| Frukt och grönt |
Grönsaker
Grönsaker är både gott och nyttigt. Man kan odla själv men annars så finns ett stort utbud i grönsaksdisken i affären.
Grönsaker benämns även vegetabilier och är en livsmedelsgrupp med ursprung i växtriket som inkluderar en mängd olika ätbara växter. Till skillnad från frukt så är termen grönsaker inte botanisk.
Vad är grönsaker?
Stjälkar, blad, rötter, blommor samt även vissa frukter kan benämnas som grönsaker. Exempel på frukter (i botanisk mening) som vi kallar grönsaker är exempelvis paprika, gurka, tomater och aubergine.
Näringsinnehåll
Grönsaker innehåller mycket näring. De har ofta ett högt näringsvärde med mycket proteiner, vitaminer och mineralämnen samt ofta även kostfibrer samtidigt som energiinnehållet ofta är relativt låg.
Grönsaker innehåller mycket vatten och fibrer vilket bidrar till ökad mättnadskänsla. Fibrer är även bra för arbetet i tarmen.
Alla detta gör grönsaker till en mycket viktig del av kosten.
Grönsaker i matlagning
Grönsaker kan ätas färska och råa i t.ex. sallad, grönsaksjuice eller som grönsaksröror t.ex. ratatouille. Grönsaker kan även tillagas genom att kokas, stekas eller ugnsrostas. Det är också viktiga ingredienser i många olika grytor och ugnsrätter.
Olika sätt att tillaga
Grönsaker kan kokas, stekas i smör eller olja, stuvas, gratineras, läggas in, ugnsbakas i exempelvis pajer eller grillas.
Tiden det tar att tillaga grönsakerna beror på vilken sorts grönsak det är, storlek och hur färsk den är.
Odling av grönsaker
En hel del grönsaker som är vanliga i Sverige kan vi odla utomhus på sommarhalvåret. En del odlas på friland och en del som kräver mer värme och skyddat läge kan odlas i växthus. Vissa grönsaker importeras från varmare länder särskilt under vinterhalvåret.
En fördel med att odla själv är att nyskördade grönsaker har högst näringsinnehåll och mest smak.