Frusen chokladtårta

Ingredienser:
Nötmarängbotten:
- 1,5 dl (100 g) hasselnötkärnor
- 1,5 dl strösocker
- 4 st äggvitor
Glassfyllning:
- 100 g mörk choklad
- 4 st äggulor
- 3 msk florsocker
- 1 dl starkt kaffe
- 0,25-0,5 dl punsch
- 3 dl vispgrädde
Garnering:
- 3 dl vispgrädde
- 50 g mörk choklad
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 20 cm i diameter
- elvisp
-
mixer
eller mandelkvarn
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
-
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en rund form med löstagbar kant.
Rund form med fastspänt bakplåtspapper. -
Dela nötterna med en vass kniv och plocka bort de som är mörka och därmed ruttna inuti (de smakar otäckt och är dessutom giftiga och cancerframkallande).
Lägg sedan nötterna i en mixer och och mixa fint eller använd en kvarn och mal nötterna.
- 1,5 dl (100 g) hasselnötkärnor
Malda nötter. -
Dela äggen. Häll äggvitorna i en torr och fettfri bunke. Lägg äggulorna i en kastrull och spara till senare.
Äggvitorna i en bunke. Äggulorna till glassfyllningen. -
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken.
Äggvitorna vispade. -
Tillsätt de malda nötterna och sockret till äggviteskummet.
Vänd försiktigt ner de malda nötterna och sockret och blanda försiktigt till en jämn smet.
- 1,5 dl strösocker
Malda nötter och strösocker tillsatt. Blandar försiktigt marängsmeten. Marängsmeten blandad och klar. -
Häll nötmarängsmeten i formen.
Grädda nötmarängbottnen mitt i ugnen i 200°C, ca 20 minuter tills den fått fin färg.
Låt den svalna i formen.
Marängsmet i formen. Gräddad nötmarängbotten. -
Dela chokladen i bitar.
- 100 g mörk choklad
Choklad i bitar. -
Tillsätt florsocker och kaffe till äggulorna i kastrullen.
Vispa ihop med en handvisp.
- 3 msk florsocker
- 1 dl starkt kaffe
Äggulor, florsocker och kaffe. Ihopvispat. -
Låt ägguleblandningen koka upp under omrörning.
Vispa kraftigt när det börjar sjuda och fortsätt vispa tills smeten är tjock och pösig.
Tjock och fin smet. -
Tag bort kastrullen från värmen och lägg i chokladen.
Rör om och vispa med handvispen tills chokladen smält.
Chokladbitar tillsatta. Chokladen har smält. -
Tillsätt punschen och blanda till en jämn blank och fin smet.
(Mängden punsch beror på hur mycket smak man vill ha av punsch. Smaka gärna av.)
- 0,25-0,5 dl punsch
Punsch tillsatt. Blank och fin chokladsmet. -
Låt chokladkrämen svalna.
Vispa grädden till glassfyllningen medelhårt.
- 3 dl vispgrädde
Vispad grädde. -
Tillsätt den vispade grädden till den avsvalnade krämen (den måste åtminstone vara svalare än fingervarmt, 37°C för att undvika att grädden smälter).
Blanda ihop till en jämn smet.
Vispad grädde tillsatt. Glassfyllningen klar. -
Häll glassfyllningen ovanpå den avsvalnade nötmarängbottnen.
Ställ in i frysen i minst 3 timmar. (Till hit kan man förbereda och om man vill ha tårtan flera månader i frysen.)
Glassfyllningen på nötmarängbottnen. -
Ta ut tårtan ur frysen och låt den stå framme ca 5 minuter.
Lossa därefter den löstagbara kanten och tag bort den. Lyft sedan över tårtan till ett serveringsfat (bakplåtspappret under tas enkelt bort).
Låt tårtan stå i rumstemperatur totalt ca 30 minuter före servering eller ca 1 timme i kylskåp. Gör garneringen under tiden.
Frusen tårta på serveringsfat. -
Vispa grädden medelhårt.
Bred ut eller spritsa den vispade grädden överst på tårtan.
- 3 dl vispgrädde
Vispad grädde utbredd på tårtan. -
Hacka chokladen och fördela över tårtan.
(Man kan också smälta chokladen och ringla den över tårtan.)
Servera, ät och njut!
- 100 g mörk choklad
Hackad choklad. Tårtan garnerad med hackad choklad.
Nötmarängbotten:
Glassfyllning:
Garnering och servering:
Näringsvärden
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Smör är mycket godare än margarin och dessutom nyttigare. Smör är en naturlig produkt. Margarin är en industriprodukt även om tillverkarna är duktiga på marknadsföring. Googla på margarin om du vill lära dig mer om hur det framställs, en kemikaliesörja skulle jag säga, men jag uppmanar dig och alla andra att läsa på och själva bilda sig en uppfattning. Tro inte på reklamen och lita inte på livsmedelsverket. Alla former av margarin är bannlyst i mitt kylskåp. Jag använder alltid smör, normalsaltat. På smörgåsen äter jag bregott (som består av smör och rapsolja).
Lycka till med bakandet och hoppas du gillar chokladtårtan!

webmaster
hur gör en för att grädden inte ska smälta när (den varma?) chokladen ringlas över? Toppen om du vill svara snabbt, jag ska fixa tårta inför ett kalas om fyra dagar!/B

webmaster
Det låter gott med svartvinbärssmak också! Du får skriva och berätta hur du gjorde och hur det blev om du provar! :)

webmaster