Vitlök

vitlök
En hel vitlök, en oskalad och en skalad vitlöksklyfta.

Vitlök sätter smak på många maträtter. Hur mycket vitlök man ska ha i en maträtt beror mycket på tycke och smak. Gillar man vitlök mycket kan man oftast dubbla det som står i receptet.

För att använda färsk vitök så bryter man loss klyftor, skalar dessa och skär av ändarna. Sedan kan man antingen pressa dem i en vitlökspress eller hacka i små bitar. Pressade vitlöksklyftor ger en skarpare vitlökssmak och hackade vitlöksklyftor ger en mildare och mjukare vitlökssmak.

Man kan även grilla eller ugnssteka hela vitlöksklyftor. Vitlöksklyftor kan även läggas in i olja och kryddor och man kan även smaksätta smör med pressad vitlök.

Vitlök finns i de flesta matkulturer och i Sverige fick den sitt stora genombrott under 1980-talet. En nackdel med vitlök är att man kan få dålig andedräkt men om man äter vitlök ofta och vänjer kroppen vid det så luktar man inte alls så mycket. Lukten minskar också om man äter mycket gröna grönsaker och gröna kryddor.

Vitlök är bra ur hälsosynpunkt på många olika sätt. Bland annat är vitlök bra för immunförsvaret, förebygger hjärt- och kärlsjukdomar och hjälper kroppen att bli av med tungmetaller. Vitök är även bra om man vill gå ner i vikt då det ökar fettförbränningen och minskar sockersuget. Vidare kan vitlök användas som behandling mot tarmparasiter, sårvård, eksem och för att förebygga cancersjukdomar.

Vitlök är inte giftigt men kan vara ansträngande för magen i höga doser. Börja därför kurer med små doser i början och öka successivt.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av vitlök.

Energi: 160 kcal
Kolhydrater: 31.1 g (varav sockerarter: 0.9 g)
Protein: 6.4 g
Fett: 0.5 g (varav mättat fett: 0.1 g, enkelomättat fett: 0 g, fleromättat fett: 0.3 g)
Fibrer: 1.5 g
Transfett: 0 g
Kolesterol: 0 mg
Natrium: 17 mg

Tips och info

Engelskt namn:

garlic

Finns i affären:

Finns i alla affärer året runt. På hösten kan det finnas färsk vitlök med blast. Blasten har mild och fin smak.

GI tips:

Vitlök är bra för att öka fettförbränningen och minska sötsuget. Dessutom sätter det smak på maten.

Hållbarhet och förvaring:

Förvara svalt i kylskåp. Hållbarhet ca 2-3 veckor.

Ersätt med:

Vitlökspulver och torkad hackad vitlök finns att köpa i kryddburkar och går bra att använda istället för hel vitlök.

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Svar till Sofia Skrivet av Susanne
Inte vad jag känner till. Det är nyttigt med vitlök.
Skrivet av Sofia
Jag äter jättemycket vitlök. Det är så gott.
Kan det vara onyttigt att äta för mycket vitlök?

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest