Recepten.se – Recept> Efterrätter> Mörk chokladkaka

Mörk chokladkaka

Jättegod chokladkaka med mandel på. Gott och enkelt recept som passar bra till fikat eller som dessert.
Mörk Chokladkaka
Recept på mörk chokladkaka. Servera gärna med vispad grädde till dessert!
Skriv ut   Mejla
Tid: 50 min varav 30 min i ugnen
Mängd: 6-8 bitar

Ingredienser:

Garnering:

Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smörj och bröa en form, ca 25 cm i diameter. Om du använder en teflonform eller liknande material så kan du hoppa över detta.

  2. Smält smöret. Låt det svalna under tiden du gör resten.

    smält smör
    Smält smör.
  3. Hacka mandeln grovt, för hand med en vass kniv eller med maskin.

    sötmandel i mixer
    Sötmandel i mixer.
    grovhackad mandel
    Grovhackad mandel.
  4. Blanda vetemjöl, strösocker, majsstärkelse, vaniljsocker, salt, kakao och bakpulver i en bunke.

    torra ingredienser
    Torra ingredienser.
    torra ingredienser blandade
    Torra ingredienser blandade.
  5. Vispa äggen lätt, för hand med en vanlig visp.

    knäckta ägg
    Knäckta ägg.
    lättvispade ägg
    Lättvispade ägg.
  6. Blanda ner de vispade äggen och det smälta smöret i de torra ingredienserna. Rör om, men bara tills smeten är väl blandad och jämn.

    vispade ägg och smälta smöret tillsätts
    Vispade ägg och smälta smöret tillsätts.
    smeten blandas
    Smeten blandas.
    chokladkakssmeten färdigblandad
    Chokladkakssmeten färdigblandad.
  7. Häll smeten i formen och strö över den hackade mandeln.

    chokladkakssmeten i formen
    Chokladkakssmeten i formen.
    överströdd hackad mandel
    Överströdd hackad mandel.
  8. Grädda kakan på galler mitt i ugnen i 175°C i ca 30 minuter tills mandeln fått fin gyllene färg.

    chokladkakan i ugnen
    Chokladkakan i ugnen.
  9. Låt kakan svalna i formen.

    färdiggräddad chokladkaka
    Färdiggräddad chokladkaka.
  10. Servera ljummen eller kall som den är eller med vispad grädde.

    en bit mörk chokladkaka serverad
    En bit mörk chokladkaka serverad.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit, beräknat på 8 bitar (87 g): 353 kcal, 37 g kolhydrater, 20 g fett, 6 g protein, 2 g fibrer

Variationstips

Mandel kan bytas ut mot hasselnötter eller valnötter.

Hållbarhet och förvaring

Går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Lavin
Hej
Jag har en fråga: oavsett vad jag bakar så får jag alltid hårda kanter. Vad gör jag för fel?
Svar till aggie Skrivet av Susanne
Tack! Vad roligt att höra! :)
Skrivet av aggie
Hej!
Vilken fiin och bra sida!
Har inte sett den förut, men den verkar superbra!
Kommer att rekommendera den till folk jag känner!
Svar till Kerstin Lövgren Skrivet av Susanne
Jag tror det går bra med samma mängd. Jag har dock inte provat det själv men tror det går bra! Skriv gärna hur det blev om du provar!
Svar till Rose-Marie Skrivet av Susanne

Tyvärr har jag inget svar på din fråga eftersom jag själv aldrig använt No Egg. Men kanske vet någon annan som läser detta.

Roligt att höra att du gillar min receptsida!

Skrivet av Rose-Marie
Hej. Jag tänkte göra chokladkakan i helgen, men undrar om det går att ersätta äggen med No Egg, i så fall, behövs det mer annan vätska? Har både mjölk o ägg allergiker. (Bra sida, har hittat mycket gott här)
Skrivet av Kerstin Lövgren
Kan man ta potatismjöl och isåfall hur mycket i stället för
majsenastärkelse.
Skrivet av Sofia
Detta var en otroligt god kaka! Som en kladdkaka fast ändå inte.
Jag hade dock tre äggvitor över sen tidigare och vispade detta med 1.5 dl socker till en maräng. Detta spred jag över smeten i formen och hällde mandelspån över och gräddade så som i receptet.
Oj, vilken lyckad kombination! Så himla gott!! :-D
Svar till Muffins Skrivet av Susanne
Det står ju i receptet: laktosfritt - ta laktosfritt smör. Så jag förstår inte riktigt vad du menar?
Skrivet av Muffins
Det står ju att det ska vara vanligt smör i men om man är laktosintolerant så har ni väl skrivit fel?
Svar till Jenny Skrivet av Susanne
Jag tror att ursprungsreceptet jag utgick från hette så. Men jag kan hålla med dig om det. Dock blir ju färgen ändå mörk av kakaon. Hade man gjort en kaka med smält mjölkchoklad hade den blivit ljusare.
Skrivet av Jenny
Varför heter den mörk chokladkaka? Vad jag kan se så innehåller kakan ingen sådan.
Skrivet av Amanda
Såg faktiskt riktigt god ut! , Tänkte prova att baka den i dag!
Skrivet av Susanne
Svar till malin: 30 minuter i ugnen precis som det står i receptbeskrivningen. (Siffran 50 minuter är den tid det tar att göra hela receptet.)
Skrivet av malin
hur länge ska den vara i ugnen? 50 lr 30 min?!
Skrivet av Patricia
Det här var det bästa jag ätit
Skrivet av Yuki
Kladdkakan smakar super! Men jag tyckt att det blev lite för litet...
Jag tog dubbelsats, och det blev ganska okej. Hur små bitar delar ni det i om det är 8 portioner??
Skrivet av Susanne
Svar till nina: Vad tråkigt. Om jag vore du skulle jag kolla upp att du har rätt inställningar på ugnen. Du ska ha övervärme och undervärme. Grillelementet ska ej vara på. Det kan också vara fel på din ugn. Kanske är den mycket varmare än vad du ställt in. Du kan prova med en termometer som tål ugn.
Skrivet av nina
a men va fan jag kan inte baka bränner det varje gång jag bakar nåt
asså de blir bara skit :(
Skrivet av Susanne
Svar till dedu: Jag tycker den är enkel att göra. Läs igenom hela receptbeskrivningen innan du börjar och återkom om du har några frågor.
Skrivet av dedu
det ser så god ut... men är det svårt att göra det???????
Skrivet av emelie
Häll i smält mörk blockchoklad i smeten så blir det ännu godare!
Skrivet av Susanne
Svar till bs: Nej det kan man inte säga generellt. Dessutom beror det ju på hur stor långpannan är.
Skrivet av bs
skall det vara dubbelsats på allt vid bakning i långpanna?
Skrivet av hgj
denna kaka ser inte bara ut som skit, det är skit god också :D
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl