Rödspätta med citronsås

Mycket gott och enkelt fisk-recept med rödspättafilé och citronsås. Serveras med kokt potatis och kokt broccoli.
Rödspätta med citronsås
Tid: 30 minuter
4 portioner

Ingredienser:

Glutenfritt - Uteslut mjölet i citronsåsen.
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Ta fram en tillräckligt stor gryta som potatisen och helst även broccolin får plats i (om du vill spara disk). Koka potatisen i lättsaltat vatten. Skär under tiden broccolin i bitar.

    (När potatisen kokat ca 10 minuter kan det vara läge att börja steka fisken och förbereda och göra såsen så att allt blir klart samtidigt.)

    Låt broccolin koka ett par minuter på slutet tillsammans med potatisen när potatisen är mjuk och i princip klar så slipper du diska en gryta till.

    koka potatisen
    Koka potatisen.
    broccoli i bitar
    Broccoli i bitar.
    färdigkokt
    Färdigkokt.
  2. Hetta upp en stekpanna med ordentligt med smör. Sänk värmen till medeltemperatur.

    Stek rödspättafiléerna ett par minuter på ena sidan och någon minut på andra sidan så de blir genomstekta men utan att ramla sönder helt. Salta och peppra på båda sidor efter behag.

    Lägg över de färdigstekta rödspättafiléerna på ett fat.

    (Tänk på att använda rejält med smör så det inte fastnar. Stek på medeltemperatur. Vänta inte för länge med att vända för fisken går lätt sönder. Att fisken ramlar sönder betyder att den är färdigstekt och lite till. Fisken är förstås lika god även om den går sönder men finare att servera om filéerna håller ihop någorlunda.)

    upphettat smör
    Upphettat smör.
    stek ena sidan
    Stek ena sidan.
    stek andra sidan
    Stek andra sidan.
  3. Gör citronsåsen enligt receptet på citronsåsen.

    På fatet som du lagt rödspättafiléerna på kan det samlas vätska på botten. Blanda gärna ner den i citronsåsen. Likaså om det blev smör kvar i stekpannan kan du blanda ner det i såsen.

    citronsåsen
    Citronsåsen.
    färdigsstekt rödspätta
    Färdigsstekt rödspätta.
  4. Skär citronen i klyftor. Servera sedan den stekta rödspättan med citronsåsen, kokt potatis, kokt broccoli och citronklyftorna.

    citron i klyftor
    Citron i klyftor.

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera med kokt potatis och kokt broccoli samt gärna en klyfta citron eller lime.

LCHF Tips

Servera utan potatis och uteslut mjöl i såsen.

Hållbarhet och förvaring

Håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Firat
Hahahah alltså här enda man fick var ju på hur man kokar potatis och steker fisk i pannan. Recept för såsen fanns ej. Fyffan så dåliga ni är 🤣🤣🤣
Skrivet av Yngve G
Smaskens med Rödspätta till både vardags och fest. Panerad, stekt Rödspätta kryddad med salt och citronpeppar, gröna ärter och potatismos.
Skrivet av knut
Väldigt go´ mat alltså 10 poäng!!!
Skrivet av Ellie
Kul att se att en av mina favorit rätter är med bland recepten! Ibland är det skönt att hitta ett recept, eller ett middagstips, som INTE kräver bechamelsås etc.. Keep ut the good work!
Skrivet av Zet Enochsson
Lite dumt att det inte står något recept på såsen (vill jag köpa färdigmat letar jag inte recept på nätet). Det är enkelt att röra ihop en bechamel och ha i lite pressad citron och fiskbuljong, exempelvis.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest