Tzatziki är en god kall sås, gjord på yoghurt med riven gurka och vitlök som härstammar från det grekiska köket. Den krämiga såsen är enkel att göra och gott till det mesta, t.ex. grillat kött.
Tzatziki är en god kall sås gjord på yoghurt, riven gurka och smaksatt med vitlök.
(Krama ur vattnet genom att ta gurkrivet i handen och krama så att vattnet rinner bort. Man behöver inte krama ur allt vatten men kramar man ur för dåligt blir tzatzikin rinnig.)
Näringsvärde per portion (127 g): 108 kcal, 5 g kolhydrater, 8 g fett, 4 g protein, 0 g fibrer
Hållbarhet och förvaring
Förvara i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn. Den kan separera lite när den står men det är bara att röra om.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Katarina Neumann
Tack för en fantastiskt bra sida. Har följt dig länge, men inte skrivit här. Du är väldigt uppskattad av mig.
Nu är tzatziki i kylen.
️ Skrivet av Marianne
Hej! Jag är jätte glad att jag hittat dina recept.
De är enkelt att göra tack vare bilderna. Jag har varit usel på att göra såser men tack vare dina goda recept så har jag lyckats😀
Tack för allt du gör😀
Mvh
Marianne
️ Skrivet av Nayef
Det är jättegott
Smaka var gott
Tusen tack
webmaster
Svar till
Ida
️ Skrivet av Susanne
Tack! Vad kul att du tycker om receptet och att du uppskattar jobbet jag lägger ner, kryddning är ju alltid individuellt men jag försöker skriva ner de mängder jag själv använt för att man åtminstone ska ha något att utgå från. Tack för att du skrev!
️ Skrivet av Ida
Jätte enkelt recept på tzatziki! Mega gillas!! Jag gillar också hur du skriver ut mängd av salt och peppar och inte bara skriver krydda efter smak! Ibland gör man ju maträtter till andra som man själv kanske är allergisk mot eller överkänslig för och då kan man ju inte smaka av. Stort tack!
️ Skrivet av Christoffer
mynta eller oregano brukar funka bra, i synnerhet mynta, blir smaskens
️ Skrivet av Ylva Adra
Förutom övriga ingredienser ;en gnutta citron/citronrasp/citronolivolja + en nypa dragon i ztaztikin blir kalas! Ylva
️ Skrivet av Patrik
+ 1 pressad lime... Mmmmm
️ Skrivet av Daniel
Tzatziki ska, liksom all annan grekisk mat, vara berörd av olivolja. även en gnutta vit-vinäger förekommer. dekorera med två svarta oliver och en kvist persilja - för lite finare tillfällen.
️ Skrivet av Ellas
tzatziki ska smaka vitlök... mer vitlök... plus att konsistensen e nästan a och o (efter vitlöken) så rinnav naturell youghurt ca 2,5 timmar... 1-2 vitlöksklyftor till 1 liter avrunnen youghurt...
️ Skrivet av rerewf
Jag brukar använda 5 dl yoghurt (turkisk), 2 vitlöksklyftor, 1 stor gurka (som jag silar rejält), 1 msk olivolja, 1 tsk rödvinsvinäger, salt och vitpeppar. Jag är i Aten flera gånger och brukar äta på en restaurang som gör på exakt samma vis.
️ Skrivet av Ingrid i Siljansnäs
Tzatziki är gott till allting. Jag brukar ha det till spagetti och köttbullar. Bättre än ketchup.
️ Skrivet av Yngve Granath
Tzatzikin smakade alldeles utmärkt till skinkschnitzel, stekt potatis och gröna ärtor.
️ Skrivet av Sabine Petersen
Jag brukar skala gurkan och grov riva den sedan saltar jag gurkan och låter den ligga i en halv timma i en pasta sil innan jag kramar ur den....
gott....
️ Skrivet av Yngve
Gott med vitlök, jag brukar ha mer än vad det relomenderas. Godis
️ Skrivet av Magnus Bauer
Jag kör med Grekisk youghurt från Lidl eller Willys, den lämpar sig perfekt för tzatziki och är i mitt tycke bättre än den turkiska... Vad jag gör det är att öka vitlöken med 6-7 klyftor, alla älskar vitlök, dock ej de som inte äter... Strimla gurkan istället till ca: 3 cm långa strimlor, läckert och gott!
Nu skall jag laga lite Tzatziki, kan man låta bli??
️ Skrivet av pigelin
det är väldiht gott med lite nypressad citron i tzatzikin oxå.
️ Skrivet av anni
Nån fler än jag som ökar med en vitlöksklyfta varje gång? Stackars medmänniskor!!
️ Skrivet av tina
jag brukar använda turkisk youghurt...
brukar också lägga i lite honung det blir jätte gott...prova de ;)
en halv tsk räcker
️ Skrivet av Matilda
jag brukar använda turkisk youghurt men också balsamsvinäger och lite olja. den blir Underbart god!
(oljan +vinäger räcker med ca 1 matsked.)
️ Skrivet av Tokfiaranja
Jag brukar använda Grekisk youghurt,den är fastare.använder dill och rödvinsvinägeroch så svartpeppar
️ Skrivet av Lisa
Använd gräddfil istället för youghurt,det blir krämigare och det är samma fetthalt som den turkiska youghurten.