Lax
Lax är en fet fisk som innehåller mycket nyttigt fett, fleromättade fettsyror. Detta fett minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Lax är både gott och nyttigt!
Hel lax kan man filéa så får man laxfilé. Det enklaste är dock att skära laxkotletter. Då skär man av stjärtfenan och sedan är det bara att skär ca 2 cm tjocka skivor av hela fisken fram till huvudet som man slänger. (Detta förutsätter förstås att man tagit ut inälvorna först, köper man lax brukar detta vara gjort.)
Laxen trivs i strömmande vatten och finns i en del älvar och stora insjöar i Sverige och väger 3-6 kg.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av lax.
Energi: | 149 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g |
Protein: | 21.3 g |
Fett: | 7.1 g |
Tips och info
Engelskt namn:
salmonFinns i affären:
Färsk i fiskdisken, kan också finnas fryst.GI tips:
Lax är utmärkt GI-mat!Hållbarhet och förvaring:
Färsk fisk bör tas om hand så fort som möjligt. I frysen håller den sig minst 6 månader.Pris:
Hel lax: ca 200 kr/kgErsätt med:
Annan fet fisk t.ex. röding, sik, makrill.