Recepten.se – Recept> GI> Fullkornspannkakor

Fullkornspannkakor

Goda, lite nyttigare fullkornspannkakor med lägre GI gör du enkelt med detta recept. Den stora skillnaden med det här receptet mot "vanliga" pannkakor är att vetemjölet är utbytt mot fullkornsvetemjöl alternativt en blandning av grahamsmjöl och vetemjöl. Sedan gör även tillbehören stor skillnad med färska bär istället för sylt eller socker.
fullkornspannkakor
Servera gärna fullkornspannkakorna med bär. Mycket gott och nyttigt! Pannkakor med fullkorn är också lite mer matiga och mättande än vanliga pannkakor, men minst lika goda tycker jag.
Skriv ut   Mejla
Tid: 30 minuter
Mängd: ca 10 pannkakor

Ingredienser:

Pannkakssmet:

Serveringstillbehör:

Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Mät upp mjöl och salt i en bunke. Blanda.

    mjöl och salt
    Mjöl och salt.
    mjöl och salt blandat
    Mjöl och salt blandat.
  2. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.

    Vispa sedan i resten av mjölken.

    hälften av mjölken tillsatt
    Hälften av mjölken tillsatt.
    en jämn smet
    En jämn smet.
    tillsätt resten av mjölken
    Tillsätt resten av mjölken.
    vispa till en jämn smet
    Vispa till en jämn smet.
  3. Knäck i äggen och vispa till en jämn smet.

    Låt smeten stå och svälla, gärna ca 20 minuter (eller längre tid), så håller pannkakssmeten ihop bättre.

    vispa ner äggen
    Vispa ner äggen.
    pannkakssmeten klar
    Pannkakssmeten klar.
  4. Hetta upp en stekpanna på medelhög effekt med en klick smör (för varje pannkaka). När smöret slutar bubbla är det lagom varmt och dags att börja steka.

    dags att börja steka
    Dags att börja steka.
  5. För varje pannkaka:

  6. Vispa i botten av pannkakssmeten (mjölet sjunker snabbt till botten så det behövs för att få en jämn smet). Gör alltid detta precis innan du häller upp smeten i stekpannan.

    Häll i 0,5 - 1 dl smet beroende på hur stor stekpanna du har och hur tunna pannkakor du vill ha. Man får prova sig fram. När du hällt på smeten, ta upp stekpannan och vinkla den så att smeten rinner ut över hela stekpannans yta.

    häll smet i stekpannan
    Häll smet i stekpannan.
    pannkakssmet i stekpannan
    Lyft och vinkla stekpannan så smeten rinner ut och fördelar sig.
  7. När ytan stelnat och blivit matt och den fått lite färg längst ut på kanten (brukar ta ca 1-2 min) är det dags att vända och grädda andra sidan. Lyft med en stekspade och vänd pannkakan och stek den på andra sidan som brukar gå fortare (ca 30 sek - 1 min). Färgen ska vara ljust gulbrun på båda sidorna när de är klara.

    Lägg den färdiga stekpannan på ett fat.

    Lägg en klick smör i stekpannan och stek sedan nästan pannkaka. Justera värmen på spisen om det behövs. Upprepa tills smeten är slut. Glöm inte att röra om i botten av smeten för varje pannkaka.

    Om pannkakorna gräddas för långsamt, höj effekten på plattan och blir de brända utan att bli genomgräddade så sänk.

    vänd pannkakan
    Vänd pannkakan.
    stek andra sidan
    Stek andra sidan.
  8. Servering:

  9. Förbered tillbehören. Tina bär och vispa grädde. Servera pannkakorna med tillbehören.

    blåbär och hallon
    Blåbär och hallon.
    fullkornspannkaka serverad med vispad grädde, blåbär och hallon
    Fullkornspannkaka serverad med vispad grädde, blåbär och hallon.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per pannkaka (98 g): 147 kcal, 13 g kolhydrater, 8 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Tips & tricks

Om dina fullkornspannkakor går sönder så beror det antagligen på att du inte rört om i smeten ordentligt precis innan du hällt på smeten, eller att pannkakan inte är tillräckligt genomgräddad när du vänder på den vilket kan bero på för hög värme eller att du inte väntat tillräckligt länge. Det är också bra om smeten har fått stå och svälla minst 20 minuter innan man börjar grädda.

Planeringstips

Använd två stekpannor så går gräddningen fortare.

Hållbarhet och förvaring

Förvara överblivna fullkornspannkakor i kylskåpet med plastfolie över. Pannkakorna kan också frysas och håller sig då 3-6 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Ayman
Än idag (2023) använder jag mig av denna recept. Tack för det.
Skrivet av Lena
Jag provade alternativet med fullkornsdinkel och siktat dinkelmjöl. Hade i en skvätt vaniljpulver också. Det blev succé i min familj 🙂👍.
Skrivet av Viktoria
Precis lika goda som "vanliga" pannkakor! Jag äter dem med rivet äpple och kanel, gott och mer mättande än sylt. Tack för receptet!
Svar till pk Skrivet av Susanne

Du behöver ingen pannkakslagg. Jag steker alltid med vanlig stekpanna och det går jättebra!

Tänk på att vispa på botten i bunken med smet innan du häller upp smet i stekpannan VARJE gång! Det är absolut viktigast och vanligaste felet.

Skrivet av pk
Någon som har tips på hur man ska få pannkakorna att bli "bra" även om man inte har en pannkakslagg?!
Skrivet av någon
Ska göra nu. Hoppas att de kommer att smaka bra =)
Skrivet av Panncaces master
gott gott gott ..
Skrivet av Staffan
Det har inget med GI-värdet att göra men blir himla gott: häll i ett par teskedar kanel och rejält med citronsaft i smeten. Megagott! :D
Skrivet av Fredrik
Prova även att använda sojamjölk istället för vanlig mjölk, sojamjölken är naturligt söt och smaken blir originel och pankakorna får en superfin stekyta!
Skrivet av Susanne
Svar till Ernstina: Nej, om man äter bär till utan socker och bara vispad grädde så blir GI-värdet lågt. Men tar man glass och sylt då håller jag med dig att det blir högt GI eftersom det innehåller socker. Så det hänger på tillbehören, med vispgrädde och osockrade bär blir det nyttigt och gott!
Skrivet av Ernstina
Fullkornspannkakor skapar inte någon total makeover för någon. Varje måltid med pannkakor innehåller minst 100 gr glass/grädde/sylt/socker.

Fundera på GI-värdet på det...
Skrivet av sofia göteborg
jag kanske ska pröva det här receptet.
egentligen skriver jag främst för att jag tycker att bellas kommentar känns ganska dum, min kille är också duktig på att baka och laga mat och det är lika viktigt. om man är kvinna eller ej baseras förresten inte på att laga mat. suck.
Skrivet av bella
man är juh handikapp och INGEN kvinna om man inte kan göra pnannkakor... HALLÅÅÅÅ!!!!
fyfan.
jag gjorde pannkakor, bakade, lagade mat redan jag var 8år. inte konstigt alla killar vill ha en som fru ;))
Skrivet av Ella
Helt underbart goda och nyttiga pannkakor, märker ingen skillnad från vanliga pannkakor med idealmjöl.Är så glad att jag hittat din hemsida
Skrivet av mimi
anmäld post Posten är anmäld och väntar på att godkännas eller tas bort.
Skrivet av Susanne
Svar till Helena. Tänk på att det är skillnad på flytande margarin och vanligt margarin, liksom flytande smör och vanligt smör. De flytande varianterna innehåller vegetabiliska blandningar som innehåller mest omättat fett vilket är hälsosammare än det mättade fett som vanligt (fast) margarin och smör innehåller. Men annars håller jag med om att det är bättre att använda smör. Jag har inte köpt ett margarinpaket på flera år eftersom det innehåller massa konstiga ämnen, medan smör däremot är en helt naturlig produkt som ger mycket god smak.
Skrivet av Helena
Haha "flytande smör". Håller för övrigt med en av de andra kommentarerna om att det inte ska vara margarin utan smör, i all matlagning :)
Skrivet av Susanne
Svar till cecilia: Ja.
Skrivet av cecilia
I mina "nyttiga pannkakor" så har jag hälften grahamsmjöl och hälften havregryn som jag mixar. Är det bra ur GI-synpunkt?
Skrivet av Undin
Skippa margarinet, smält smör i stekpannan som värms upp och bli mätt längre. Jag använder grov dinkelmjöl som funkar bra.
Skrivet av Susanne
Svar till Monteverde: Dinkelmjöl är bättre än vanligt vetemjöl. Jag vet inte exakt vad GI-värdet är men jag tror det är medel. Det viktigaste är att inte äta massa sylt med socker i till pannkakorna för att måltiden som helhet ska vara bra ur GI-synpunkt.
Skrivet av Monteverde
Jag gör pannkakor på siktat dinkelmjöl. De blir jättegoda, men hur är det med GI? Lågt eller högt?
Skrivet av Susanne
Svar till Smug: Jag vet faktiskt inte. Om du provar skriv gärna och berätta om resultatet.
Skrivet av Smug
Kan man använda tex olivolja istället för flytande margarin??
Skrivet av Ida
Jag brukar blanda vanligt mjöl och fullkornsmjöl, det blir godast. Ett tips bara..:)
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl