Recepten.se – Recept> Grönsaker> Broccoli

Broccoli

broccoli
Broccoli är gott och nyttigt. Både stammen och buketten kan kokas och ätas.

Broccoli är gott och nyttigt. Broccoli innehåller C-vitamin, vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter som kan förebygga allvarliga sjukdomar.

Broccoli har funnits i Sverige sedan 1950-talet men har odlats länge i Sydeuropa och åts redan av romarna. Broccolin härstammar från vilda kålsorter som växer runt Medelhavet.

Koka broccoli

Att koka broccoli är enkelt. Gör så här:

Koka upp vatten med lite salt. Skölj och skär under tiden broccolin i mindre bitar. Även stammen går utmärkt att äta, bara man skär den i mindre bitar. När vattnet kokar, lägg i broccolibitarna och låt koka endast 1-2 minuter så att det är spänst kvar i broccolin, annars blir det bara sladdrigt, vattnigt och tråkigt. Häll av vattnet och servera.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av broccoli.

Energi: 35 kcal
Kolhydrater: 3 g
Protein: 4 g
Fett: 0 g
Fibrer: 3 g

Tips och info

Finns i affären:

Färsk broccoli brukar finnas året runt i grönsaksdisken och fryst broccoli hittas i frysdisken.

Hållbarhet och förvaring:

Färsk broccoli brukar hålla sig 1-2 veckor i kylskåp.

Pris:

Färsk broccoli: ca 5-10 kr för 250 g.

Köptips:

När den färska broccolin är billig kan man passa på att köpa mycket och frysa in själv.

Näringsvärdestips:

Broccoli innehåller mycket C-vitamin, A-vitamin, fibrer, K-vitamin och folat. Broccoli innehåller också en hel del av mangan, kalium, magnesium, B6-vitamin, B2-vitamin, E-vitamin, järn, kalcium, B1-vitamin, B3-vitamin, zink och E-vitamin.

Ersätt med:

Andra grönsaker eller rotfrukter t.ex. morötter.

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Emilia
Fantastiskt gott med broccoli!