Chokladsurprisetårta

Chokladsurprisetårta är en riktigt god chokladtårta som är enkel att göra. Fyllningen kan varieras men aprikosmarmelad eller äppelmos blir riktigt gott och är dessutom enkel att göra med detta recept steg för steg.
Chokladsurprisetårta
Tid: 45 min i ugn + 45 min arbete
ca 10 bitar

Ingredienser:

Tårtbottnar:

Fyllning och garnering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp mjölk, kakao och strösocker i en kastrull. Vispa till en jämn blandning och låt koka upp. Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna.

    mjölk, kakao, strösocker
    Mjölk, kakao, strösocker.
    vispa ihop
    Vispa ihop.
    låt koka upp
    Låt koka upp.
  2. Mätt upp smör, strösocker och vaniljsocker. Låt gärna stå framme en stund så smöret blir rumsvarmt. Rör ihop till en jämn smet med elvisp.

    smör, strösocker, vaniljsocker
    Smör, strösocker, vaniljsocker.
    rör ihop
    Rör ihop.
  3. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  4. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa till en jämn fluffig smet mellan varje ägg, använd elvisp.

    tillsätt äggen, ett i taget
    Tillsätt äggen, ett i taget.
    vispa
    Vispa.
  5. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten tillsammans med chokladmjölken. Rör tills allt är blandat. Använd elvispen på lägsta hastighet och kör inte längre tid än att det är blandat, ca 15 sekunder.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och du tar för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)

    tillsätt vetemjöl, bakpulver och chokladmjölken
    Tillsätt vetemjöl, bakpulver och chokladmjölken.
    blanda
    Blanda.
  6. Häll smeten i formen. Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 40-45 minuter.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
  7. Låt kakan svalna i formen.

    låt svalna
    Låt svalna.
  8. Vispa grädden hårt.

    vispa grädden
    Vispa grädden.
  9. Dela kakan i 2 bottnar. Använd en brödkniv eller annan sågtandad kniv.

    dela till 2 bottnar
    Dela till 2 bottnar.
  10. Lägg samman tårtan: Lägg den understa tårtbottnen på ett tårtfat. Bred ett lager marmelad eller äppelmos bottnen och bred därefter på en tredjedel av grädden. Lägg på den översta bottnen.

    understa tårtbottnen
    Understa tårtbottnen.
    bred på marmelad eller mos
    Bred på marmelad eller mos.
    bred på grädde
    Bred på grädde.
    lägg på översta tårtbottnen
    Lägg på översta tårtbottnen.
  11. Bred grädde ovanpå och runtom tårtan. Spritsa ev. gräddtoppar i ring runt kanten. Riv chokladen genom att t ex ta en osthyvel och hyvla på kanten av en blockchokladkaka. Strö över den innanför gräddtoppsringen eller över hela tårtan om du inte gjort några gräddtoppar.

    Låt gärna tårtan stå i kylskåpet minst 1-2 timmar innan den ska serveras så blir den saftig. Den kan även stå över natten. Tårtan är som godast mellan 2-12 timmar efter den monterats färdig.

    bred på grädde
    Bred på grädde.
    riv över choklad
    Riv över choklad.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (164 g): 516 kalorier, 57 g kolhydrater, 29 g fett, 6 g protein, 2 g fibrer

Planeringstips

Gör gärna tårtan dagen innan servering så sätter sig smakerna bättre.

Hållbarhet och förvaring

Förvara tårtan i kylen. Den håller sig minst 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Clarice
Har ätit kärleksmums med en glasyr på grädde, finns det någon som har receptet?
Svar till Therése Skrivet av Susanne
Skrivet av Therése
Hej! Jag undrar om man kan göra tårtbottnarna utan ägg gulan? och om du har något tips på hur man kan göra den utan ägg alls? det kanske är konstiga frågor, men jag har gallsten och kan därför inte äta ägg.
Tacksam för svar :)
Skrivet av hannah
den var så god ni måste testa
Skrivet av Susanne
Svar till Fatima: Ta florsocker, kanske 1-2 msk kan vara lagom. Vispa grädden tillsammans med florsockret så blir det jämnt fördelat.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest