Men den blev för lös, verkar som (frysta) blåbären vätskade för mycket. Mycket svårt att få snygga och hela bitar.
Kan man ev. blanda bären med potatismjöl innan de hälls ovanpå smeten?
Smält smöret på svag värme. Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret smält och rör med en sked tills allt smör smält. (På så vis slipper smöret bli onödigt varmt, vilket är bra när vi tillsätter ägg sen.)
Smörj en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter med smör (tips: använd en liten slickepott) och beströ den med kokosflingor.
Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, salt och mandelmjöl.
Rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen. Strö över blåbär (frysta blåbär behöver ej tinas, men är de väldigt isiga så är det bra att halvtina dem och ta bort isen/vattnet så att inte kakan blir för blöt, men lite is går bra).
Grädda blåbärskakan mitt i ugnen i 175°C i ca 35-40 minuter tills kakan är gyllenbrun, åtminstone i kanten (den kan fortfarande vara lite blek mitt i).
Låt blåbärsmandelkakan svalna. Servera ljummen eller kall. Pudra gärna över lite florsocker vid servering.
Servera gärna med vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde.