225 °C i mitten av ugnen i 20 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Mät upp smör och hälften av sockret och lägg i en bunke. Dela gärna smöret i mindre bitar. Tillsätt mjöl och havregryn.
Mät upp mandeln. Hacka mandeln grovt (behöver inte göras om du använder mandelspån). Tillsätt ungefär två tredjedelar till smuldegssmeten och spara resten att strö ovanpå.
Rör ihop till en smulig smet. Använd gärna elvisp om du vill spara tid.
Skär plommonen på runt om och ta ur kärnan. Dela sedan i klyftor. Lägg klyftorna i en pajform eller annan ugnsform.
Blanda andra hälften av sockret och potatismjöl. Strö detta över plommonklyftorna.
Fördela smuldegen över plommonklyftorna. Strö över mandeln.
Grädda mitt i ugnen i 225°C i ca 20 minuter.
Låt pajen svalna minst 5 minuter före servering.
1. Lägg smör och hälften av sockret i en bunke. 2. Tillsätt havregryn och vetemjöl. 3. Mät upp mandeln.4. Hacka mandeln grovt. (Om du använder mandelspån hoppar du över detta.) 5. Tillsätt mandeln. 6. Rör ihop allt till en smulig smet, det går bra att använda elvisp.7. Skär plommonen runt om och ta ur kärnan och skär därefter i klyftor. Lägg klyftorna i en ugnsform. På bilden är det normalstora plommon. 8. Blanda hälften av sockret och potatismjöl. 9. Strö över detta över plommonklyftorna.10. Fördela smuldegen över plommonen och strö över resten av mandeln. Grädda mitt i ugnen i 225°C i ca 20 minuter. 11. Den färdiggräddade smulpajen. Låt den svalna minst 5 minuter före servering.
Pajen går bra att förbereda och förvara i kylskåp minst 1 dygn före gräddning.
Hållbarhet och förvaring
Håller sig minst 5 dagar i kylskåp men är godast nygräddad.
Kommentarer och betyg
webmaster
Svar till
Millie
️ Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :)
️ Skrivet av Millie
Jag brukar inte tycka om paj men min dotter gjorde denna så jag var tvungen att smaka. Underbart knaprig paj! Jag uppskattade verkligen mandeln som gjorde pajen mer intressant att tugga. Vi är en familj på 8 personer och jag var rädd att alla skulle vara missnöjda med en så liten bit som det blev, men den är mäktig. Vi åt den med gammaldags vaniljglass men skulle vara bättre med neutral grädde!