kan utesluta den. Skriv gärna hur det blev om du provar!
Skrivet av Eva
Mmm, såg gott ut!
Kan man använda nåt annat istället för kvarg (eller kesella)? Mer grädde, smör...??
  1
Recept och foto: Susanne Jarl