Fullkornspannkakor

Ingredienser:
Pannkakssmet:
- 2,5 dl vetemjöl med fullkorn
- eller 0,5 dl grahamsmjöl och 2 dl vetemjöl
- eller 0,5 dl dinkelmjöl fullkorn och 2 dl dinkelmjöl
- 0,5 tsk salt
- 6 dl mjölk
- 3 st ägg
- ca 50 g smör
Serveringstillbehör:
- ev. ca 200 g färska eller tinade frysta bär t.ex. hallon, blåbär, vinbär, jordgubbar
- ev. ca 3 dl vispgrädde
- eller ev. ca 2 dl turkisk yoghurt (10%)
Utrustning:
-
Mät upp mjöl och salt i en bunke. Blanda.
- 2,5 dl vetemjöl med fullkorn
- eller 0,5 dl grahamsmjöl och 2 dl vetemjöl
- eller 0,5 dl dinkelmjöl fullkorn och 2 dl dinkelmjöl
- 0,5 tsk salt
Mjöl och salt. Mjöl och salt blandat. - 2,5 dl vetemjöl med fullkorn
-
Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.
Vispa sedan i resten av mjölken.
- 6 dl mjölk
Hälften av mjölken tillsatt. En jämn smet. Tillsätt resten av mjölken. Vispa till en jämn smet. -
Knäck i äggen och vispa till en jämn smet.
Låt smeten stå och svälla, gärna ca 20 minuter (eller längre tid), så håller pannkakssmeten ihop bättre.
- 3 st ägg
Vispa ner äggen. Pannkakssmeten klar. -
Hetta upp en stekpanna på medelhög effekt med en klick smör (för varje pannkaka). När smöret slutar bubbla är det lagom varmt och dags att börja steka.
- ca 50 g smör
Dags att börja steka. -
Vispa i botten av pannkakssmeten (mjölet sjunker snabbt till botten så det behövs för att få en jämn smet). Gör alltid detta precis innan du häller upp smeten i stekpannan.
Häll i 0,5 - 1 dl smet beroende på hur stor stekpanna du har och hur tunna pannkakor du vill ha. Man får prova sig fram. När du hällt på smeten, ta upp stekpannan och vinkla den så att smeten rinner ut över hela stekpannans yta.
Häll smet i stekpannan. Lyft och vinkla stekpannan så smeten rinner ut och fördelar sig. -
När ytan stelnat och blivit matt och den fått lite färg längst ut på kanten (brukar ta ca 1-2 min) är det dags att vända och grädda andra sidan. Lyft med en stekspade och vänd pannkakan och stek den på andra sidan som brukar gå fortare (ca 30 sek - 1 min). Färgen ska vara ljust gulbrun på båda sidorna när de är klara.
Lägg den färdiga stekpannan på ett fat.
Lägg en klick smör i stekpannan och stek sedan nästan pannkaka. Justera värmen på spisen om det behövs. Upprepa tills smeten är slut. Glöm inte att röra om i botten av smeten för varje pannkaka.
Om pannkakorna gräddas för långsamt, höj effekten på plattan och blir de brända utan att bli genomgräddade så sänk.
Vänd pannkakan. Stek andra sidan. -
Förbered tillbehören. Tina bär och vispa grädde. Servera pannkakorna med tillbehören.
- Serveringstillbehör:
- ev. ca 200 g färska eller tinade frysta bär t.ex. hallon, blåbär, vinbär, jordgubbar
- ev. ca 3 dl vispgrädde
- eller ev. ca 2 dl turkisk yoghurt (10%)
Blåbär och hallon. Fullkornspannkaka serverad med vispad grädde, blåbär och hallon. - Serveringstillbehör:
För varje pannkaka:
Servering:
Näringsvärden
Matlåda
Tips & tricks
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster
Du behöver ingen pannkakslagg. Jag steker alltid med vanlig stekpanna och det går jättebra!
Tänk på att vispa på botten i bunken med smet innan du häller upp smet i stekpannan VARJE gång! Det är absolut viktigast och vanligaste felet.

webmaster
Fundera på GI-värdet på det...
egentligen skriver jag främst för att jag tycker att bellas kommentar känns ganska dum, min kille är också duktig på att baka och laga mat och det är lika viktigt. om man är kvinna eller ej baseras förresten inte på att laga mat. suck.
fyfan.
jag gjorde pannkakor, bakade, lagade mat redan jag var 8år. inte konstigt alla killar vill ha en som fru ;))


webmaster

webmaster

webmaster

webmaster