Plommonpaj

Underbart gott recept på plommonpaj med god krämig fyllning med mandelmassa och rivet citronskal som blir en fin smakkombination tillsammans med de syrliga plommonen.
plommonpaj
Tid: 1 timme varav 30 min i ugnen
10-12 bitar

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Garnering:

Servering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme
  • 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter med varmluftsfunktion
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp smöret. Låt stå framme en stund så det blir rumsvarmt.

    instruktion steg 1 plommonpaj
    Smör.
  2. Tillsätt vetemjöl, socker och vatten. Arbeta ihop till en jämn pajdeg.

    (Använd gärna elvisp med vispar, matberedare eller köksmaskin så går det snabbt.)

    instruktion steg 2.1 plommonpaj
    Tillsätt vetemjöl, socker och vatten.
    instruktion steg 2.2 plommonpaj
    Pajdegen.
  3. Tryck ut pajdegen i en pajform ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Ställ in i kylskåp, under tiden gör du fyllningen. (Pajskalet ska inte förgräddas.)

    instruktion steg 3.1 plommonpaj
    Tryck ut pajdegen i pajformen.
    instruktion steg 3.2 plommonpaj
    Nagga pajdegen.
  4. Fyllning:

  5. Ta fram en bunke. Knäck i äggen och tillsätt yoghurt eller crème fraiche.

    instruktion steg 4 plommonpaj
    Ägg och crème fraiche.
  6. Tvätta och torka citronen. Riv av skalet med hjälp av ett rivjärn. Tänk på att bara riva av det yttersta gula skalet, inte det vita eftersom det vita har en besk smak.

    Tillsätt det rivna citronskalet till äggen och yoghurten eller crème fraichen.

    (Ekologiska citroner är ju oftast lite mindre än besprutade så kanske bör man inte ta allt skal av en besprutad citron, kanske räcker med 80%. Man kan alltid smaka på smeten och se om det smakar lagom mycket citron.)

    instruktion steg 5.1 plommonpaj
    Riv citronskal.
    instruktion steg 5.2 plommonpaj
    Rivet citronskal.
    instruktion steg 5.3 plommonpaj
    Ägg, crème fraiche, rivet citronskal.
  7. Riv mandelmassan och tillsätt den också.

    instruktion steg 6.1 plommonpaj
    Riven mandelmassa.
    instruktion steg 6.2 plommonpaj
    Tillsätt riven mandelmassa.
  8. Blanda till en jämn smet (använd gärna elvisp med vispar på låg hastighet och kör inte längre tid än att det är blandat).

    Fördela smeten i pajskalet.

    instruktion steg 7.1 plommonpaj
    Smeten till fyllningen klar.
    instruktion steg 7.2 plommonpaj
    Fyllningen i pajskalet.
  9. Skölj plommonen. Skär varje plommon runt omkring ner mot kärnan hela vägen runt. Vrid de båda halvorna åt varsitt håll så att de lossnar från varandra. Pilla ut kärnan.

    instruktion steg 8.1 plommonpaj
    Skär runt om ner mot kärnan hela vägen runt.
    instruktion steg 8.2 plommonpaj
    Vrid de båda halvorna åt varsitt håll så att de lossnar från varandra.
  10. Fördela plommonhalvorna med snittet nedåt i fyllningen.

    instruktion steg 9 plommonpaj
    Plommonhalvorna fördelade i fyllningen.
  11. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 225°C i ca 30 minuter (med över- och undervärme = standardinställning). (Vill man använda varmluftsfunktion så ta 200°C i ca 35 minuter.)

    instruktion steg 10 plommonpaj
    Grädda i ugnen.
  12. Låt plommonpajen svalna och bli ljummen. Sikta över florsocker som garnering. Servera gärna med vispad grädde som dessert eller till fika.

    Förvara antingen pajen i rumstemperatur fram till servering eller i kylskåp. Pajen kan serveras antingen ljummen eller kall.

    instruktion steg 11.1 plommonpaj
    Färdiggräddad plommonpaj.
    instruktion steg 11.2 plommonpaj
    Pudra över florsocker.
    instruktion steg 11.3 plommonpaj
    En bit serverad med vispad grädde.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit, beräknat på 12 bitar (171 g): 428 kalorier, 29 g kolhydrater, 32 g fett, 6 g protein

Variationstips

Mandelmassa kan ersättas med ett extra ägg och 1 ½ dl socker. Plommonen kan bytas ut mot persikoklyftor (skär persikohalvor på burk i klyftor) eller urkärnade körsbär.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Sussie
Fantastiskt god paj! :)

Vi älskar att äta den kall dagen efter med vaniljvisp.
Kommer att testa flera av dina recept.
Svar till nagham Skrivet av Susanne
Prova att byta ut mandelmassan mot kokosmassa.
Skrivet av nagham
Hej jag tycker inte mandelmassa,kan använda inte i recepten plommon paj???
Tack
Skrivet av Susanne
Svar till "prova på nytt": Tål hon inte sötmandel heller? För det brukar vara sötmandel i beskvibottnar och inte nötter.
Skrivet av prova på nytt :-)
hej. någon som har ett bra recept på annan ingrediens till beskvibottnar? har en väninna som inte tål nötter, man kan ju ersätta med solrosfrön. men det behövs mer för att få ihop till en kaka. Hjälp!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest