Brownies

Ingredienser:
- 150 g smör
- ev. 100 g hasselnötkärnor
- eller 100 g valnötter
- 2,5 dl strösocker
- 1 dl kakao
- 3 st ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 2,5 dl vetemjöl
Utrustning:
- 1 st ugnsform ca 20x35 cm i diameter
Ugn:
- 150 °C i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret i en kastrull på spisen. Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret smält och låt resten smälta av befintlig värme. Rör om då och då.
- 150 g smör
Smält smör. -
Ta fram en ugnsform ca 20x35 cm och smörj och bröa den eller klä den med bakplåtspapper.
(Har du en bra form med non-stick-beläggning i bra skick så kan du ta den som den är utan att smörja och bröa eller använda bakplåtspapper.)
En ugnsform (keramisk beläggning behöver ej smörjas). -
Hacka nötterna grovt, antingen i matberedare, med en hackare eller för hand med en vass kniv på en skärbräda.
(Om man inte tål eller gillar nötter kan dessa uteslutas från receptet)
- ev. 100 g hasselnötkärnor
- eller 100 g valnötter
Hackade hasselnötter i matberedare. - ev. 100 g hasselnötkärnor
-
Tillsätt strösocker, kakao, äggen, vaniljsocker, bakpulver och salt till det smälta smöret. Vispa till en jämn smet med handvisp eller elvisp på lägsta hastighet.
- 1 dl kakao
- 3 st ägg
- 2,5 dl strösocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
Strösocker, kakao, ägg, vaniljsocker, bakpulver och salt tillsatt till det smälta smöret. En jämn smet. -
Tillsätt de hackade nötterna och vetemjölet. Rör eller vispa till en jämn smet (går bra att använda elvisp på lägsta hastighet).
(Häll upp mjölet eller väg det, undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket vilket leder till torra brownies.)
- 2,5 dl vetemjöl
Nötter och vetemjöl tillsatt. Brownies-smeten klar. -
Häll smeten i formen.
Brownies-smeten i formen. -
Grädda brownies i 150°C i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
Färdiggräddade brownies. -
Låt brownisarna svalna. Skär dem i rutor när kakan är ljummen eller helt avsvalnad.
(Om man gräddat i form utan bakplåtspapper så stjälper man upp kakan på en skärbräda och skär enklast från undersidan. Har man gräddat med bakplåtspapper kan man bara lyfta upp det på en skärbräda och skära från ovansidan. Alternativt skär man rutorna med en kniv som inte förstör formen när kakan ligger i formen men det blir mer smuligt om man inte kan använda en vass kniv.)
Servera eller lägg i burk med lock med smörpapper mellan lagren. Går bra att frysa.
Skär i rutor. Brownies klara att servera.
Näringsvärden
Serveringstips
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
jag använde detta receptet och tycker att du förklarar jätte bra vad man ska göra och det är verkligen ett stort plus att det finns bilder med. Jag gjorde brownies igår och de blev ungefär en likadan konsistens som en socker kaka. ska de vara så eller ska de vara lite klibbiga inuti?

webmaster
Hade bara oboy hemma och tog det, det blev också smaskigt! Riktigt saftiga och goda brownies!
Frågar eftersom vissa bakelser blir sämre när man gör dubbelsats :P

webmaster
//nattstad.se/hannafindus i smaken!
lite mera mmmmmm....i livet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

webmaster
Men jag tror att det var för att jag hade en stor form!
Är i ugnen nu väntar...;-3