Recepten.se – Recept> Efterrätter> Plommonpaj

Plommonpaj

Underbart gott recept på plommonpaj med god krämig fyllning med mandelmassa och rivet citronskal som blir en fin smakkombination tillsammans med de syrliga plommonen.
plommonpaj
Mycket god plommonpaj med krämig fyllning. Servera gärna med vispad grädde.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme varav 30 min i ugnen
Mängd: 10-12 bitar

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Garnering:

Servering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme
  • 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter med varmluftsfunktion

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp smöret. Låt stå framme en stund så det blir rumsvarmt.

    instruktion steg 1 plommonpaj
    Smör.
  2. Tillsätt vetemjöl, socker och vatten. Arbeta ihop till en jämn pajdeg.

    (Använd gärna elvisp med vispar, matberedare eller köksmaskin så går det snabbt.)

    instruktion steg 2.1 plommonpaj
    Tillsätt vetemjöl, socker och vatten.
    instruktion steg 2.2 plommonpaj
    Pajdegen.
  3. Tryck ut pajdegen i en pajform ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Ställ in i kylskåp, under tiden gör du fyllningen. (Pajskalet ska inte förgräddas.)

    instruktion steg 3.1 plommonpaj
    Tryck ut pajdegen i pajformen.
    instruktion steg 3.2 plommonpaj
    Nagga pajdegen.
  4. Fyllning:

  5. Ta fram en bunke. Knäck i äggen och tillsätt yoghurt eller crème fraiche.

    instruktion steg 4 plommonpaj
    Ägg och crème fraiche.
  6. Tvätta och torka citronen. Riv av skalet med hjälp av ett rivjärn. Tänk på att bara riva av det yttersta gula skalet, inte det vita eftersom det vita har en besk smak.

    Tillsätt det rivna citronskalet till äggen och yoghurten eller crème fraichen.

    (Ekologiska citroner är ju oftast lite mindre än besprutade så kanske bör man inte ta allt skal av en besprutad citron, kanske räcker med 80%. Man kan alltid smaka på smeten och se om det smakar lagom mycket citron.)

    instruktion steg 5.1 plommonpaj
    Riv citronskal.
    instruktion steg 5.2 plommonpaj
    Rivet citronskal.
    instruktion steg 5.3 plommonpaj
    Ägg, crème fraiche, rivet citronskal.
  7. Riv mandelmassan och tillsätt den också.

    instruktion steg 6.1 plommonpaj
    Riven mandelmassa.
    instruktion steg 6.2 plommonpaj
    Tillsätt riven mandelmassa.
  8. Blanda till en jämn smet (använd gärna elvisp med vispar på låg hastighet och kör inte längre tid än att det är blandat).

    Fördela smeten i pajskalet.

    instruktion steg 7.1 plommonpaj
    Smeten till fyllningen klar.
    instruktion steg 7.2 plommonpaj
    Fyllningen i pajskalet.
  9. Skölj plommonen. Skär varje plommon runt omkring ner mot kärnan hela vägen runt. Vrid de båda halvorna åt varsitt håll så att de lossnar från varandra. Pilla ut kärnan.

    instruktion steg 8.1 plommonpaj
    Skär runt om ner mot kärnan hela vägen runt.
    instruktion steg 8.2 plommonpaj
    Vrid de båda halvorna åt varsitt håll så att de lossnar från varandra.
  10. Fördela plommonhalvorna med snittet nedåt i fyllningen.

    instruktion steg 9 plommonpaj
    Plommonhalvorna fördelade i fyllningen.
  11. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 225°C i ca 30 minuter (med över- och undervärme = standardinställning). (Vill man använda varmluftsfunktion så ta 200°C i ca 35 minuter.)

    instruktion steg 10 plommonpaj
    Grädda i ugnen.
  12. Låt plommonpajen svalna och bli ljummen. Sikta över florsocker som garnering. Servera gärna med vispad grädde som dessert eller till fika.

    Förvara antingen pajen i rumstemperatur fram till servering eller i kylskåp. Pajen kan serveras antingen ljummen eller kall.

    instruktion steg 11.1 plommonpaj
    Färdiggräddad plommonpaj.
    instruktion steg 11.2 plommonpaj
    Pudra över florsocker.
    instruktion steg 11.3 plommonpaj
    En bit serverad med vispad grädde.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit, beräknat på 12 bitar (171 g): 428 kcal, 29 g kolhydrater, 32 g fett, 6 g protein

Variationstips

Mandelmassa kan ersättas med ett extra ägg och 1 ½ dl socker. Plommonen kan bytas ut mot persikoklyftor (skär persikohalvor på burk i klyftor) eller urkärnade körsbär.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Sussie
Fantastiskt god paj! :)

Vi älskar att äta den kall dagen efter med vaniljvisp.
Kommer att testa flera av dina recept.
Svar till nagham Skrivet av Susanne
Prova att byta ut mandelmassan mot kokosmassa.
Skrivet av nagham
Hej jag tycker inte mandelmassa,kan använda inte i recepten plommon paj???
Tack
Skrivet av Susanne
Svar till "prova på nytt": Tål hon inte sötmandel heller? För det brukar vara sötmandel i beskvibottnar och inte nötter.
Skrivet av prova på nytt :-)
hej. någon som har ett bra recept på annan ingrediens till beskvibottnar? har en väninna som inte tål nötter, man kan ju ersätta med solrosfrön. men det behövs mer för att få ihop till en kaka. Hjälp!
Skrivet av Hanna
Rekommenderas verkligen. Lite cheesecakekänsla. Jätteenkel och jättegod!
Skrivet av Ida Viklund
Jag vill baka nu!
Den ser fantastisk ut=D
Skrivet av titti
Jag tog lätt cremefraice, hade nog blivit bättre smak med en fetare variant. Men en god kaka blev det iallafall och inte för söt.
Skrivet av sötaF.
Oj, den där måste jag baka, den ser jättegod ut.
Nu ska jag rusa in till köket och be mamma hjälpa mig att bara den :)
Skrivet av Lina
Denna var så himla god ! och superenkel! MUMS! älskar den!
Skrivet av Susanne
Svar till Ledsen allergiker: Jag vet inte om jag håller med om att det är mandelmassa i så många tårtbottnar. Det flesta är utan mandel tycker jag ;) För att ändra just detta recept så det blir utan mandelmassa så kan du ta ett extra ägg och 1 ½ dl socker.
Skrivet av Ledsen allergiker
Det är mandelmassa i väldigt många tårtbottenrecept. Finns det något man kan ersätta mandelmassan med, så att det går att bruka alla dessa mumsiga recept?
Skrivet av Susanne
Det är stor skillnad på att äta rå mandelmassa (som i en semla t.ex) och att ha det i ett bakverk tillsammans med andra ingredienser som dessutom gräddas i ugnen som den här pajen. Om du inte hatar mandelsmak generellt så tycker jag du ska prova att ha i mandelmassa. Det är inte heller så att mandelsmaken "tar över" i pajen utan den finns där tillsammans med de andra smakerna som tillsammans blir en ljuvligt god paj.
Skrivet av Paj :D
Måste man köra med mandelmass? Älskar plommon men hatar mandelmassa. Kan man ersätta den eller strunta i den helt?
  1
Recept och foto: Susanne Jarl