Recepten.se – Recept> Efterrätter> Mintchokladtårta

Mintchokladtårta - En lyxig kladdkaka med after eight

En lyxig och jättegod mintchokladtårta som är som en kladdkaka med mintsmak från de goda mintchokladrutorna "After Eight". En kartong After Eight innehåller 400 g (46 st) mintchokladrutor så den räcker både till den här tårtan (275 g, 32 rutor) och till att äta utav (125 g, 14 rutor).
Mintchokladtårta
Mycket god mintchokladtårta som serveras i små bitar med vispgrädde. Tårtan är mäktig så den räcker till många bitar.
Skriv ut   Mejla
Tid: 40 minuter varav 23 minuter i ugnen
Mängd: 10 bitar

Ingredienser:

Glasyr:

Servering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i 18 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smörj och bröa en form med löstagbar kant.

    Beströ med ströbröd eller kokosflingor.

    (Om du använder en teflonform behöver den förmodligen ej smörjas och bröas.)

    smord form med ströbröd
    Smord form med ströbröd.
  2. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Ta bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret är smält.

    Rör tills smöret är helt smält. Lägg därefter i mintchokladrutorna (after eight) och låt dessa smälta. Rör om till en jämn smet.

    smält smör
    Smält smör.
    lägg i mintchokladen
    Lägg i mintchokladen.
    blank fin smet
    Blank fin smet.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, bakpulver, salt och kakao.

    Vispa ihop till en jämn smet. Jag använder elvisp med vispar och kör ca 30 sekunder.

    ingredienser tillsatta
    Ingredienser tillsatta.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  4. Tillsätt vetemjölet. Rör ihop till en jämn smet.

    (Använd gärna elvispen på låg hastighet.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    smeten klar
    Smeten klar.
  5. Häll smeten i formen.

    Grädda kakan i 18 minuter i 175°C i mitten av ugnen.

    ogräddad kaka
    Ogräddad kaka.
    färdiggräddad kaka
    Färdiggräddad kaka.
  6. Ta ut tårtan och täck den med mintchokladrutorna till glasyren. Ställ in i ugnen ytterligare 3-5 minuter så att chokladen börjar smälta.

    mintchokladrutor pålagda
    Mintchokladrutor pålagda.
  7. Ta ut tårtan ur ugnen och bred sedan ut den smälta mintchokladen så att den täcker hela kakan.

    Gör om du vill ett mönster med hjälp av en gaffel.

    chokladen har smält
    Chokladen har smält.
    chokladen utbredd
    Chokladen utbredd.
  8. Låt sedan kakan svalna och glasyren stelna i rumstemperatur eller kylskåp och först därefter kan man ta bort den löstagbara kanten.

    Det går bra att lyfta över kakan till ett serveringsfat (jag brukar använda två stekspadar).

    Mintchokladkakan kan serveras rumstempererad eller kylskåpskall. Servera med vispad grädde.

    färdiga mintchokladtårtan
    Färdiga mintchokladtårtan.
    en uppskuren tårtbit
    En uppskuren tårtbit.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (134 g): 523 kcal, 50 g kolhydrater, 34 g fett, 5 g protein, 2 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Förvara tårtan i kylskåp. Den håller sig minst 5 dagar.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Alexandra Skrivet av Susanne
Hej ca 20-22 cm i diameter brukar jag använda. Tack för att du frågade, jag ser att den uppgiften saknas i receptet vilket inte är meningen så jag ska skriva dit det! Tyvärr har jag inget sådant recept - än men det kanske är något jag borde göra. 😊
Skrivet av Alexandra
Jag har springformar i flera storlekar. Vilket mått gäller för kladdkaka med after eight?

Har du nått bra recept på rulltårta med chokladfyllning?
Svar till Jenny Skrivet av Susanne
Du ska breda ut den när chokladen smälter så det blir lite blandat. Bred ut till ett jämnt lager. Blir det för kladdigt kanske du behöver ställa in ytterligare någon minut i ugnen så att det smälter ordentligt. Sedan blir det finare när det stelnar. Det blir som på mina bilder.
Skrivet av Jenny
Min kaka blev väldigt ful. After eighten smälter inte ut över hela kakan. Vad är felet? Och minten hamnar på samma ställe o ger en vit glasyr... o när jag försöker bre ut den så blir det bara kladdigt?
Skrivet av mässing blandare
Vad smaskigt! :)
Svar till Ylva Skrivet av Susanne
Ja.
Skrivet av Ylva
Ska det verkligen vara i så mycket bakpulver så att den sväller så pass mycket?
Svar till tara Skrivet av Susanne
Trevligt att du gillade den! :) Kolla receptet på kladdmuffins, kanske fungerar att lägga på en ruta after eight på varje muffins? Se bara till att den totala tiden i ugnen blir lagom, så att muffinsarna blir lagom kladdiga. Skriv gärna hur det blev om du provar! :)
Skrivet av tara
Den blev jättegod! Ska ta med och bjuda på den om några veckor men det kan bli svårt att ta med den som tårta så kan man göra den som muffins istället?
Svar till princess Skrivet av Susanne
Jo det kan du, blir förstås en annan smak. After eight har ju en tydlig mintsmak, jag kan tänka mig att t.ex. daimsmaken inte blir lika distinkt men säkert gott. Skriv gärna hur det blev om du provar! :)
Skrivet av princess
Kan jag inte använda daim eller någon annan choklad istället aftereight?
Svar till uyen Skrivet av Susanne
Roligt att höra och bra att veta att den går att frysa! Tack för tips om fullkornsvetemjöl och mindre socker!
Skrivet av uyen
Fantastiskt god kaka. En absolut favorit bland både barn och vuxna. Går jättebra att frysa.
Jag använder hälften vetemjöl och hälften fullkornsvetemjöl samt bara 1.5 dl socker och det blir riktigt bra.
Svar till Mary Skrivet av Susanne
Tack så mycket för de vänliga orden! :)
Skrivet av Mary
Hej Susanne! Måste bara skriva och ge dig lite beröm. Varje gång jag vill laga något riktigt gott går jag in på recepten.se. Ingen annan sida är lika bra! Du verkar vara en väldigt kreativ och duktig kock och jag är imponerad över denna sida!Hälsningar Mary
Svar till MissLie - Fucked up Skrivet av Susanne
Roligt att höra! Ok, tack! :)
Skrivet av MissLie - Fucked up
Åh, denna är så god, så jag var bara tvugen att dela på min blogg. Hoppas att det är okej. Jag länkade självklart hit! :)
Svar till Tess Skrivet av Susanne
Låter gott! :)
Svar till Linda Skrivet av Tess
Hej.

Jag gjorde dessa som muffins och dom blev kanonbra.
Svar till Linda Skrivet av Susanne
Du behöver en form med ungefär likastor yta som står angivet i receptet. Tar du en form med mindre bottenyta så blir kakan högre och får längre gräddningstid i ugnen. Tar du en form med större bottenyta så blir kakan lägre/tunnare och får kortare gräddningstid.
Troligtvis är din vanliga plåt alldeles för stor så det kommer antagligen inte bli bra. Formen behöver även ha en kant så att inte smeten rinner över.
Skrivet av Linda
Kan man lägga smeten i en vanlig plåt o lägga i ugnen i stället för formen??
Skrivet av Carina
Har gjort denna flera gånger. Nu undrar jag om det är någon som har prövat att göra dem i muffinsformar och hur det blir.
Skrivet av Fia
Jättejättegod och smidig! Passar bra till kalaset imorgon med en klick grädde på.
Skrivet av Malin
Supergott blev det! Gjorde efter receptet och det blev verkligen bra. Man kan ev ta lite mindre after eight om man vill ha det mer neutralt
Skrivet av Sofie
Det blev hur bra som helst!
Garnerade med jordgubbar och hade grädde till. Alla tyckte den var mumsig!
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl