Recepten.se – Recept> GI> Ugnsstekt lax med fetaost och örter

Ugnsstekt lax med fetaost och örter

Gott och enkelt recept med ugnsstekt lax med ett täcke av fetaost och örtkryddor. Receptet har dessutom lågt GI.
lax med fetaost och örter
Lax med fetaost och wokgrönsaker serverad med röd quinoa.
Skriv ut   Mejla
Tid: 35 minuter
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Glutenfritt

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i 20-25 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

Häll wokgrönsakerna i en ugnsform, de behöver ej tinas om de är frysta.

Ringla eller spraya olja över och salta.

Lägg (tinade) laxfilébitar ovanpå.

Blanda crème fraiche med fetaosten som du smular och italiensk salladskrydda eller örtkryddorna. Bred detta ovanpå laxfilébitarna. Salta.

Ställ in i mitten av ugnen i 200°C i 20-25 minuter tills laxen är genomstekt.

Servera t.ex. med quinoa eller fullkornsbulgur. Det går också bra att äta som det är.

Blanda fetaost och örtkrydda
1. Lägg wokgrönsaker i en ugnsform. 2. Smula ner fetaost, strö på örtkrydda och häll på crème fraiche. 3. Rör om.
Bred på röran och stek i ugnen
4. Lägg laxfilébitarna på wokgrönsakerna och bred på röran. 5. Efter ca 20 minuter i ugnen är det klart att serveras.

Information och tips

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Tips & tricks

Vill du ha ännu lägre GI och prova en annan variant på detta recept så titta på fetaostlax.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Sofi
Blir det gott om man skippar wokgrönsakerna eller blir d helt fel då? Har testar andra varianten av denna den med röran m turkisk yoghur den är god men vill ha den sårigare. Så går denna köra utan grönsakerna?
Svar till Susanne Skrivet av lisabet
Hej Susanne! Mina filéer à 125 g var helt tinade. Och grönsakerna halvtinade. Behövdes ändå 40 min. Man ska väl inte behöva köra i micron också? Vad tror du om att höja ugnsvärmen till 225 grader istället? Rätten är god så jag vill göra den igen! Men vill inte det blir torrt heller...
Skrivet av lisabet
Nä, 20-25 min räcker inte alls. Mina grönsaker var halvtinade och ändå behövde laxen 40 min. Tror jag kör ugnen på 225gr från början, om jag lagar detta igen... och kanske andra grönsaker. Gott blev det iallafall med fetaoströran.
Skrivet av gunnar
ett tips kan vara och leka lite med vitpeppar, ger en enorm känsla i smaklökarna om laxen är tillagad på rätt sätt
Skrivet av Ulla
Mina laxfileer blir inte heller klara. De har nu varit i ugnen i 35 och är fortfarande slipprigt råa i mitten. Jag tror att det beror på att wokgrönsakerna är djupfrysta..
Skrivet av Berqza
Det ÄR jättegott! :D
Dehär kommer jag göra fler gånger!
Skrivet av Berqza
Precis ett sånt här recept letade jag efter.
Låter jättegott!

Kan knappt vänta på resultatet. ^_^
Skrivet av Peter
Jättegott och enkelt, men mina laxar hade behövt några minuter till, de var inte riktigt genomkokta på de tjockaste ställena. men detta skall jag definitivt prova igen :-).
Skrivet av Carro
Jättegod och enkel mat. Har inte ätit godare lax än den här...
Skrivet av Pauline
Detta receptert var grymt gott !! Kommer göra detta flera gånger, det är en sak som är säkert :)
Skrivet av Lisa
Mums den här rätten har blivit min favorit!
Skrivet av Majo
Detta blev jättegott, det är verkligen inte sista gången jag gör laxen såhär.
Skrivet av Susanne
Svar till Stefan: Det låter väldigt mycket. Hade du tinat laxfilébitarna? Hade du vanliga laxfilébitar à ca 140 g? Steker man för länge i ugnen så blir laxen torr. Om man steker i ugnen för kort tid och redan lagt upp på tallriken så kan man ställa in tallriken i mikron och köra någon minut så blir laxen genomstekt.
Skrivet av Stefan
Mina behövde 50 minuter i ugnen, plus att jag höjde värmen till 225 efter 30minouter
Skrivet av Susanne
Svar till Camilla: Var dina laxfiléer verkligen tinade? Hade du rätt ugnstemperatur och du hade ugnsformen mitt i ugnen? Det är inte meningen att man ska behöva steka dem innan. Om det är så att laxen inte är klar och man upptäcker det vid servering så kan man köra någon minut på full effekt i mikron så blir det klart snabbt! Men som sagt låter det jättekonstigt att det inte skulle vara klart efter 30 minuter.
Skrivet av Camilla
Min lax har suttit inne i 30 minuter nu men är fortfarande inte klar i mitten...
Man kanske skulle ha stekt den innan och bara typ gratinerat med såsen en stund på slutet?
Får hoppas att det kommer smaka bra i alla fall! =)
Skrivet av Tina
Oj vilken god laxmåltid, verkligen smakrik o lättlagad dessutom :)
Skrivet av Veronica
Jättegott och enkelt att laga.
Skrivet av Johanna
Det här är receptet som jag alltid saknat inser jag nu. Enkelt och med alla favoriter i ett recept, och lättlagat dessutom!
Skrivet av Frida
Jag är inte jätte glad för fisk annars, men detta va riktigt gott!
Skrivet av Johanna
Tack för receptet, det blev jättegott och var lätt att laga dessutom.
  1
Recept och foto: Susanne Jarl