Recepten.se – Recept> Fisk och skaldjur> Gravad lax

Gravad lax

Att grava lax själv blir otroligt gott, godare än köpt och dessutom mycket billigare. Det är varken svårt eller kräver mycket jobb att göra gravad lax själv, det enda som krävs är lite planering eftersom det tar några dagar i anspråk innan den är klar.
Gravad lax
Gravad lax i skivor.
Skriv ut   Mejla
Tid: 2-5 dygn, 15 minuters jobb
Mängd: Minst 10 portioner

Ingredienser:

Laktosfritt
Glutenfritt

Så här gör du gravad lax:

  1. Krossa vitpepparkornen i en mortel.

    Tillsätt strösocker och salt. Blanda.

    vitpepparkorn i mortel
    Vitpepparkorn i mortel.
    krossade vitpepparkorn
    Krossade vitpepparkorn.
    kryddblandning av socker, salt, vitpeppar
    Kryddblandning av socker, salt, vitpeppar.
  2. Skölj dillen och skär den grovt (ca 3 cm bitar), även stjälkarna ska användas då de ger mycket smak.

    • 100 g grovt skuren dill (även stjälkarna)
    grovt skuren dill
    Grovt skuren dill (inklusive stjälkar).
  3. Ta fram en form som rymmer laxbiten. Det kan vara en plastburk med lock eller en ugnsform som man senare täcker med plastfolie.

    Strö hälften av kryddblandningen i botten av formen. Strö över lite av dillen, uppskattningsvis en fjärdedel av dillen.

    hälften av kryddblandningen
    Hälften av kryddblandningen.
    kryddblandning och dill
    Kryddblandning och dill.
  4. Lägg laxbiten ovanpå med skinnsidan nedåt.

    Strö resten av kryddblandningen ovanpå och strö ut dillen och gnid in kryddorna med hjälp av dillen.

    laxbiten med skinnsidan nedåt
    Laxbiten med skinnsidan nedåt.
    laxbiten med kryddblandning
    Laxbiten med kryddblandning.
    laxbiten med kryddblandning och dill
    Laxbiten med kryddblandning och dill.
  5. Sätt på locket om du har en plastburk eller sätt på plastfolie om du har en ugnsform och ställ in i kylskåpet i 2-5 dygn.

    Vänd laxen 3-4 gånger under tiden. (Jag serverade min lax som ses på bilderna efter 3 dygn och vände då på laxen efter någonstans mellan 12-24 timmar varje gång, totalt 3 gånger.)

    Hur lång tid ska jag grava? Någonstans mellan 2-5 dygn. Längre tid ger mer smak framförallt sälta, kortare tid ger mildare och lenare smak. Du kan alltid skära bort en bit och provsmaka efter 2 dygn och upprepa en gång per dag för att se när du tycker den är lagom.

    första vändningen
    Första vändningen.
    andra vändningen
    Andra vändningen.
    tredje vändningen
    Tredje vändningen.
  6. Skär laxen i tunna skivor. Servera.

    Förvara den gravade laxen i skivor i en burk i kylskåp, håller sig 1-2 veckor. Den går även att frysa.

    färdiggravad lax
    Färdiggravad lax.
    gravad lax skärs i tunna skivor
    Gravad lax skärs i tunna skivor.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (121 g): 248 kcal, 6 g kolhydrater, 16 g fett, 21 g protein

Tips & tricks

Observera att mängderna salt och socker är viktiga inte bara för smaken utan även för att förhindra att det bildas gift som kan leda till allvarlig matförgiftning. Så minska ej på dessa mängder. Däremot kan man ta mera - i samma proportioner. Tänk på att använda riktigt salt och inte något mineralsalt som t.ex. seltin.

Variationstips

Vill man inte ha dillsmak, kan man istället prova vitpeppar, rosmarin, timjan, senapsfrön eller lime, eller en blanding av några av dem. Det går också att grava annan fisk än lax.

Planeringstips

Om man vill vara på den säkra sidan så bör laxen frysas före eller efter gravning 5 dygn i frysen för att eventuella parasiter ska dö. Rå fisk kan innehålla parasiter som annars dör när man tillagar laxen då den upphettas men eftersom detta ej sker vid gravning så kan man oskadliggöra dem genom frysning istället.

Hållbarhet och förvaring

Gravad lax förvaras i kylskåp. Håller sig normalt 1-2 veckor. Den kan också frysas och håller sig åtminstone 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Martin Eklund
Trevligt stället, jag tänkte skriva lite om gravad lax jag har experimenterat mig fram till,,, då gravad är som en enklare version av vad Italienarna gör men längre tid,,, en 4 bitars lax, testade jag med ca 1 matsked salt, socker och dill, då jag pressade lite citron saft över, för det gör man med den Italienska snabb gravningen (carpaccio),,, och enligt kända kockar måste man lägga något tungt över, Jamie Oliver sa att gravad är att begrava, gräva ner laxen med plastpåse i trädgården, i 2 dygn (den blev perfekt, med örtsalt),,, ,,, en stor bit ifrån hel lax med skinn på ena sidan, har tagit 1 DL av salt socker och dill, till en halv apelsin,,,
Svar till Cilla Skrivet av Susanne
Ja det kan du göra.
Skrivet av Cilla
Hejsan !
Om jag har en laxbit på 500 g, ska jag ta hälften av allt då ?
Mvh
Svar till Dag Thulin Skrivet av Susanne
Tack! Bra fråga! Det blir ju en hel del vätska som ju väger en del, jag skulle gissa på ca 800 g kanske.
Skrivet av Dag Thulin
Hej’
Snygg sajt med pédagogies touch och småtips, Bravo

En liten fråga: hur mycket gravad lax blir det av 1 kg lax?
Svar till Alex Skrivet av Susanne
Nej det ska man inte. Allt man ska göra står i receptet, jag har inte utelämnat något. Hoppas det är så du gjort! :)
Skrivet av Alex
Riktigt enkelt recept. Har laxen i kylskåpet nu. En fråga, ska man hälla bort vätskan som bildas varje gång man vänder den?

Hoppas på svar... eller at jag gör det rätta. :-)
Svar till Elin Skrivet av Susanne
Vad roligt att du uppskattar min tydliga beskrivning! :) Tack för att du skrev! Hoppas det smakar och skriv gärna och berätta!
Skrivet av Elin
ÄNTLIGEN en guide som förklarar exakt hur man gravar! Höll på att bli tokig på alla andra recept som verkade förutsätta förkunskap. Men återigen är dina recept bäst, Susanne! "Gravning for dummies" - Perfekt! :)
Jag ska testa detta för att göra fusk-sushi och fusk-sashimi. Japansk mat för latmaskar och ej alltför kräsna. Återkommer om hur det blev!
Svar till Gravobert Skrivet av Susanne
Tack så mycket för informationen och tipsen! :)
Svar till Anders Skrivet av Susanne
Jag låter vätskan vara kvar.
Svar till Jennifer Skrivet av Susanne
Ja kanske. Jag har ju bara gjort gravad lax med en hel laxsida, men det borde väl gå att göra med portionsbitar också. Skriv gärna hur det gick om du provar!
Skrivet av Jennifer
Kan man göra detta på laxfiléer som man kommer köpt frysta? Alltså såna 4-pack som man sedan tinar? Blir säkert bäst med färsk men jag skulle vilja testa och har ett paket jag inte vet vad jag ska göra med! :)
Svar till Anders Skrivet av Gravobert
Livsmedelsverket tog bort rekommendationen att frysa odlad lax (Salmo Salar) 2012:
http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Rad-att-frysa-odlad-lax-fore-gravning-tas-bort/

OBSERVERA att detta endast gäller just odlad lax och just Salmo Salar.

För den som vill vara extra säker kan jag rekommendera min metod:
1. Grava laxen i tre dygn
2. "Grava" den i frysen i tre dygn i -18C (häll av vätskan innan, men låt allt annat vara som det är)
3. Tina upp sakta i kylskåp över natt.
4. Fixa, tvätta, skiva och servera

Lycka till!!!
Skrivet av Anders
Har nyligen fått tipset att grava laxen i 4-5 dagar. Har alltid tyckt att den var klar efter 2 dygn - men hur hanteras vätskan som bildas. Skall den vara med hela tiden eller hällas av?
Svar till Michael Skrivet av Susanne
Jo precis, jag har förtydligat det i receptet! Tack!!
Svar till Susanne Skrivet av Michael
Angående gravningen och faran för gift så kollade jag närmare på det och det verkar som man inte heller får använda sig av mineralsalt (typ seltin) eller liknande då det inte har samma effekt.
Svar till Alice Skrivet av Susanne
Ja det är viktigt precis som man kan läsa på wikipedia om gravning. Dock är det väldigt ovanligt, endast 12 fall registrerade i Sverige varav 3 från gravad lax under perioden 1969 till 2013 enligt Wikipedia. Men så länge man följer receptet så behöver man alltså inte oroa sig för det men jag ska lägga till det i texten så att det framgår tydligt att man inte ska experimentera själv med mängderna salt och socker.
Skrivet av Alice
Man måste vara väldigt noggrann med mängden salt och socker vid gravning. Det finns en bakterie som bildar ett dödligt nervgift, botulinumtoxin, om detta inte görs ordentligt.
Frysning av laxen tar enbart död på parasiterna, vilket kanske är att föredra ändå.
Skrivet av David
Ett annat bra trick att använda om man e osäker på delar socker/salt.. 60% salt - 40% socker.

Tips från en yrkes kock.
Svar till elizabeth Skrivet av Susanne
gladpack är plastfolie! Jag har ändrat det i receptet nu så att det står plastfolie istället!
Skrivet av elizabeth
what is glad pak happy pack
Svar till Kina Skrivet av Susanne
0.5 dl är inte så mycket mer än 3 msk som är i mitt recept (läs gärna sidan om måttomvandling om du vill veta exakt), däremot har du mindre socker så jag föreslår att du har på mer socker så kommer det ta bort en del saltsmak.
Skrivet av Kina
Hjälp!
Vad göra? Min gravade lax är för salt. Den är inte gjord enligt detta recept. Utan efter ett recept i en gammal kokbok. 1/2 dl salt och 2 msk socker till 1 kg lax. Är det bara att kasta?
Svar till Dani Skrivet av Susanne
Ja det beror ju på hur försiktig man vill vara. Själv brukar jag inte frysa in den. Sannolikheten är nog väldigt liten. Kanske är det också så som han sa, men det vet inte jag.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl