Kokossockerkaka

Ingredienser:
Till formen:
- ca 20 g smör
- ca 2-3 msk kokosflingor
Sockerkaka:
- 100 g smör
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 dl kokosflingor
- 3 dl (180 g) vetemjöl
- 1 dl mjölk
Utrustning:
- 1 st sockerkaksform
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp smöret. Smält smöret på svag värme. När drygt hälften av smöret smält, ta bort det från värmen och låt resten smälta av den redan befintliga värmen.
- 100 g smör
Smält smör. Drygt hälften har smält. -
Smörj en sockerkaksform med smör och beströ den med kokosflingor.
(Jag använder en liten slickepott för att breda ut smöret, då går det snabbt och enkelt.)
- ca 20 g smör
- ca 2-3 msk kokosflingor
Smord sockerkaksform med kokosflingor. -
Ta fram en bunke. Knäck äggen och häll i dem och tillsätt strösocker. Vispa med elvisp med vispar till en nästan vit och pösig smet.
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
Ägg och strösocker. Ägg och strösocker vispat. -
Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Vispa med elvisp så det blir blandat.
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
Bakpulver och vaniljsocker tillsatt. Smeten blandad. -
Tillsätt kokosflingor, vetemjöl, mjölk och det smälta smöret som ska ha svalnat av. Vispa snabbt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta hastighet.
(När man mäter upp mjölet, väg det eller häll upp det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket.)
- 1 dl kokosflingor
- 3 dl (180 g) vetemjöl
- 1 dl mjölk
Kokosflingor, vetemjöl, mjölk och smält smör tillsatt. Smeten är klar. -
Häll smeten i sockerkaksformen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 40 minuter till sockerkakan fått fin färg. Testa gärna med en provsticka som ska vara torr.
Smeten i formen. Färdiggräddad kokossockerkaka. -
Låt kakan svalna en stund i formen och stjälp sedan upp den och lägg formen över och låt den svalna helt.
Kokossockerkakan är lite smulig när den är nygräddad. Men den smular nästan inte alls om man väntar 1 dygn och då kommer också smakerna fram bättre.
Om man vill kan man sikta över florsocker vid serveringen eller göra en glasyr med florsocker, lite vatten och strö över kokosflingor.
Kokossockerkakan serveras.