Kokossockerkaka

Baka en mjuk och saftig sockerkaka med kokosflingor. Kokossockerkakan är som bäst efter 1-2 dygn för då blir den både saftigare och godare - smakerna kommer fram bättre. Dessutom blir kakan mycket mindre smulig. Så det är ganska stor skillnad om man nu kan vänta så länge. Sockerkakan är mer smulig när den är nygräddad, men det kan man stå ut med, alla gäster jag bjudit på nybakad kokossockerkaka har blivit nöjda de också.
kokossockerkaka
Tid: 55 minuter varav 40 minuter i ugnen
1 sockerkaka, ca 12 bitar

Ingredienser:

Till formen:

Sockerkaka:

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp smöret. Smält smöret på svag värme. När drygt hälften av smöret smält, ta bort det från värmen och låt resten smälta av den redan befintliga värmen.

    kokossockerkaka steg 1: smält smör
    Smält smör. Drygt hälften har smält.
  2. Smörj en sockerkaksform med smör och beströ den med kokosflingor.

    (Jag använder en liten slickepott för att breda ut smöret, då går det snabbt och enkelt.)

    kokossockerkaka steg 3: smord sockerkaksform med kokosflingor
    Smord sockerkaksform med kokosflingor.
  3. Ta fram en bunke. Knäck äggen och häll i dem och tillsätt strösocker. Vispa med elvisp med vispar till en nästan vit och pösig smet.

    kokossockerkaka steg 2: ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    kokossockerkaka steg 2: ägg och strösocker vispat
    Ägg och strösocker vispat.
  4. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Vispa med elvisp så det blir blandat.

    kokossockerkaka steg 4: bakpulver och vaniljsocker tillsatt
    Bakpulver och vaniljsocker tillsatt.
    kokossockerkaka steg 4: smeten blandad
    Smeten blandad.
  5. Tillsätt kokosflingor, vetemjöl, mjölk och det smälta smöret som ska ha svalnat av. Vispa snabbt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta hastighet.

    (När man mäter upp mjölet, väg det eller häll upp det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket.)

    kokossockerkaka steg 5: kokosflingor, vetemjöl, mjölk och smält smör tillsatt
    Kokosflingor, vetemjöl, mjölk och smält smör tillsatt.
    kokossockerkaka steg 5: smeten är klar
    Smeten är klar.
  6. Häll smeten i sockerkaksformen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 40 minuter till sockerkakan fått fin färg. Testa gärna med en provsticka som ska vara torr.

    kokossockerkaka steg 6: smeten i formen
    Smeten i formen.
    kokossockerkaka steg 6: färdiggräddad kokossockerkaka
    Färdiggräddad kokossockerkaka.
  7. Låt kakan svalna en stund i formen och stjälp sedan upp den och lägg formen över och låt den svalna helt.

    Kokossockerkakan är lite smulig när den är nygräddad. Men den smular nästan inte alls om man väntar 1 dygn och då kommer också smakerna fram bättre.

    Om man vill kan man sikta över florsocker vid serveringen eller göra en glasyr med florsocker, lite vatten och strö över kokosflingor.

    kokossockerkaka steg 7: kokossockerkakan serveras
    Kokossockerkakan serveras.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (67 g): 236 kalorier, 26 g kolhydrater, 13 g fett, 4 g protein, 2 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Håller sig minst 5 dygn i rumstemperatur, minst 2 veckor i kylskåp och minst 3 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest