Gröna bönor / Brytbönor / Haricot Verts

gröna bönor / brytbönor / haricot verts
Gröna bönor / Brytbönor / Haricot Verts

Gröna bönor är ett samlingsnamn för långsmala gröna bönor som äts hela.

Haricot verts är franska och avser egentligen de tidigt skördade ljusgröna bönorna som är lite krispigare och mindre och anses vara de finaste gröna bönorna.

Brytbönor är en lite grövre sort. Oftast blandas dock begreppen ihop och i recepten så kan man byta det ena mot det andra.

Gröna bönor kan ätas som tillbehör till många rätter. De passar bra att woka eller tillagas i ugn eller kokas.

Gröna bönor tillagas snabbt så det tar bara 1-2 minuter i kokande lättsaltat vatten innan de är klara. Tillagar man bönorna för länge förlorar de sin krispighet. Bönorna går också att äta råa som de är eller gärna med en vinägrett.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av gröna bönor.

Energi: 30 kcal
Kolhydrater: 4 g
Protein: 2 g
Fett: 0 g
Fibrer: 4 g

Tips och info

Engelskt namn:

green beans, haricot verts, string beans, snap beans

Finns i affären:

Färska i grönsaksdisken på hösten och frysta i frysdisken året runt.

Hållbarhet och förvaring:

Färska håller sig 1-2 veckor i kylskåp.

Ersätt med:

Sockerärtor, haricots verts.

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Skrivet av johan Danielsson
Krispigheten får inte gå till överdrift. Skulle rekommendera råstekta isåfall. koktid ca 6-8 min, mums

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest