Gravad lax

Ingredienser:
- 1 kg benfri laxfilé i bit
- 4 msk strösocker
- 3 msk salt (riktigt salt, ej mineralsalt)
- 1 tsk vitpepparkorn
- 100 g grovt skuren dill (även stjälkarna)
-
Krossa vitpepparkornen i en mortel.
Tillsätt strösocker och salt. Blanda.
- 4 msk strösocker
- 3 msk salt (riktigt salt, ej mineralsalt)
- 1 tsk vitpepparkorn
Vitpepparkorn i mortel. Krossade vitpepparkorn. Kryddblandning av socker, salt, vitpeppar. -
Skölj dillen och skär den grovt (ca 3 cm bitar), även stjälkarna ska användas då de ger mycket smak.
- 100 g grovt skuren dill (även stjälkarna)
Grovt skuren dill (inklusive stjälkar). -
Ta fram en form som rymmer laxbiten. Det kan vara en plastburk med lock eller en ugnsform som man senare täcker med plastfolie.
Strö hälften av kryddblandningen i botten av formen. Strö över lite av dillen, uppskattningsvis en fjärdedel av dillen.
Hälften av kryddblandningen. Kryddblandning och dill. -
Lägg laxbiten ovanpå med skinnsidan nedåt.
Strö resten av kryddblandningen ovanpå och strö ut dillen och gnid in kryddorna med hjälp av dillen.
- 1 kg benfri laxfilé i bit
Laxbiten med skinnsidan nedåt. Laxbiten med kryddblandning. Laxbiten med kryddblandning och dill. -
Sätt på locket om du har en plastburk eller sätt på plastfolie om du har en ugnsform och ställ in i kylskåpet i 2-5 dygn.
Vänd laxen 3-4 gånger under tiden. (Jag serverade min lax som ses på bilderna efter 3 dygn och vände då på laxen efter någonstans mellan 12-24 timmar varje gång, totalt 3 gånger.)
Hur lång tid ska jag grava? Någonstans mellan 2-5 dygn. Längre tid ger mer smak framförallt sälta, kortare tid ger mildare och lenare smak. Du kan alltid skära bort en bit och provsmaka efter 2 dygn och upprepa en gång per dag för att se när du tycker den är lagom.
Första vändningen. Andra vändningen. Tredje vändningen. -
Skär laxen i tunna skivor. Servera.
Förvara den gravade laxen i skivor i en burk i kylskåp, håller sig 1-2 veckor. Den går även att frysa.
Färdiggravad lax. Gravad lax skärs i tunna skivor.
Näringsvärden
Tips & tricks
Variationstips
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster
Om jag har en laxbit på 500 g, ska jag ta hälften av allt då ?
Mvh

webmaster
Snygg sajt med pédagogies touch och småtips, Bravo
En liten fråga: hur mycket gravad lax blir det av 1 kg lax?

webmaster
Hoppas på svar... eller at jag gör det rätta. :-)

webmaster
Jag ska testa detta för att göra fusk-sushi och fusk-sashimi. Japansk mat för latmaskar och ej alltför kräsna. Återkommer om hur det blev!

webmaster

webmaster

webmaster
http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Rad-att-frysa-odlad-lax-fore-gravning-tas-bort/
OBSERVERA att detta endast gäller just odlad lax och just Salmo Salar.
För den som vill vara extra säker kan jag rekommendera min metod:
1. Grava laxen i tre dygn
2. "Grava" den i frysen i tre dygn i -18C (häll av vätskan innan, men låt allt annat vara som det är)
3. Tina upp sakta i kylskåp över natt.
4. Fixa, tvätta, skiva och servera
Lycka till!!!

webmaster

webmaster
Frysning av laxen tar enbart död på parasiterna, vilket kanske är att föredra ändå.
Tips från en yrkes kock.

webmaster

webmaster
Vad göra? Min gravade lax är för salt. Den är inte gjord enligt detta recept. Utan efter ett recept i en gammal kokbok. 1/2 dl salt och 2 msk socker till 1 kg lax. Är det bara att kasta?

webmaster