Recepten.se – Recept> Muffins & Mjuka kakor> Ambrosiakaka

Ambrosiakaka

Baka den här goda ambrosiakakan med mitt goda och enkla recept så får du en mjuk och saftig apelsinkaka. Botten är en sockerkaka som sedan glaseras och garneras med syltade apelsinskal. De sätter piff på kakan och köpes färdiga, så kakan går snabbt att göra. En klassisk mjuk kaka som passar perfekt till fikat. Om man vill kan man göra en ambrosiatårta. Då delar man botten i 2 delar och breder på 2-3 dl vaniljkräm mellan.
ambrosiakaka
Min ambrosiakaka med syltade apelsinskal och apelsinjuice i glasyren.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme varav 40 min i ugnen
Mängd: 1 tårta, ca 10 bitar

Ingredienser:

Kaka:

Glasyr:

Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

    Kaka:

  1. Smält smöret och låt svalna. Sätt på ugnen på 175°C.

    (Ta bort kastrullen från värmen när hälften av smöret smält. Då smälter resten av sig självt och smöret slipper bli onödigt varmt vilket även kan ge sämre bakresultat eftersom värmen sätter igång bakpulvret. Om man blandar i varmt smör så måste man vara väldigt snabb in i ugnen med kakan.)

    smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj och bröa en rund form, ca 22 cm i diameter.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Vispa ägg och socker poröst, använd gärna elvisp.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ägg och strösocker vispat
    Ägg och strösocker vispat.
  4. Vispa ner bakpulver.

    bakpulver tillsatt
    Bakpulver tillsatt.
  5. Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet, lägsta hastigheten på elvispen. Vispa inte längre tid än att allt är blandat.

    (Om ditt smälta smör fortfarande är varmt är det extra viktigt att vara snabb med kakan in i ugnen så se till att ugnen blivit varm innan du gör detta.)

    tillsätt vetemjöl och det smälta smöret
    Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  6. Häll smeten i formen.

    Grädda i ca 40 min i 175°C i nedre delen av ugnen tills kakan fått fin färg. Prova med en provsticka om du är osäker. Provstickan ska vara torr.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    gräddad ambrosiakaka
    Gräddad ambrosiakaka.
  7. Ta ut kakan ur ugnen. Låt svalna med en bakhandduk över.

    Lyft över kakan till ett serveringsfat.

    ambrosiakakan på serveringsfat
    Ambrosiakakan på serveringsfat.
  8. Glasyr:

  9. Mät upp florsocker i en liten bunke och tillsätt sedan vätskan. Tillsätt den mindre delen av vätska först och rör till en smidig smet, ta lite mera vätska om det behövs, men var försiktig, tar du för mycket så kommer glasyren rinna ner för mycket på sidorna av kakan.

    Det är även viktigt att kakan svalnat innan du breder på glasyren, den kommer annars rinna ut.

    florsocker och apelsinjuice
    Florsocker och apelsinjuice.
    glasyren blandad
    Glasyren blandad.
  10. Bred ut glasyren ovanpå kakan. Strö över syltade apelsinskal.

    glasyren på kakan
    Glasyren på kakan.
    garnerad med syltade apelsinskal
    Garnerad med syltade apelsinskal.
  11. Servera när glasyren har stelnat, efter ca 30 min (tar kortare tid ju mindre vätska det är i glasyren).

    en bit ambrosiakaka
    En bit ambrosiakaka.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (91 g): 343 kcal, 50 g kolhydrater, 14 g fett, 4 g protein

Tips & tricks

Man kan göra den mer tårtlik genom att dela sockerkaksbotten i två delar och lägga ett lager vaniljkräm mellan bottnarna.

Variationstips

Gör en ambrosiatårta. Dela sockerkakan i 2 delar och bred på 2-3 dl vaniljkräm på understa sockerkaksbotnten. Lägg på den översta sockerkaksbottnen och garnera som vanligt. Vaniljkrämen kan man enkelt göra med marsanpulver enligt instruktion på förpackningen eller också kan man göra enligt mitt recept på hemgjord vaniljkräm.

Hållbarhet och förvaring

Ambrosiakakan går bra att frysa utan glasyr. Hållbarhet 3-6 månader. Efter att kakan tinat breder man på glasyren och strör över de syltade apelsinskalen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Leif Karlsson
Mycket God. Min mamma gjorde den på 1960 talet
Fast jag har tappat recept.
Svar till Elsa Sjödin Skrivet av Susanne
Jag tycker glasyren är väl tilltagen, du tog inte för lite vätska för då blir den tjockare och kanske upplevs som för lite? Men självklart är det annars bara att göra mer glasyr om man vill det. 😊
Skrivet av Elsa Sjödin
Jag fördubblade nästan glasyren. Var för lite enl. receptet.
Svar till Doreen Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet! :)
Skrivet av Doreen
Toppen recept. Så enkelt.
Skrivet av SAIF
kan man äta på morgon med kaffe
Skrivet av SAIF
jag har provat att göra en ambrosiakaka det va god men det mycke smör i kan man göra mindre smör eller
Svar till Linda Skrivet av Susanne
Ja frys den utan glasyr.
Skrivet av Linda
Hej!
Går denna kakan bra att frysa?
Svar till Synnöve Kjerstad Skrivet av Susanne

Jag har inte provat rivet apelsinskal, men skillnaden i smak mellan rivet apelsinskal är ju att syltat apelsinskal är sötare. Men eftersom glasyren är av florsocker så borde det bli tillräckligt sött ändå för att inte bli beskt.

Man skulle ju kunna testa att göra glasyr bara på en bit sockerkaka eller en muffins ifall man har tillgång till det och riva över apelsinskal och se hur det blir innan man testar på en hel kaka.

Skriv gärna om du provar hur det blev!

Skrivet av Synnöve Kjerstad
Visst passar den här kakan till kaffe. En kopp nybryggt godt kaffe och en bit ambrosiakaka....

Men det jag undrar är, går det lika bra med rivet skal av apelsinen på som syltat skal?
Svar till kicki Skrivet av Susanne
Jag dricker inte kaffe själv men när jag bjöd på den här kakan senast så var det de som drack kaffe till. Alla tyckte den var god!
Skrivet av kicki
den här kakan är jätte god men vet nån om den passar till kaffe? jag ska ta med den till mitt klass jobb alla kommer älska den!!
Skrivet av Stefan
Supergod kaka.. Tack för det receptet.
Kan tipsa om att jag hade saft från en apelsin samt syltadeapelsinskal i själva sockerkakan, gjorde susen.. Supergott..
Skrivet av johanna
hej den har kakan var super jag tog den till klassen alla älskade den!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Skrivet av Hanady E-hassan.
hej!!!
JAG HAR GJORT DET JAG TRODE ATT DET SKULLE BLI ÄKLIGT MEN DET BLEV BÄSTA JAG HAR GJOR ......
JAG HOPPAS ATT ALLA ANDRA GÖR DEN SÅ DOM VET HUR GOOD DEN ÄR :):):)
Skrivet av Susanne
Svar till Joelle: Ja det är bäst att frysa in den utan glasyr. Den håller sig 3-6 månader i frysen.
Skrivet av Joelle
Kan man frysa in ambrosiakakan?? utan glasyren?
Skrivet av jumi
Super gott allt gick perfekt
Skrivet av Susanne
Svar till Jasmine: Ambrosiakaka är inte alls komplicerad, faktiskt så var det en av de första bakverken jag gjorde när jag var liten. Om man köper de syltade apelsinskalen färdiga så är det lätt som en plätt, bara en vanlig sockerkaka med glasyr. Men ska man sylta apelsinskalen själv så kan jag hålla med om att det är lite komplicerat och även tidskrävande.
Skrivet av Susanne
Svar till Wilma: De syltade apelsinskalen ska vara mjuka. De man köper ligger inplastade och de blir bara hårda om man öppnar förpackningen så att apelsinskalen kommer i kontakt med luft under en längre tid så att de torkar. Om glasyren rann så ta mindre vätska.
Skrivet av wilma
men apelsin saken var jätte hård för mej och glasyren rann ner och den såg inte alls ut som eran kaka på bilden gjorde jag nått fel?
Skrivet av wilma
den var jätte god mums!!!
Skrivet av Susanne
Svar till Hanna: Syltade apelsinskal är ju söta till skillnad mot färskrivet apelsinskal så det är ju inte riktigt samma sak men det kanske blir gott det med. Glasyren är ju söt. Man kan ju sylta apelsinskal själv också genom att koka apelsinskalen i vatten och socker men det verkar vara ganska mycket jobb, jag har aldrig gjort det själv. Annars kan man ju ta något helt annat, t.ex. strössel. Skriv gärna och berätta om du provar med färskrivet apelsinskal. Det skulle vara intressant att veta hur det blir!
Skrivet av Hanna
Kan man använda ngt annat än insyltade apelsinskal? Kan man tex riva färsk apelsinskal?
Tack
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl