Riktigt god fiskrätt som man kan äta till vardags eller fest. De vinkokta rivna rotsakerna smakar mycket bra i sin sås till fisken och riset eller quinoan. Som pricken över i strör man över rökt salt.
Tid: 30 minuter, lite längre om du inte har matberedare
Skala rotsakerna. Använd sedan en matberedare eller ett rivjärn och riv morötter, palsternackor och rotselleri. Hacka purjolöken fint.
Ta fram en kastrull och häll i lite olja och låt den bli varm. Häll i alla rotsaker och låt fräsa ett par minuter under omrörning.
Smula över buljongtärningen och häll över vinet. Låt koka en liten stund så att vinet kokar in i grönsakerna, ca 5-10 min. Häll på crème fraichen och rör om. Sänk värmen. Låt puttra några minuter. Sänk värmen till lägsta och invänta att laxen blir färdig.
Under tiden du kokar rotsakerna i såsen steker du laxen i olja i en stekpanna några minuter på varje sida tills den är genomstekt. Salta lite grann. (Om du tar tjockare filébitar eller kotletter så tar det lite längre tid, ca 10-15 min. Har du glaslock på stekpannan går det lite fortare.)
Vid servering: Strö över rökt salt på fisken. Rökt salt är inte nödvändigt men lite som pricken över i. Garnera gärna med en kvist färsk timjan.
Fet fisk som lax är nyttigt och innehåller omega-3. Servera gärna med fullkornsris eller quinoa eller fullkornsbulgur.
Variationstips
Ersätt rotselleri med fänkål eller ta både och. Prova gärna annan fisk än lax. Har man inget rökt salt eller flingsalt eller någon annan lyxigare variant av salt så kan man utesluta det och bara salta med vanligt salt efter behag.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av janicke73
den här rotsaksröran blev väldigt väl mottagen igår! själv gjorde jag dock laxen i aluminium-paket ist =)
webmaster
Svar till
Anders
️ Skrivet av Susanne
Jag håller med! Jag ska väga hur mycket jag tar nästa gång! Blev det bra med 200g till 6 portioner?
️ Skrivet av Anders
Kul recept, det ser riktigt smaskigt ut! Det är lite oklart vad som menas med "1 liten bit rotselleri". Det är nog bättre att använda en standardiserad enhet som gram eller kg. Vi provar med ca 200g till 6 pers.
️ Skrivet av Björn
Rotfruktsröran blir väldigt god när man grovriver på järnet istället för i blender. Det behåller en del av sin sprödhet även om det blir kokt.
️ Skrivet av Petra
Det här var väldigt gott, det kommer bli en klassiker hos oss! Istället för ris tog vi potatis och det fungerade mycket bra :)
Ett tips är att ha i lite citronsaft+ skal i rotsaksröran.
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten! Hoppas du hittar
något som faller dig i smaken! /Susanne Jarl