Recepten.se – Recept> Efterrätter> Chokladsurprisetårta

Chokladsurprisetårta

Chokladsurprisetårta är en riktigt god chokladtårta som är enkel att göra. Fyllningen kan varieras men aprikosmarmelad eller äppelmos blir riktigt gott och är dessutom enkel att göra med detta recept steg för steg.
Chokladsurprisetårta
Chokladsurprisetårta är en riktigt god chokladtårta med marmelad eller äppelmos som fyllning. Enkelt recept med bilder steg för steg.
Skriv ut   Mejla
Tid: 45 min i ugn + 45 min arbete
Mängd: ca 10 bitar

Ingredienser:

Tårtbottnar:

Fyllning och garnering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp mjölk, kakao och strösocker i en kastrull. Vispa till en jämn blandning och låt koka upp. Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna.

    mjölk, kakao, strösocker
    Mjölk, kakao, strösocker.
    vispa ihop
    Vispa ihop.
    låt koka upp
    Låt koka upp.
  2. Mätt upp smör, strösocker och vaniljsocker. Låt gärna stå framme en stund så smöret blir rumsvarmt. Rör ihop till en jämn smet med elvisp.

    smör, strösocker, vaniljsocker
    Smör, strösocker, vaniljsocker.
    rör ihop
    Rör ihop.
  3. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  4. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa till en jämn fluffig smet mellan varje ägg, använd elvisp.

    tillsätt äggen, ett i taget
    Tillsätt äggen, ett i taget.
    vispa
    Vispa.
  5. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten tillsammans med chokladmjölken. Rör tills allt är blandat. Använd elvispen på lägsta hastighet och kör inte längre tid än att det är blandat, ca 15 sekunder.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och du tar för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)

    tillsätt vetemjöl, bakpulver och chokladmjölken
    Tillsätt vetemjöl, bakpulver och chokladmjölken.
    blanda
    Blanda.
  6. Häll smeten i formen. Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 40-45 minuter.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
  7. Låt kakan svalna i formen.

    låt svalna
    Låt svalna.
  8. Vispa grädden hårt.

    vispa grädden
    Vispa grädden.
  9. Dela kakan i 2 bottnar. Använd en brödkniv eller annan sågtandad kniv.

    dela till 2 bottnar
    Dela till 2 bottnar.
  10. Lägg samman tårtan: Lägg den understa tårtbottnen på ett tårtfat. Bred ett lager marmelad eller äppelmos bottnen och bred därefter på en tredjedel av grädden. Lägg på den översta bottnen.

    understa tårtbottnen
    Understa tårtbottnen.
    bred på marmelad eller mos
    Bred på marmelad eller mos.
    bred på grädde
    Bred på grädde.
    lägg på översta tårtbottnen
    Lägg på översta tårtbottnen.
  11. Bred grädde ovanpå och runtom tårtan. Spritsa ev. gräddtoppar i ring runt kanten. Riv chokladen genom att t ex ta en osthyvel och hyvla på kanten av en blockchokladkaka. Strö över den innanför gräddtoppsringen eller över hela tårtan om du inte gjort några gräddtoppar.

    Låt gärna tårtan stå i kylskåpet minst 1-2 timmar innan den ska serveras så blir den saftig. Den kan även stå över natten. Tårtan är som godast mellan 2-12 timmar efter den monterats färdig.

    bred på grädde
    Bred på grädde.
    riv över choklad
    Riv över choklad.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (164 g): 516 kcal, 57 g kolhydrater, 29 g fett, 6 g protein, 2 g fibrer

Planeringstips

Gör gärna tårtan dagen innan servering så sätter sig smakerna bättre.

Hållbarhet och förvaring

Förvara tårtan i kylen. Den håller sig minst 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Clarice
Har ätit kärleksmums med en glasyr på grädde, finns det någon som har receptet?
Svar till Therése Skrivet av Susanne
Skrivet av Therése
Hej! Jag undrar om man kan göra tårtbottnarna utan ägg gulan? och om du har något tips på hur man kan göra den utan ägg alls? det kanske är konstiga frågor, men jag har gallsten och kan därför inte äta ägg.
Tacksam för svar :)
Skrivet av hannah
den var så god ni måste testa
Skrivet av Susanne
Svar till Fatima: Ta florsocker, kanske 1-2 msk kan vara lagom. Vispa grädden tillsammans med florsockret så blir det jämnt fördelat.
Skrivet av Fatima
Jag vill ha vispgrädde som den andra fyllningen, men vanlig vispad grädde smakar inte lika bra som smaksatt. Hur ska jag smaksätta den, men inte så att den får en smak av jordgubb eller vanilj eller så, utan söt vispgrädde helt enkelt?
Skrivet av danne cool!!!
brukar spela cs till den här underbara tårtan!!!!!!
Skrivet av gottegrisen
gjorde tårtan förra veckan till min namnsdag, gjorde som Pricilla skrev för i en tidigare kommentar o tog smörkräm med vitchoklad: helt underbart!
Skrivet av Susanne
Svar till Emmy: ja du kan ta vad du vill några exempel är förutom att bara ta vanlig vispad grädde, så kan du ta vaniljkräm, hallonsylt eller banan.
Skrivet av Emmy
Kan man ha nåt annat än marmelad? nåt med grädde helst!
Skrivet av Susanne
Svar till sara: Jag har nu förtydligat detta i receptet.
Skrivet av sara
Det står socker två ggr i receptet (botten) ,först står det 1dl sen 1 1/2dl, hur ska man då göra ? :P
Skrivet av Susanne
Svar till Veronica: En smord och bröad form är en form som man smörjt in med smör eller margarin (eller penslat med flytande smör/margarin) och därefter har man strött ströbröd i och på kanterna. Eftersom man smörjt in den med fett så fastnar ströbrödet i fettet. Det ska vara så mycket ströbröd som fastnar i fettet, inte mer.
Skrivet av Susanne
Svar till JL: Om det inte står uttryckligen i receptet att matfettet ska smältas så ska det inte göras. Detta gäller alla mina recept (och flertalet andra recept också tror jag). I det här receptet ska det alltså inte smältas. Låt det bli rumsvarmt först så är det enkelt att röra ihop med sockret. Använd gärna elvisp så går det på en halv minut. Lycka till med tårtbaket!
Skrivet av Veronica
Hej!!

Vad betyder ordet smord och ordet bröad??
Skrivet av JL
Matfett i anvisning är just 100g margarin/smör på receptet? Ska det vara smält då ? första gången jag bakar :)
Skrivet av sara
jag skickade min syster för att köpa grädde, ska prova o baka den idag ;)
Skrivet av sirkka
tårtan blev en riktig succe såväl på min sons 30-årsfest som på jobbet
hurra för bästa tårtreceptet
Skrivet av Lina
Tårtan blev en succe på jobbet :) mycket god!!
Skrivet av Susanne
Svar till Lina: Ja den går alldeles utmärkt att göra kvällen innan, den blir t.o.m. godare när det får stå i kylen ½-1 dygn innan servering eftersom smakerna sätter sig bättre då.
Skrivet av Lina
Denna tårtan måste jag prova snarast och ta med till jobbet :) Kan man göra den kvällen innan tro? och ha den i kylen över natten?
Skrivet av Yasmina
Jag brukar baka ofta och har bakat olika chokladtårtor men den här var absolut bäst. Tack för receptet.
Skrivet av Lejla - Örebro
Hej,Jag måste bara säga att den här sidan äger..jag har lärt mig så mkt här:) Tårtan blev perfekt=)//MVH
Skrivet av Susanne
Svar till Arre: Läs receptbeskrivningen så förstår du varför socker står 2 gånger.
Skrivet av Arre
Varför står det socker 2 ggr i botten receptet?
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl