Recepten.se – Recept> Kalla såser> Aioli

Aioli

Den här goda aiolin är otroligt enkel att göra med en mixerstav. Den görs dessutom på ett helt ägg så man slipper att det blir äggvitor över. Aioli är en krämig, len och fin sås, det är en majonnäs smaksatt med vitlök.
aioli
God hemgjord, krämig och len aioli.
Skriv ut   Mejla
Tid: 5 minuter
Mängd: ca 2,5 dl

Ingredienser:

Laktosfritt
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Mät upp ägg, pressad limesaft, salt, vitpeppar, dijonsenap, matolja i en smal och avlång bunke (brukar följa med handmixern). Pressa vitlöksklyftorna och tillsätt dem också.

    Låt gärna detta stå framme en stund i rumstemperatur, gärna 30 minuter eller mer så att temperaturen på de olika livsmedlen utjämnas. Det är viktigt att ägg och matolja har ungefär samma temperatur för att inte aiolin ska skära sig.

    (Det går även med annan olja än matolja. Tänk dock på att välja en god olja med neutral smak. Undvik olivolja som kan ge en besk smak.)

    alla ingredienser
    Alla ingredienser.
  2. Sätt ner mixerstaven i botten och kör mixern på högsta effekt. Höj sakta. Det tar ca 5-10 sekunder totalt.

    Aiolin är nu klar att servera!

    mixerstaven i botten
    Mixerstaven i botten.
    aiolin är klar
    Aiolin är klar.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde för hela mängden (271 g): 1750 kcal, 5 g kolhydrater, 192 g fett, 8 g protein, 0 g fibrer

Serveringstips

Servera gärna till fisk.

Tips & tricks

  • Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur för att inte aiolin ska skära sig.
  • Om aiolin skär sig så kan man rädda den genom att lägga en äggula i en annan skål och sedan tillsätta den skurna aiolin matskedsvis under vispning.
  • Om du inte har någon stavmixer. Ta då 2 äggulor istället för 1 ägg. Mät upp alla ingredienser utom oljan i en skål. Tillsätt oljan droppvis och vispa kraftigt. (Det går även att använda vanlig mixer till detta.)

LCHF Tips

Aioli har mycket lågt GI.

Tips för att undvika tillsatser

Köp dijonsenap utan tillsatser så blir din aioli helt utan tillsatser.

Hållbarhet och förvaring

Överbliven aioli kan förvaras i kylskåp där den håller sig minst 1 månad.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Pia hallkvist
Så jättegod och enkel att göra. Brukar ha i en citron chili också. Byter också ut dijonsenap en mot sötstark senap.
Skrivet av Sven-Arne Björk
Ett perfekt sätt att fixa en aioli
Svar till Maria Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om det! :)
Skrivet av Maria
Kanonbra recept! riktigt god :)
Svar till Michael Skrivet av Susanne
Vad roligt att du gillar det! 😊 Tack för att du skrev! 🌸
Skrivet av Michael
Bästa receptet hittills 👍😄😊🥰
( blande i en tsk vitvinsvinäger oxå )
Svar till Maria Skrivet av Susanne
Vad roligt! Tack! :)
Skrivet av Maria
Supergod!!! gör den ofta :)
Svar till Kalle Kula Skrivet av Susanne
Tack för din åsikt. Som tur är får man göra sin aioli precis som man själv vill.
Skrivet av Kalle Kula
Detta är ingen aïoli!!!!
Snarare någon form av majonnäs smaksatt med vitlök. Men ABSOLUT INGEN aïoli.
I en aïoli ingår ENDAST vitlök, OLIVolja och saft från citron.
Mosa vitlöken i en mortel. Tillsätt olivolja under vispning. Smaksätt med saft från citron samt salt/peppar.
Svar till Z.S. Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om den.
Skrivet av Z.S.
Den blev jättegod! Tack för en bra och enkel recept!
Svar till Alexandra Skrivet av Susanne
Det är ingen vitvinsvinäger i receptet men om du vill ha det får du byta ut limesaften mot det.
Skrivet av Alexandra
Lätt att göra, men jag skulle vilja veta hur mycket vitvinsvinäger det ska vara i.
Svar till Denise Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om mina recept! :)
Skrivet av Denise
Bästa Aiolireceptet någonsin! Tar dock mer av vinäger och dijonsenap. Vi gillar bäst neutral olja som t ex solrosolja. Du har många fantastiska recept, återvänder alltid till dig. Slarvig med att skriva recensioner, tyvärr :-l
Svar till Jonas Looström Skrivet av Susanne
Tack snälla!
Skrivet av Jonas Looström
Riktigt bra! Vad duktig du är!
Svar till Lars Skrivet av Susanne
Den ska inte bli lös i konsistensen. Se till att alla ingredienser har samma temperatur och höj sedan mixern sakta så det blir fast smet under innan du höjer.
Skrivet av Lars
God smak men väldigt lös i konsistensen
Svar till David Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tyckte om den!
Skrivet av David
Simple, good, from now on, its the only aioli I will ever make
Skrivet av Låtta Stexå
Till och med jag lyckades att göra Aioli minsann!!
Ett superbra recept! Tack :-)
Skrivet av Stina
Så gott och så enkelt!
  1
Recept och foto: Susanne Jarl