Rabarber

rabarber i bitar
Rabarber, skalad och skuren i en centimeter tjocka bitar.

Rabarber är en grönsak som många har i sin trädgård men går också att hitta ganska billigt i affären på sommarhalvåret. Man äter stjälkarna och kastar de stora bladen.

Rabarber har frisk och syrlig smak och är god i paj, kaka och kräm. Man kan även koka saft eller göra marmelad av rabarber.

Skölj rabarberstjälkarna och skala av det yttersta med fingrarna genom att ta tag i ena änden i det yttersta skiktet och dra. Skär sedan i ca en centimeter tjocka skivor. Eftersom rabarber är väldigt surt behöver man oftast ganska mycket socker vid tillagning. Syrahalten i rabarber varierar och är lägst tidigt på sommaren och högst på sensommaren.

Olika sorters rabarber har olika färg. Det finns sorter som är djupröda. Om man har en grönare typ så är de rödast när de är små.

Frys gärna in rabarber, skalade och skivade i centimetertjocka bitar så kan du äta rabarberpaj även på vintern!

Rabarber började odlas i svenska trädgårdar omkring år 1860, men kommer ursprungligen från områdena längs floden Volga i Ryssland.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av rabarber.

Energi: 19 kcal
Kolhydrater: 3 g
Protein: 1 g
Fett: 0 g
Fibrer: 1 g

Tips och info

Engelskt namn:

rhubarbs

Finns i affären:

I grönsaksdisken på sommarhalvåret. Importerad rabarber kan även finnas på vinterhalvåret i välsorterade affärer. På vinterhalvåret kan även fryst rabarber hittas i frysdisken.

GI tips:

Rabarber är surt och har lågt GI.

Hållbarhet och förvaring:

Rabarber bör förvaras i kylskåp så håller den sig i ca 3 veckor. I rumstemperatur klarar den sig i ca 3 dagar. Frys gärna in rabarber i centimetertjocka bitar, hållbarhet ca 1 år.

Pris:

ca 10 - 20 kr/kg

Näringsvärdestips:

Näringsvärden: Energi 18 kcal/75 kJ, Vatten 94 g, Protein 0,9 g, Fett 0,2 g, Kolhydrater totalt (ej fiber) 3,1 g, Kostfiber 1,4 g, Kalium 280 mg, ß-karoten 118 µg, C-vitamin 13 mg.

Ersätt med:

Syrliga bär

Tips:

Rabarber bör ej tillagas i aluminiumkärl, eftersom rabarber innehåller oxalsyra och oxalsyran frigör aluminium. Kastrullen blir skinande ren men innehållet innehåller aluminium och bör ej ätas.

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Svar till Asta Skrivet av Susanne
Bra att informationen kom till nytta!
Skrivet av Asta
Tack för bra och intressant information om rabarber! Jag kan nu dessutom konstatera att jag (och mina nära och kära) dessvärre fått i sig en hel del aluminium genom åren. Aldrig mer ska jag koka rabarberna i aluminiumkastrullen. Hoppsan!

Visa alla kommentarer

Liknande ingredienser

| Grönsaker |


Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest