Recepten.se – Recept> GI> Fetaostlax

Fetaostlax

Enkelt och gott recept med laxfilé, fetaost och zucchini som nästan inte innehåller några kolhydrater alls och passar därför bra för den som följer LCHF eller GI.
fetaostlax
Recept på lax med fetaost.
Skriv ut   Mejla
Tid: 20 minuter, varav 15 minuter i ugnen
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Glutenfritt

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 15-25 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°C.

    Lägg laxfiléerna (tinade) med skinnsidan ner i en ugnsform. Lägg dem gärna tätt så blir det lätt att breda på fetaoströran och mer plats för zucchinin.

    Salta ordentligt på laxen. (Tar du mindre salt på laxen kan du ta lite salt i fetaoströran.)

    laxfilébitar, saltade
    Laxfilébitar, saltade.
  2. Gör fetaoströran: Smula fetaost i en bunke. Tillsätt timjan, vitpeppar och turkisk yoghurt. Blanda till en jämn röra.

    smulad fetaost, timjan, vitpeppar, yoghurt
    Smulad fetaost, timjan, peppar, yoghurt.
    fetaoströra
    Fetaoströra.
  3. Bred fetaoströran över laxfilébitarna.

    laxfilébitar med fetaoströra
    Laxfilébitar med fetaoströra.
  4. Ställ in i mitten av ugnen i 225°C i ca 15-25 minuter. (Om laxfiléerna ligger tätt så tar det närmare 25 än 15 minuter.)

    Strimla under tiden zucchinin. Ta ut laxen ur ugnen och lägg zucchinistrimlorna vid sidan av laxbitarna så att de får steka med de sista 5-15 minuterna. Rätten är klar när fetaosten börjar få lite färg och laxen är genomstekt.

    Servera direkt.

    in i ugnen
    In i ugnen.
    strimlad zucchini
    Strimlad zucchini.
    in i ugnen igen
    In i ugnen igen.
    fetaostlaxen klar att servera
    Fetaostlaxen klar att servera.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (296 g): 457 kcal, 4 g kolhydrater, 36 g protein

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Vill man äta lite mer kolhydrater så rekommenderas att koka quinoa och servera till fetaostlaxen.

Tips & tricks

Det här receptet är mycket likt ugnsstekt lax med fetaost och örter. Det här receptet har lägst GI och innehåller mycket mera fetaost och röran på laxen ligger fast. (I det andra receptet rinner röran delvis ner och blir en sås ihop med grönsakerna.)

Hållbarhet och förvaring

Fetaostlaxen håller sig ca 5 dagar i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av ZH
Provade denna och den var super god!
Kan dock rekommendera att gör dubbel sats med fetaosten, tyckte att det vart lite torrt annars!
Skrivet av Selma
fantastiskt gott!!
Tack så mycket!
Svar till Elias Skrivet av Susanne
Varsågod! :)
Skrivet av Elias
Riktigt gott, enkel att laga och perfekt som studentmat! Tack för receptet :)
Svar till GM Skrivet av Susanne
Läs på fetaost-förpackningen, men det är inte mycket kolhydrater.
Skrivet av GM
Innehåller fetaost mycket fett och kolhydrater? :)
Svar till Josefine Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :)
Skrivet av Josefine
Verkligen jättegott! Gjorde detta receptet hemma igår, snabbt och enkelt. Serverade med potatis :)
Svar till Miriam Skrivet av Susanne
Tack för att du skrev det! Nu har jag lagt till zucchinin också! Tur att det blev bra ändå! :)
Skrivet av Miriam
Mumsig och god laxrätt!
Men, ett litet men, zucchinin stod inte med bland ingredienserna så jag glömde köpa det...

Fast det gick utmärkt med tomat och gurka också :)
Svar till Susanne Skrivet av Anita
Det smakade bra men såg inte så roligt ut då det blev "grynigt" - jag använde den turkiska vanliga i burk.
Svar till Anita Skrivet av Susanne
Skar sig det smakmässigt eller var det yoghurten som skar sig? Om det var yoghurten så bör du välja en kokbar sort. Dock brukar turkisk yoghurt vara kokbar men kanske finns det sorter som inte är det? Vilken sort hade du? Oftast brukar jag använda Lindahls.
Skrivet av Anita
Tyvärr skar sig fetaosten med turkiska youghurten.. Gjorde jag fel? Annars är smaken god och bra GI produkter
Skrivet av Nelia
Har just ätit upp en portion av denna goda rätt som jag just lagat till middag, och vill ha mer! Den var så god och enkel att göra! Tack för en underbar sida!
Skrivet av Jessica
Supergott! Funkar även till kyckling :)
Skrivet av Carro
Ingen höjdare tyvärr
Skrivet av Susanne
Svar till Marika: Ja det är bara du halverar mängden av alla ingredienser. Annars tycker jag det är perfekt när det blir mat över så kan man värma det nästa dag.
Skrivet av Marika
Går det att minska antalet portion?
Så man gör 2 portioner istället?
Skrivet av Mariah
Jättegod Lax, rekomenderas!
Skrivet av Ann
Den här ska jag definitivt pröva, låter smarrigt..:)
Skrivet av Maria
låter as gott ju^^ älskar både fetaost och lax, vilken mumsig kombination xD
Skrivet av Ella
Gjort den idag!kanon god...ska göras oftare!
  1
Recept och foto: Susanne Jarl