Vi älskar att äta den kall dagen efter med vaniljvisp.
Kommer att testa flera av dina recept.
Mät upp smöret. Låt stå framme en stund så det blir rumsvarmt.
Tillsätt vetemjöl, socker och vatten. Arbeta ihop till en jämn pajdeg.
(Använd gärna elvisp med vispar, matberedare eller köksmaskin så går det snabbt.)
Tryck ut pajdegen i en pajform ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Ställ in i kylskåp, under tiden gör du fyllningen. (Pajskalet ska inte förgräddas.)
Ta fram en bunke. Knäck i äggen och tillsätt yoghurt eller crème fraiche.
Tvätta och torka citronen. Riv av skalet med hjälp av ett rivjärn. Tänk på att bara riva av det yttersta gula skalet, inte det vita eftersom det vita har en besk smak.
Tillsätt det rivna citronskalet till äggen och yoghurten eller crème fraichen.
(Ekologiska citroner är ju oftast lite mindre än besprutade så kanske bör man inte ta allt skal av en besprutad citron, kanske räcker med 80%. Man kan alltid smaka på smeten och se om det smakar lagom mycket citron.)
Riv mandelmassan och tillsätt den också.
Blanda till en jämn smet (använd gärna elvisp med vispar på låg hastighet och kör inte längre tid än att det är blandat).
Fördela smeten i pajskalet.
Skölj plommonen. Skär varje plommon runt omkring ner mot kärnan hela vägen runt. Vrid de båda halvorna åt varsitt håll så att de lossnar från varandra. Pilla ut kärnan.
Fördela plommonhalvorna med snittet nedåt i fyllningen.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 225°C i ca 30 minuter (med över- och undervärme = standardinställning). (Vill man använda varmluftsfunktion så ta 200°C i ca 35 minuter.)
Låt plommonpajen svalna och bli ljummen. Sikta över florsocker som garnering. Servera gärna med vispad grädde som dessert eller till fika.
Förvara antingen pajen i rumstemperatur fram till servering eller i kylskåp. Pajen kan serveras antingen ljummen eller kall.