Rödspätta med citronsås

Ingredienser:
- 4 portioner potatis
- ca 500 g broccoli
- smör att steka i
- 700-800 g filé av rödspätta
- citronpeppar
- salt
- 4 portioner varm citronsås till fisk
- ev. 1 st citron
- eller ev. 1 st lime
-
Ta fram en tillräckligt stor gryta som potatisen och helst även broccolin får plats i (om du vill spara disk). Koka potatisen i lättsaltat vatten. Skär under tiden broccolin i bitar.
(När potatisen kokat ca 10 minuter kan det vara läge att börja steka fisken och förbereda och göra såsen så att allt blir klart samtidigt.)
Låt broccolin koka ett par minuter på slutet tillsammans med potatisen när potatisen är mjuk och i princip klar så slipper du diska en gryta till.
Koka potatisen. Broccoli i bitar. Färdigkokt. -
Hetta upp en stekpanna med ordentligt med smör. Sänk värmen till medeltemperatur.
Stek rödspättafiléerna ett par minuter på ena sidan och någon minut på andra sidan så de blir genomstekta men utan att ramla sönder helt. Salta och peppra på båda sidor efter behag.
Lägg över de färdigstekta rödspättafiléerna på ett fat.
(Tänk på att använda rejält med smör så det inte fastnar. Stek på medeltemperatur. Vänta inte för länge med att vända för fisken går lätt sönder. Att fisken ramlar sönder betyder att den är färdigstekt och lite till. Fisken är förstås lika god även om den går sönder men finare att servera om filéerna håller ihop någorlunda.)
- 700-800 g filé av rödspätta
- citronpeppar
- salt
- smör att steka i
Upphettat smör. Stek ena sidan. Stek andra sidan. -
Gör citronsåsen enligt receptet på citronsåsen.
På fatet som du lagt rödspättafiléerna på kan det samlas vätska på botten. Blanda gärna ner den i citronsåsen. Likaså om det blev smör kvar i stekpannan kan du blanda ner det i såsen.
- 4 portioner varm citronsås till fisk
Citronsåsen. Färdigsstekt rödspätta. -
Skär citronen i klyftor. Servera sedan den stekta rödspättan med citronsåsen, kokt potatis, kokt broccoli och citronklyftorna.
Citron i klyftor.