Rabarberglass

Mycket gott och enkelt recept på rabarberglass som du enkelt gör genom att smälta rabarber och blanda med en glass-smet. Bäst resultat fås med glassmaskin.
rabarberglass
Tid: 15 minuters jobb och ca 20 min med glassmaskin eller 4 timmar i frysen
6 portioner

Ingredienser:

Smält rabarber:

Glass:

Glutenfritt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Skär rabarber i ½-1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en kastrull.

    • 300 g 2-3 stjälkar (2-3 stjälkar) rabarber
    instruktion steg 1.1 rabarberglass
    Rabarber i skivor.
    instruktion steg 1.2 rabarberglass
    Rabarberskivor i kastrull.
  2. Häll på sockret och vattnet och låt koka upp. Sänk värmen.

    Låt rabarbern koka i vattnet och sin egen vätska (som sipprar ut när rabarbern blir varm) tills den blir mjuk och går sönder. Koka på svag värme. Rör gärna med en sked när rabarbern blivit mjuk - så går den sönder fortare. Detta tar ca 10 minuter.

    instruktion steg 2.1 rabarberglass
    Socker.
    instruktion steg 2.2 rabarberglass
    Koka på svag värme.
    instruktion steg 2.3 rabarberglass
    Färdigsmält rabarber.
  3. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna. (Om du vill påskynda avsvalningen, ställ kastrullen i kallt vatten i diskhon.) När rabarbern är ljummen, ställ gärna in den i kylskåp så den svalnar ytterligare innan den blandas med glass-smeten. I rumstemperatur tar det ca 30 min för rabarbern att svalna så att den blir ljummen. Låt den gärna stå i kylen 30 minuter efter det så att den blir ännu kallare.

    instruktion steg 3 rabarberglass
    Smält avsvalnad rabarber.
  4. Knäck äggen och tillsätt florsocker. Vispa till en fluffig smet.

    instruktion steg 4.1 rabarberglass
    Ägg och florsocker.
    instruktion steg 4.2 rabarberglass
    Fluffig smet.
  5. Vispa grädden. Tillsätt den vispade grädden, turkiska yoghurten och kanelen. Blanda till en jämn smet, för hand eller med elvisp.

    instruktion steg 5.1 rabarberglass
    Grädde, yoghurt och kanel.
    instruktion steg 5.2 rabarberglass
    Glass-smet.
  6. Tillsätt den smälta och avsvalnade rabarbern. Blanda till en jämn smet.

    instruktion steg 6.1 rabarberglass
    Tillsätt smält rabarber.
    instruktion steg 6.2 rabarberglass
    Blanda.
  7. Med glassmaskin: Kör i glassmaskin och ät direkt eller frys in.

    Utan glassmaskin: Häll smeten i en plastburk med lock och ställ in i frysen. Låt stå i frysen 1 timme. Rör sedan om 1 gång per halvtimme 4 gånger med en gaffel. Detta gör att glassen blir mindre isig eftersom man förstör iskristallerna när man rör om. Man kan också öka andelen grädde och minska yoghurten med samma mängd för att få mera gräddig, mjukare och mindre isig glass. Problemet med isig glass slipper man om man använder glassmaskin eftersom den rör om hela tiden under infrysningen. Glassen bör stå i frysen i minst 4 timmar.

    instruktion steg 7.1 rabarberglass
    Med glassmaskin.
    instruktion steg 7.2 rabarberglass
    Färdig rabarberglass.

Läs gärna:

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (183 g): 310 kalorier, 24 g kolhydrater, 21 g fett, 6 g protein, 1 g fibrer

Serveringstips

Tina glass som stått i frysen minst 30 minuter i rumstemperatur före servering. Servera gärna med mandelflarn eller havreflarn. Ställ gärna in serveringsglasen eller faten i frysen en stund före servering så smälter det inte lika mycket.

GI Tips

Ju mindre socker du har i desto lägre GI.

Variationstips

Man kan variera mängden grädde och yoghurt som man tycker. Utan glassmaskin blir glassen bättre med mer grädde.

Hållbarhet och förvaring

Glassen håller sig i frysen i åtminstone 6 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Susan
Väntar på en glassmaskin, sen ska jag göra enligt dina recept, har provat annat på din blogg och vill tacka för dina enkla och tydliga recept!
Skrivet av Jie
Hej!
Tänker att prova receptet. Kan man använda filmjölk istället för turkisk yought?
Svar till Harriet Skrivet av Susanne
Låter gott! Tack för tipset! :)
Skrivet av Harriet
Supergod! Tog 1del jordgubbar o 2delar rabarber, gick mycket bra. Gästerna älskade den :-) !
Svar till Charlotta Skrivet av Susanne
Jag har inte provat men det borde gå! Skriv gärna om du provar hur det blev!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest