Recepten.se – Recept> Muffins & Mjuka kakor> Sockerkaka

Sockerkaka

En mycket god, mjuk och saftig sockerkaka som är enkel att baka i en sockerkaksform. Använd gärna elvisp så går det snabbt och enkelt. Väl beprövat recept som jag rekommenderar dig att prova.
Sockerkaka skuren i skivor
Skär upp några skivor av sockerkakan och servera gärna till fika!
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme varav 45 min i ugnen
Mängd: 1 sockerkaka, ca 10-15 bitar

Ingredienser:

Till formen:

Sockerkaka:

Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot Semper Mix och ta glutenfritt ströbröd.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter med över- och undervärme

Baka så här:

  1. Smörj och beströ en sockerkaksform, lite större än 1,5 liter, med ströbröd. Sätt ugnen på 175°C.

    (Tips när du smörjer: använd en slickepott så går det snabbt och kladdfritt att smörja med vanligt smör. Strö sedan i ströbröd som fastnar i smöret, häll bort överflödigt ströbröd. Använder man en sockerkaksform med non-stick-beläggning är det inte säkert man behöver smörja och bröa formen för sockerkakan lossnar ändå.)

    sockerkaksform smörjs med smör på en slickepott
    Smörj gärna med slickepott.
    smord och bröad sockerkaksform
    Smord och bröad sockerkaksform.
  2. Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa vitt och pösigt med elvisp (tar ca 30-45 sek).

    ägg och strösocker i en bunke
    Ägg och strösocker.
    ägg och strösocker pösigt vispat i en bunke
    Ägg och strösocker pösigt vispat.
  3. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Vispa snabbt ihop med elvisp (ca 5 sek).

    tillsätt vaniljsocker och bakpulver
    Tillsätt vaniljsocker och bakpulver.
  4. Tillsätt vetemjölet och kör med lägsta hastighet på elvispen till en jämn smet. Kör inte längre tid än att det är blandat.

    vetemjöl tillsatt till sockerkakssmeten
    Tillsätt vetemjöl.
    sockerkakssmeten blandad till en jämn smet
    Blandat.
  5. Smält smöret, häll i vatten och låt få ett uppkok.

    smält smör i en kastrull
    Smält smör.
    vatten tillsätts till smält smör
    Häll i vatten.
    smält smör och vatten kokar i en kastrull
    Smör och vatten kokar.
  6. Häll smörblandningen i smeten och rör för hand eller vispa till en jämn smet, om man använder elvisp, kör på lägsta hastighet. Häll smeten i formen.

    (Rör/vispa inte smeten mer än att det är blandat. Så fort smeten är jämn så häll smeten i formen och ställ direkt in den i ugnen. Det är viktigt att man är snabb eftersom värmen gör att bakpulvrets effekt startas.)

    smör- och vattenblandning tillsätts till sockerkakssmet
    Tillsätt smörblandningen.
    färdig sockerkakssmet i bunke
    Sockerkakssmeten färdig.
    sockerkakssmet i sockerkaksform
    Smeten i formen.
  7. Grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 45 minuter.

    (Kakan ska få fin gyllene färg och man ska se att den släpper formens kant. Man kan även testa med en provsticka som ska vara torr när sockerkakan är klar.)

    sockerkaka gräddas i ugn
    Grädda i ugnen.
  8. Låt sockerkakan svalna i formen några minuter. Stjälp sedan upp den på ett fat. Låt kakan kallna under formen.

    färdiggräddad sockerkaka i sockerkaksform
    Färdiggräddad sockerkaka.
    sockerkaka uppstjälpt under sockerkaksform
    Stjälp upp och låt svalna under formen.
    sockerkaka på serveringsfat
    Sockerkakan klar att servera.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit, beräknat på 12 bitar (70 g): 224 kcal, 34 g kolhydrater, 8 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer

Serveringstips

Servera med vispad grädde och hallon eller blåbär så har en enkel sockerkaka blivit en lyxig dessert.

Variationstips

För en sockerfri sockerkaka för diabetiker kan du byta ut strösocker mot canderel strö (läs på förpackningen). Vaniljsockret kan du antingen utesluta eller ha kvar, det är ju väldigt liten mängd.

Hållbarhet och förvaring

Sockerkakan går bra att frysa, hel, halv eller i bitar. Hållbarhet ca 6 månader. I rumstemperatur håller den sig en vecka.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Andreas Skrivet av Susanne
Ja om man använder osaltat smör rekommenderar jag att tillsätta salt till alla recept där smör ingår. Jag använder alltid normalsaltat smör och det är det som jag utgår från i mina recept. Tack för dina tips och att du delar med dig av dina testresultat. Jag ska prova med röd mjölk och mera salt nästa gång jag gör den också och se skillnaden. Tack igen och roligt att du tycker om receptet!
Skrivet av Andreas
Blev väldigt nöjd med detta recept till slut. Likt tidigare kommentar bytte även jag ut vattnet mot röd mjölk, och konsistensen vart perfekt från första försöket. Däremot fann jag att det saknades något i smakvägar. Rekommenderar att tillsätta ungefär en tesked salt (kanske ett kryddmått eller två till om ni använder osaltat smör) för att ge kakan en fullare smak.

Gjorde även ett försök där jag tillsatte små chokladknappar av mörkare variant (54% kakao). Då smeten är rätt blöt hann de alla sjunka ner till botten innan den gräddats färdigt, men det gjorde inte så mycket då det vart fantastiskt gott.
Skrivet av Hamid
Tack. Bilderna förenklar bakningen.
Skrivet av Johan
God kaka!
Skrivet av Ki
10/10
Skrivet av Ninni
Absolut godaste sockerkakan!
Även den kräsnaste gästen sa mmmmm!
Skrivet av Marle
Jättegod - Jag brukar byta ut vattnet mot mjölk.
Skrivet av Emma
Man hittar verkligen inget bättre recept, den blir verkligen saftig och god! Den blir världens godaste sockerkaka😍
Skrivet av Abc
Väldigt god sockerkaka
Skrivet av Lotta Harnesk
Nu har ja gjort exakt som de står på receptet 2dagar i rad, tyvärr så sjunker den ihop sista 10 minuterna! Bara att kasta! Va är de för fel ja gör? Mvh Lotta
Skrivet av mohamed
god, mjuk och saftig sockerkaka som är snabb och enkel att baka.
Skrivet av Birgitta
När jag bakar eller skall laga något extra gott, tittar jag på dina recept. Jag lyckas alltid🤗
Svar till PB Skrivet av Susanne
Jag har inte testat med blåbär men om du provar skulle jag mjöla dem innan för annars kommer de troligtvis sjunka till botten. Tänk på att blåbär innehåller mycket vätska. Jag skulle hellre prova ett recept med en tjockare smet till blåbär. Kul att du tycker om receptet!
Skrivet av PB
Jättebra recept, har gjort den så många gånger och blir perfekt varje gång. Jag undrar om man skulle kunna tillsätta 1-2 dl blåbär till detta recept?.
Skrivet av Foppa
Otroligt god och lättbakad sockerkaka. Har gjort den flera gånger här i Thailand och Thailändarna älskar den. Jag använder ankägg istället, kakan blir så gul och fin.
Skrivet av Victor
Jag har bakat denna flera gånger de senaste åren och varje gång blir den riktigt bra.

Sen zestar jag i citronskal, har i citronjuice samt lite vaniljpulver + vaniljarom också.
Svar till Minnie Skrivet av Susanne
Vad roligt! :) Ja det går bra att använda en brödform. Lycka till!
Skrivet av Minnie
Min far har bakat recept från din sida sen barnsben, det är detta ända jag faktiskt njuter av. Nu har jag flyttat hemifrån och äger inte en sockerkaksform ännu, går det bra med samma recept fast i en brödform? Vill så gärna baka denna till min nyblivna sambo!
Skrivet av Bergquist Fatma
Enkel och god.
Skrivet av Frida
Alltså detta är så otroligt bra recept på sockerkaka. Jag gör alltid av detta recept och misslyckas aldrig. Jag gillar dina lätta och enkla recept. Tycker det är så bra med steg för steg och bilder så man lätt kan se hur man ska göra och inte glömmer något. 👌👌
Skrivet av Martina
Mycket bra recept, brukar använda mig av vätskan från konservburkar, typ ananas eller fruktcocktail, blir kanonbra.
Skrivet av Patrik
Mycket enkelt att följa dina recept, gillar speciellt stegen och återupprepningen av mängder i varje steg! Kakan står i ugnen nu och jag har goda förhoppningar! Tack för att du delar så många fina och pedagogiska recept.
Skrivet av Roland Enbäck
Den ska jag baka nu.
Enkelt och god sockerkaka,
Skrivet av Annelié Sundling
Mycket god och saftig sockerkaka jag gjorde en tigerkaka av
5 solar 🔆🔆🔆🔆🔆 av 5
Skrivet av Roy
Tack för ett super gott recept!
Denna sockerkaka bakar jag ofta.
Blir uppskattad varje gång när den kommer fram till fikabordet :)
  1   2   3   4   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl