Hamburgar bröd med stekt, kryddad (peppar och salt) lax är jätte gott. Jag brukar själv också tilläga hemmagjord rhode island sås (nu hur det stavas), ett eller två salladsblad, ost, stora tomatskivor och gurka.
Laxfilé
Recept med Laxfilé
Näringsvärden
Laxfilé är hälsosam, lättlagad och god mat. Det finns många enkla recept som duger bra både som vardagsmat och helglyx.
Lax är idag en mycket populär matfisk. Både god, nyttig och inte särskilt dyr.
Laxfilé brukar finnas i frysdisken i alla affärer, i större butiker brukar även färsk laxfilé finnas.
Lax lever i svenska sjöar, Östersjön, Stilla havet och Atlanten men vanligast är den odlade. Fetthalten är högre i den odlade laxen.
Tillagning
Fisk kan stekas, kokas eller grillas. Använd gärna termometer för ett perfekt resultat.
Innertemperatur
För att veta när fisken är lagom tillagad, stoppa in en digital termometer med spetsens mitt i (den största) fiskbitens mitt.
Rekommenderad innertemperatur för laxfilé:
- Medium: 48°C
- Genomstekt: 52°C
Tillagningstips
Generellt är en långsam tillagning på låg temperatur, ca 125°C i mitten av ugnen att föredra eftersom laxen då blir jämnt tillagad och fiskköttet blir saftigt. Dock tar det lite längre tid innan det blir klart varför många lax-recept ofta anger en högre temperatur på ca 175-200°C.
Utan termometer kan du se att laxen är klar antingen genom att testa med en gaffel att fiskköttet lätt delar sig eller att kolla att fiskköttet är blekrosa och ogenomskinligt.
Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.
Stektemperaturer direkt i mobilen
Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!
Appen uppdateras kontinuerligt.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av laxfilé.
Energi: | 221 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g |
Protein: | 20.3 g |
Fett: | 15.6 g |
Tips och info
Engelskt namn:
salmonFinns i affären:
Färsk i fiskdisken, fryst i frysdisken.Hållbarhet och förvaring:
Håller sig upp till 1 år i frysen. Färsk fisk bör tillagas så fort som möjligt, se bäst före datum på förpackningen.Ersätt med:
Röding, vit fiskfilé t.ex. hoki. Tunnare fisk tar kortare tid att tillaga.Hamburgar bröd med stekt, kryddad (peppar och salt) lax är jätte gott. Jag brukar själv också tilläga hemmagjord rhode island sås (nu hur det stavas), ett eller två salladsblad, ost, stora tomatskivor och gurka.
Läs gärna:
- Fryst laxfilé lika dyr som färsk - Visste du att fryst laxfilé i portionsförpackning oftast kostar lika mycket som färsk laxfilé som dessutom är mycket godare?