Mörk chokladkaka

Jättegod chokladkaka med mandel på. Gott och enkelt recept som passar bra till fikat eller som dessert.
Mörk Chokladkaka
Tid: 50 min varav 30 min i ugnen
6-8 bitar

Ingredienser:

Garnering:

Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smörj och bröa en form, ca 25 cm i diameter. Om du använder en teflonform eller liknande material så kan du hoppa över detta.

  2. Smält smöret. Låt det svalna under tiden du gör resten.

    smält smör
    Smält smör.
  3. Hacka mandeln grovt, för hand med en vass kniv eller med maskin.

    sötmandel i mixer
    Sötmandel i mixer.
    grovhackad mandel
    Grovhackad mandel.
  4. Blanda vetemjöl, strösocker, majsstärkelse, vaniljsocker, salt, kakao och bakpulver i en bunke.

    torra ingredienser
    Torra ingredienser.
    torra ingredienser blandade
    Torra ingredienser blandade.
  5. Vispa äggen lätt, för hand med en vanlig visp.

    knäckta ägg
    Knäckta ägg.
    lättvispade ägg
    Lättvispade ägg.
  6. Blanda ner de vispade äggen och det smälta smöret i de torra ingredienserna. Rör om, men bara tills smeten är väl blandad och jämn.

    vispade ägg och smälta smöret tillsätts
    Vispade ägg och smälta smöret tillsätts.
    smeten blandas
    Smeten blandas.
    chokladkakssmeten färdigblandad
    Chokladkakssmeten färdigblandad.
  7. Häll smeten i formen och strö över den hackade mandeln.

    chokladkakssmeten i formen
    Chokladkakssmeten i formen.
    överströdd hackad mandel
    Överströdd hackad mandel.
  8. Grädda kakan på galler mitt i ugnen i 175°C i ca 30 minuter tills mandeln fått fin gyllene färg.

    chokladkakan i ugnen
    Chokladkakan i ugnen.
  9. Låt kakan svalna i formen.

    färdiggräddad chokladkaka
    Färdiggräddad chokladkaka.
  10. Servera ljummen eller kall som den är eller med vispad grädde.

    en bit mörk chokladkaka serverad
    En bit mörk chokladkaka serverad.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit, beräknat på 8 bitar (87 g): 353 kalorier, 37 g kolhydrater, 20 g fett, 6 g protein, 2 g fibrer

Variationstips

Mandel kan bytas ut mot hasselnötter eller valnötter.

Hållbarhet och förvaring

Går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Lavin
Hej
Jag har en fråga: oavsett vad jag bakar så får jag alltid hårda kanter. Vad gör jag för fel?
Svar till aggie Skrivet av Susanne
Tack! Vad roligt att höra! :)
Skrivet av aggie
Hej!
Vilken fiin och bra sida!
Har inte sett den förut, men den verkar superbra!
Kommer att rekommendera den till folk jag känner!
Svar till Kerstin Lövgren Skrivet av Susanne
Jag tror det går bra med samma mängd. Jag har dock inte provat det själv men tror det går bra! Skriv gärna hur det blev om du provar!
Svar till Rose-Marie Skrivet av Susanne

Tyvärr har jag inget svar på din fråga eftersom jag själv aldrig använt No Egg. Men kanske vet någon annan som läser detta.

Roligt att höra att du gillar min receptsida!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest