Brownies

Enkelt recept på goda brownies som är en sorts amerikanska chokladrutor.
brownies
Mycket goda brownies får man med detta enkla recept.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme, varav 35 minuter i ugnen
Mängd: ca 24 st

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 150 °C i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull på spisen. Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret smält och låt resten smälta av befintlig värme. Rör om då och då.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Ta fram en ugnsform ca 20x35 cm och smörj och bröa den eller klä den med bakplåtspapper.

    (Har du en bra form med non-stick-beläggning i bra skick så kan du ta den som den är utan att smörja och bröa eller använda bakplåtspapper.)

    en ugnsform
    En ugnsform (keramisk beläggning behöver ej smörjas).
  3. Hacka nötterna grovt, antingen i matberedare, med en hackare eller för hand med en vass kniv på en skärbräda.

    (Om man inte tål eller gillar nötter kan dessa uteslutas från receptet)

    hackade hasselnötter i matberedare
    Hackade hasselnötter i matberedare.
  4. Tillsätt strösocker, kakao, äggen, vaniljsocker, bakpulver och salt till det smälta smöret. Vispa till en jämn smet med handvisp eller elvisp på lägsta hastighet.

    ingredienser tillsatt till det smälta smöret
    Strösocker, kakao, ägg, vaniljsocker, bakpulver och salt tillsatt till det smälta smöret.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  5. Tillsätt de hackade nötterna och vetemjölet. Rör eller vispa till en jämn smet (går bra att använda elvisp på lägsta hastighet).

    (Häll upp mjölet eller väg det, undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket vilket leder till torra brownies.)

    nötter och vetemjöl tillsatt
    Nötter och vetemjöl tillsatt.
    brownies-smeten klar
    Brownies-smeten klar.
  6. Häll smeten i formen.

    brownies-smeten i formen
    Brownies-smeten i formen.
  7. Grädda brownies i 150°C i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.

    färdiggräddade brownies
    Färdiggräddade brownies.
  8. Låt brownisarna svalna. Skär dem i rutor när kakan är ljummen eller helt avsvalnad.

    (Om man gräddat i form utan bakplåtspapper så stjälper man upp kakan på en skärbräda och skär enklast från undersidan. Har man gräddat med bakplåtspapper kan man bara lyfta upp det på en skärbräda och skära från ovansidan. Alternativt skär man rutorna med en kniv som inte förstör formen när kakan ligger i formen men det blir mer smuligt om man inte kan använda en vass kniv.)

    Servera eller lägg i burk med lock med smörpapper mellan lagren. Går bra att frysa.

    skär i rutor
    Skär i rutor.
    brownies klara att servera
    Brownies klara att servera.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per brownie (31 g): 121 kcal, 14 g kolhydrater, 6 g fett, 2 g protein, 1 g fibrer

Serveringstips

Servera med vispad grädde och hallon. Det blir då en smaskig och fin efterrätt!

Variationstips

Man kan om man vill garnera brownies. T.ex. kan man smälta 100 g choklad och breda ut och sedan lägga en valnöt på varje brownie.

Hållbarhet och förvaring

Brownies går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Emilia Ekholm
Hej! Det var så goda man ville bara ha mer och mer 5/5
Skrivet av Emilia Ekholm
Det var så gott man ville bara ha mer😋
Skrivet av AHMED Ismail
Wow älskar browniesen jag bakade utan nötter
Skrivet av Anonym
Hej! Jag älskade dessa brownies. Dom var helt underbara! Tack för mig.
Skrivet av Sophia
Mycket goda brownies! De kommer jag baka flera gånger!
Skrivet av Kingen94
Goda
Skrivet av Sofia
Provade byta nötter mot rostade solroskärnor, också gott o helt ok som budgetvariant om man ej har råd med nötter.
Skrivet av Hadi
Bra jobb
Skrivet av Anonym :)
Hej! För cirka ett år sen (kanske 2 år sen) så gjorde jag dina brownies, bilden var brownies med smält choklad och en valnötskärna på varje, sedan ca ett år senare hade du ä drar bild på brownisarna och när jag gjorde brownisarna helt annan konsistens och blev som en sockerkaka istället för de perfekta brownisarna (sega) jag hade gjort ett år tidigare. Min fråga är då om du har bytt recept?
Skrivet av ikram
istället för att använda val nötter kan man använda pistagenötter
Skrivet av sophia
Hej!
jag använde detta receptet och tycker att du förklarar jätte bra vad man ska göra och det är verkligen ett stort plus att det finns bilder med. Jag gjorde brownies igår och de blev ungefär en likadan konsistens som en socker kaka. ska de vara så eller ska de vara lite klibbiga inuti?
Svar till Alice Skrivet av Susanne
Tänker du på att 150°C inte är Fahrenheit? 150°C = 302 °F. På den här sidan finns temperaturomvandling. Hoppas det löser problemet!

Skrivet av Alice
Hej, nu har jag prövat ett till utav dina fantastiska recept Susanne, men jag har ett dilemma, min ugn är lite seg och tror att det är ugnens fel? Jag bakade brownies men dom blev platta och kladdiga i mitten och kändes inte färdig gräddade, jag körde dom på 150 grader i evigheter utan lycka..och detta är andra ggr som det känns obakat..jag bor i NZ och har inte dl mått men översätter allt till cups, nu tog jag en "halv" fysisk tesked för bakpulvret, kan detta vara problemet? Vill veta om det är ugnen som spelar upp eller hur jag måttar med bakpulvret etc?..vill så gärna få till det..kram
Skrivet av Angelica
Toppenrecept!

Hade bara oboy hemma och tog det, det blev också smaskigt! Riktigt saftiga och goda brownies!
Skrivet av Sandra
Har inte en sådan liten form, bara en stor.. Kan man göra en dubbelsats? Om man dubblar allt utom bakpulvret?
Frågar eftersom vissa bakelser blir sämre när man gör dubbelsats :P
Skrivet av marie
Jag tycker att det är väldigt fel med att brownie som är nästan fluffiga, äkta brownie är mycket sega, men ändå mjuka och smakar som om dom har en krämig fyllning i mitten ja alltså mjuk i mitten, men det är inte som kladdkakor!
Skrivet av Sandra
Hm, vill göra brownies, men har verkan nötter eller någon blockchoklad.. Återkommer och berättar om det gick bra utan det två. Kanske prövar havregryn som några säger, men tveksamt.. Tack för receptet :)
Skrivet av andrea
dom blev jätte goda
Svar till HannaFindus Skrivet av Susanne
Låter gott! Hur mycket sirap tog du? Ljus sirap eller mörk sirap?
Skrivet av HannaFindus
Jag passade på att blanda i lite sirap för att göra dem lite mer sega. Mycket effektivt och lite mer sting

//nattstad.se/hannafindus i smaken!
Skrivet av En bra anonym
Detta var en underbar, god och smakrik Brownie. Jag ger detta recept 1000% av 1000% Eftersom att den var så utsökt. Jag har prövat detta recept förut och jag ska göra det nu igen, den blir nog en perfekt bakelse till fredagsmyset. //En bra anonym.
Skrivet av Livus ellus malus
Smeten var god
lite mera mmmmmm....i livet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Svar till Anna Skrivet av Susanne
Ja, nötterna kan uteslutas.
Skrivet av Anna
Går det bra utan nötter också ?
Skrivet av Nimo
Mmm okej men smeten blev lite för lite..;(
Men jag tror att det var för att jag hade en stor form!
Är i ugnen nu väntar...;-3
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl