Lax med hollandaisesås

Ugnsstekt lax med hollandaisesås är lyxigt och gott. Servera med kokt potatis och grönsaker.
Lax med hollandaisesås
Tid: 35 min
4 portioner

Ingredienser:

Glutenfritt

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Lägg laxfilén i en ugnssäker form. Salta och peppra.

    (Jag använder bakplåtspapper så slipper jag diska så mycket.)

    laxfilé med salt och peppar
    Laxfilé med salt och peppar.
  2. Ställ in laxen i mitten av ugnen i 175°C i ca 30 minuter tills laxen är genomstekt.

    Koka under tiden potatisen i lättsaltat vatten.

    Gör hollandaisesåsen enligt detta recept ca 15 minuter innan potatisen och laxen är klar.

    Koka broccoli (eller andra grönsaker som ska kokas) i lättsaltat vatten ett par minuter under sista tiden så allt blir klart samtidigt. Om det finns plats i potatiskastrullen kan man lägga i grönsakerna där sista minuterna.

    Servera, ät och njut.

    laxen i ugnen
    Laxen i ugnen.
    färdigstekt lax
    Färdigstekt lax.
    kokt potatis
    Kokt potatis.
    hollandaisesås
    Hollandaisesås.

GI Tips

Ersätt potatisen med grönsaker eller ät bara lite potatis.

LCHF Tips

Servera med t.ex. kokt blomkål eller broccoli istället för potatis.

Hållbarhet och förvaring

Laxen och såsen håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Laxen går bra att värma igen men hollandaisesåsen är svår att värma och skär sig lätt, den är helt omöjlig att värma i mikro utan att den skär sig. Den går förstås äta även om den skär sig men det är ingen vacker syn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Lily Skrivet av Susanne
Vanlig laxfié menar du? Ja du kan alltid slänga in laxfilé i en ugnsform i ugnen. Salta och peppra, gärna citronpeppar. In i mitten av ugnen i 225°C i ca 20 min.
Skrivet av Lily
Går det bra med "vanlig" fryst lax men hur tillagar man den då??
Svar till Marcus Skrivet av Susanne

Receptet är nu uppdaterat med länk till recept på äkta hollandaisesås.

Visst kan man fuska med pulversås om man har bråttom men det blir inte lika gott och det är inte heller så nyttigt med härdat fett och alla tillsatser och konstiga ämnen som pulversåser innehåller.

Skrivet av Marcus
Pås-hollandaise? nej tack!
Skrivet av Kalle
Jag gillar fisk med hollandaisessås.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest