Fetaostlax

Enkelt och gott recept med laxfilé, fetaost och zucchini som nästan inte innehåller några kolhydrater alls och passar därför bra för den som följer LCHF eller GI.
fetaostlax
Tid: 20 minuter, varav 15 minuter i ugnen
4 portioner

Ingredienser:

Glutenfritt

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 15-25 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°C.

    Lägg laxfiléerna (tinade) med skinnsidan ner i en ugnsform. Lägg dem gärna tätt så blir det lätt att breda på fetaoströran och mer plats för zucchinin.

    Salta ordentligt på laxen. (Tar du mindre salt på laxen kan du ta lite salt i fetaoströran.)

    laxfilébitar, saltade
    Laxfilébitar, saltade.
  2. Gör fetaoströran: Smula fetaost i en bunke. Tillsätt timjan, vitpeppar och turkisk yoghurt. Blanda till en jämn röra.

    smulad fetaost, timjan, vitpeppar, yoghurt
    Smulad fetaost, timjan, peppar, yoghurt.
    fetaoströra
    Fetaoströra.
  3. Bred fetaoströran över laxfilébitarna.

    laxfilébitar med fetaoströra
    Laxfilébitar med fetaoströra.
  4. Ställ in i mitten av ugnen i 225°C i ca 15-25 minuter. (Om laxfiléerna ligger tätt så tar det närmare 25 än 15 minuter.)

    Strimla under tiden zucchinin. Ta ut laxen ur ugnen och lägg zucchinistrimlorna vid sidan av laxbitarna så att de får steka med de sista 5-15 minuterna. Rätten är klar när fetaosten börjar få lite färg och laxen är genomstekt.

    Servera direkt.

    in i ugnen
    In i ugnen.
    strimlad zucchini
    Strimlad zucchini.
    in i ugnen igen
    In i ugnen igen.
    fetaostlaxen klar att servera
    Fetaostlaxen klar att servera.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (296 g): 457 kalorier, 4 g kolhydrater, 36 g protein

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Vill man äta lite mer kolhydrater så rekommenderas att koka quinoa och servera till fetaostlaxen.

Tips & tricks

Det här receptet är mycket likt ugnsstekt lax med fetaost och örter. Det här receptet har lägst GI och innehåller mycket mera fetaost och röran på laxen ligger fast. (I det andra receptet rinner röran delvis ner och blir en sås ihop med grönsakerna.)

Hållbarhet och förvaring

Fetaostlaxen håller sig ca 5 dagar i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av ZH
Provade denna och den var super god!
Kan dock rekommendera att gör dubbel sats med fetaosten, tyckte att det vart lite torrt annars!
Skrivet av Selma
fantastiskt gott!!
Tack så mycket!
Svar till Elias Skrivet av Susanne
Varsågod! :)
Skrivet av Elias
Riktigt gott, enkel att laga och perfekt som studentmat! Tack för receptet :)
Svar till GM Skrivet av Susanne
Läs på fetaost-förpackningen, men det är inte mycket kolhydrater.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest