Recepten.se – Recept> Efterrätter> Vit Chokladkokostårta

Vit Chokladkokostårta

En mycket god kokostårta med vit choklad som är enkel att göra och imponerar på gästerna. En god och saftig mjuk kaka som tårtbotten med kokosflingor och vit choklad i smeten. Sedan toppas den med en ljuvligt god vit chokladmousse och dekoreras sedan med bär. Väldigt god smak med kokos och vit choklad.
Kokostårta med vit chokladmousse
Tårtbotten med kokos och vitchoklad, med vit chokladmousse ovanpå, garnerad med blåbär och hallon.
Skriv ut   Mejla
Tid: 90 minuter varav 40 minuters jobb
Mängd: 8 bitar

Ingredienser:

Tårtbotten:

Vit chokladmousse:

Garnering:

  • 0,5 liter bär t.ex. jordgubbar, hallon, blåbär, vinbär
Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot majsmjöl.

Ugn:

  • 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smör och vit choklad i en kastrull. Smält på svag värme och blanda till en jämn smet. (Det får absolut inte koka.) Ta bort kastrullen från värmen och låt stå och svalna i rumstemperatur.

    smör och vit choklad
    Smör och vit choklad.
    smält smör och vit choklad
    Smält smör och vit choklad.
  2. Smörj en form, ca 20 cm i diameter, med löstagbar kant och beströ den med kokosflingor.

    smord form beströdd med kokosflingor
    Smord form beströdd med kokosflingor.
  3. Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en ljus pösig smet, använd gärna elvisp.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ägg och strösocker vispat
    Ägg och strösocker vispat.
  4. Tillsätt bakpulver och vispa till en jämn smet (använd gärna elvisp).

    bakpulver tillsatt
    Bakpulver tillsatt.
  5. Tillsätt kokosflingor, vetemjöl och det smälta smöret blandat med chokladen.

    Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet. (Vispa/rör inte mer än att det är blandat.)

    vetemjöl, kokosflingor och smält smör blandat med choklad tillsatt
    Vetemjöl, kokosflingor och smält smör blandat med choklad tillsatt.
    smeten blandad och klar
    Smeten blandad och klar.
  6. Häll direkt upp smeten i formen och ställ direkt in i nedre delen av ugnen och grädda i 200°C i ca 15 minuter tills kakan fått lite färg och släpper från kanten.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    kakan gräddas i ugnen
    Kakan gräddas i ugnen.
  7. Ta ut kakan ur ugnen och låt svalna till rumstemperatur. Låt den sedan kallna i kylen så att bottnen blir kylskåpskall innan du lägger på chokladmoussen.

    instruktion steg 7 vit chokladkokostårta
  8. Vit chokladmousse:

  9. Mät upp smöret och den vita chokladen till chokladmoussen i en kastrull. Låt smälta på svag värme och rör om till en jämn smet. Tag bort kastrullen från värmen och låt svalna lite grann, till ljummet.

    smör och vit choklad till chokladmoussen
    Smör och vit choklad till chokladmoussen.
    smält smör och vit choklad
    Smält smör och vit choklad.
  10. Vispa grädden medelhårt i en bunke.

    vispad grädde
    Vispad grädde.
  11. Mät upp äggulor och florsocker i en annan bunke. Vispa till en pösig ljusgul smet.

    äggulor och florsocker
    Äggulor och florsocker.
    äggulor och florsocker vispat
    Äggulor och florsocker vispat.
  12. Tillsätt den vispade grädden till de vispade äggulorna och florsockret och blanda till en jämn smet.

    vispade grädden tillsatt
    Vispade grädden tillsatt.
    smeten blandad
    Grädden blandad med äggulor och florsocker.
  13. Tillsätt till sist ner den smälta chokladen blandat med smöret som ska vara lite ljummet i temperatur. Rör ihop till jämn och fluffig smet.

    smält choklad och smör-blandningen tillsatt
    Smält choklad och smör-blandningen tillsatt.
    vit chokladmousse klar
    Vit chokladmousse klar.
  14. Bred moussen över den kalla bottnen.

    Förvara i kylskåp fram till servering.

    vit chokladmousse utbredd på kokosbottnen
    Vit chokladmousse utbredd på kokosbottnen.
  15. Vid servering: Lossa kanterna från formen och lyft över tårtan på serveringsfat. Dekorera med bär.

    • 0,5 liter bär t.ex. jordgubbar, hallon, blåbär, vinbär
    tårtan på serveringfat
    Tårtan på serveringfat.
    tårtan dekorerad med bär
    Tårtan dekorerad med bär.

Information och tips

Variationstips

Den vita chokladen i tårtbotten kan bytas ut mot mörk choklad. Kokosflingor kan bytas ut mot hackad mandel.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Kirsi Chavez
jag har gjort denna 3 ganger nu men den botten blir alltid sa hard och lag. jag fattar inte vad jag gor for fel? tycker inte moussen racker och den faller ner varje gang fast den har statt i kylen lange.
Skrivet av Sara
Hej! Tror du att det skulle funka utan choklad i smeten?
Svar till Patricia Skrivet av Susanne
Ja det tror jag. Den är ganska fast.
Skrivet av Patricia
Kan man bygga den på höjden tro? Köra två stycken och stapla på varandra?
Med vänlig hälsning Patricia
Svar till Anna Skrivet av Susanne
Ja det borde gå bra!
Skrivet av Anna
Hej! Kan man göra denna tårta dagen innan och förvara den i kyl? Mvh Anna
Svar till Annika Skrivet av Susanne
Ja botten är tillräckligt tjock däremot så vet jag inte hur bra den håller ihop eller om den smular sönder om man delar den, men jag tror att det borde gå. Lycka till och skriv gärna hur det blev om du provar! :)
Skrivet av Annika
Är botten så tjock att den går att dela på så att man kan ha fyllning därimellan?
Svar till malin Skrivet av Susanne
Ja det borde inte vara något problem.
Skrivet av malin
Gâr den att göra dagen innan?
Svar till Lilly Skrivet av Susanne
Jag tror att det vanligaste felet är att man smälter på för hög värme och kanske framföralt för länge. När man ser att det börjar ha smält färdigt så ska man ta bort kastrullen från värmen och låta det sista smälta av värmen i kastrullen. Man kan röra med en sked eller skaka på kastrullen för att få det att smälta snabbare och även utjämna temperaturen. På så vis undviker man för hög temperatur.
Skrivet av Lilly
Jag förstår inte hur ni andra gjort er mousse, har smält smör och choklad hur många gånger somhelst och det funkar alltid. Har ni vatten i kastrullen eller för hög värme?

Förstår inte hur man kan misslyckas med smör och choklad..
Skrivet av Nicklas
Likaså vi förstörde vår första omgång smält chocklad som i slutändan stelnade. Vi provade då igen, men denna gången med Rapsolja, det fungerade helt perfekt. Anledningen till att chockladen stelnar när man använder smör, är antagligen för att det finns vatten i det. Så prova Rapsolja!
Skrivet av Veronica
Botten blev väldigt god, men moussen blev katastrof. Chokladen smälte inte helt i smöret och när man hällde i smör och choklad i grädden stelnade det snabbt som knäck och blev små hårda kulor på botten.. fick göra om moussen med ett annat recept utan smör, gick mkt bättre, resultatet blev i slutändan väldigt gott!
Skrivet av mmmmmm
ser smaskigt ut!:p
Skrivet av elif
hej! tack för recepten
  1
Recept och foto: Susanne Jarl