Chokladsurprisetårta

Ingredienser:
Tårtbottnar:
- 2,5 dl mjölk
- 1 dl kakao
- 1 dl strösocker (att koka upp mjölken med)
- 100 g smör
- 1,5 dl strösocker (att röra smöret med)
- 1,5 msk vaniljsocker
- 2 st ägg
- 3,5 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
Fyllning och garnering:
- 4 dl vispgrädde
- ca 2 dl aprikosmarmelad
- eller ca 2 dl äppelmos
- ca 50 g riven mörk choklad
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 24 cm i diameter
- elvisp
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp mjölk, kakao och strösocker i en kastrull. Vispa till en jämn blandning och låt koka upp. Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna.
- 2,5 dl mjölk
- 1 dl kakao
- 1 dl strösocker (att koka upp mjölken med)
Mjölk, kakao, strösocker. Vispa ihop. Låt koka upp. -
Mätt upp smör, strösocker och vaniljsocker. Låt gärna stå framme en stund så smöret blir rumsvarmt. Rör ihop till en jämn smet med elvisp.
- 100 g smör
- 1,5 dl strösocker (att röra smöret med)
- 1,5 msk vaniljsocker
Smör, strösocker, vaniljsocker. Rör ihop. -
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smord och bröad form. -
Tillsätt äggen, ett i taget och vispa till en jämn fluffig smet mellan varje ägg, använd elvisp.
- 2 st ägg
Tillsätt äggen, ett i taget. Vispa. -
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten tillsammans med chokladmjölken. Rör tills allt är blandat. Använd elvispen på lägsta hastighet och kör inte längre tid än att det är blandat, ca 15 sekunder.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och du tar för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)
Tillsätt vetemjöl, bakpulver och chokladmjölken. Blanda. -
Häll smeten i formen. Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 40-45 minuter.
Smeten i formen. Grädda i ugnen. -
Låt kakan svalna i formen.
Låt svalna. -
Vispa grädden hårt.
- 4 dl vispgrädde
Vispa grädden. -
Dela kakan i 2 bottnar. Använd en brödkniv eller annan sågtandad kniv.
Dela till 2 bottnar. -
Lägg samman tårtan: Lägg den understa tårtbottnen på ett tårtfat. Bred ett lager marmelad eller äppelmos bottnen och bred därefter på en tredjedel av grädden. Lägg på den översta bottnen.
- ca 2 dl aprikosmarmelad
- eller ca 2 dl äppelmos
Understa tårtbottnen. Bred på marmelad eller mos. Bred på grädde. Lägg på översta tårtbottnen. - ca 2 dl aprikosmarmelad
-
Bred grädde ovanpå och runtom tårtan. Spritsa ev. gräddtoppar i ring runt kanten. Riv chokladen genom att t ex ta en osthyvel och hyvla på kanten av en blockchokladkaka. Strö över den innanför gräddtoppsringen eller över hela tårtan om du inte gjort några gräddtoppar.
Låt gärna tårtan stå i kylskåpet minst 1-2 timmar innan den ska serveras så blir den saftig. Den kan även stå över natten. Tårtan är som godast mellan 2-12 timmar efter den monterats färdig.
- ca 50 g riven mörk choklad
Bred på grädde. Riv över choklad.
Näringsvärden
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring
Tacksam för svar :)

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Vad betyder ordet smord och ordet bröad??
hurra för bästa tårtreceptet

webmaster

webmaster