Fast jag har tappat recept.
Ambrosiakaka

Ingredienser:
Kaka:
- 150 g smör
- 3 st ägg
- 2,5 dl strösocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 2,5 dl vetemjöl
Glasyr:
- 2 dl florsocker
- ca 1,5-2 msk vatten
- eller apelsinjuice eller apelsinsaft och pressad citron
- 50-100 g syltade apelsinskal
Utrustning:
- form med löstagbar kant / springform ca 22 cm i diameter
- elvisp
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret och låt svalna. Sätt på ugnen på 175°C.
(Ta bort kastrullen från värmen när hälften av smöret smält. Då smälter resten av sig självt och smöret slipper bli onödigt varmt vilket även kan ge sämre bakresultat eftersom värmen sätter igång bakpulvret. Om man blandar i varmt smör så måste man vara väldigt snabb in i ugnen med kakan.)
- 150 g smör
Smält smör. -
Smörj och bröa en rund form, ca 22 cm i diameter.
Smord och bröad form. -
Vispa ägg och socker poröst, använd gärna elvisp.
- 3 st ägg
- 2,5 dl strösocker
Ägg och strösocker. Ägg och strösocker vispat. -
Vispa ner bakpulver.
- 0,5 tsk bakpulver
Bakpulver tillsatt. -
Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet, lägsta hastigheten på elvispen. Vispa inte längre tid än att allt är blandat.
(Om ditt smälta smör fortfarande är varmt är det extra viktigt att vara snabb med kakan in i ugnen så se till att ugnen blivit varm innan du gör detta.)
- 2,5 dl vetemjöl
Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Smeten blandad. -
Häll smeten i formen.
Grädda i ca 40 min i 175°C i nedre delen av ugnen tills kakan fått fin färg. Prova med en provsticka om du är osäker. Provstickan ska vara torr.
Smeten i formen. Gräddad ambrosiakaka. -
Ta ut kakan ur ugnen. Låt svalna med en bakhandduk över.
Lyft över kakan till ett serveringsfat.
Ambrosiakakan på serveringsfat. -
Mät upp florsocker i en liten bunke och tillsätt sedan vätskan. Tillsätt den mindre delen av vätska först och rör till en smidig smet, ta lite mera vätska om det behövs, men var försiktig, tar du för mycket så kommer glasyren rinna ner för mycket på sidorna av kakan.
Det är även viktigt att kakan svalnat innan du breder på glasyren, den kommer annars rinna ut.
- 2 dl florsocker
- ca 1,5-2 msk vatten
- eller apelsinjuice eller apelsinsaft och pressad citron
Florsocker och apelsinjuice. Glasyren blandad. -
Bred ut glasyren ovanpå kakan. Strö över syltade apelsinskal.
- 50-100 g syltade apelsinskal
Glasyren på kakan. Garnerad med syltade apelsinskal. -
Servera när glasyren har stelnat, efter ca 30 min (tar kortare tid ju mindre vätska det är i glasyren).
En bit ambrosiakaka.
Kaka:
Glasyr:
Näringsvärden
Tips & tricks
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
Fast jag har tappat recept.

webmaster

webmaster

webmaster
Går denna kakan bra att frysa?

webmaster
Jag har inte provat rivet apelsinskal, men skillnaden i smak mellan rivet apelsinskal är ju att syltat apelsinskal är sötare. Men eftersom glasyren är av florsocker så borde det bli tillräckligt sött ändå för att inte bli beskt.
Man skulle ju kunna testa att göra glasyr bara på en bit sockerkaka eller en muffins ifall man har tillgång till det och riva över apelsinskal och se hur det blir innan man testar på en hel kaka.
Skriv gärna om du provar hur det blev!
Men det jag undrar är, går det lika bra med rivet skal av apelsinen på som syltat skal?

webmaster
Kan tipsa om att jag hade saft från en apelsin samt syltadeapelsinskal i själva sockerkakan, gjorde susen.. Supergott..
JAG HAR GJORT DET JAG TRODE ATT DET SKULLE BLI ÄKLIGT MEN DET BLEV BÄSTA JAG HAR GJOR ......
JAG HOPPAS ATT ALLA ANDRA GÖR DEN SÅ DOM VET HUR GOOD DEN ÄR :):):)

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Tack