Recepten.se – Recept> Efterrätter> Frusen chokladtårta

Frusen chokladtårta

Den här chokladtårtan är helt otroligt god! Nötmarängbotten, fyllning med choklad, punsch och kaffe samt täcket med grädde och choklad smakar otroligt bra tillsammans! Även om man inte gillar kaffe och punsch särskilt mycket så är denna tårta supergod för smakkombinationen är fantastisk. Tårtan går att göra långt i förväg och förvara i frysen.
Frusen chokladtårta
Fantastiskt god frusen chokladtårta med nötmarängbotten, chokladfyllning smaksatt med punsch och kaffe och ett täcke med grädde och choklad!
Skriv ut   Mejla
Tid: 5 timmar varav 4 timmar i frysen
Mängd: ca 10 bitar

Ingredienser:

Nötmarängbotten:

Glassfyllning:

Garnering:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

    Nötmarängbotten:

  1. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en rund form med löstagbar kant.

    rund form med fastspänt bakplåtspapper
    Rund form med fastspänt bakplåtspapper.
  2. Dela nötterna med en vass kniv och plocka bort de som är mörka och därmed ruttna inuti (de smakar otäckt och är dessutom giftiga och cancerframkallande).

    Lägg sedan nötterna i en mixer och och mixa fint eller använd en kvarn och mal nötterna.

    malda nötter
    Malda nötter.
  3. Dela äggen. Häll äggvitorna i en torr och fettfri bunke. Lägg äggulorna i en kastrull och spara till senare.

    äggvitorna i en bunke
    Äggvitorna i en bunke.
    äggulorna till glassfyllningen
    Äggulorna till glassfyllningen.
  4. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken.

    äggvitorna vispade
    Äggvitorna vispade.
  5. Tillsätt de malda nötterna och sockret till äggviteskummet.

    Vänd försiktigt ner de malda nötterna och sockret och blanda försiktigt till en jämn smet.

    malda nötter och strösocker tillsatt
    Malda nötter och strösocker tillsatt.
    blandar marängsmeten
    Blandar försiktigt marängsmeten.
    marängsmeten blandad och klar
    Marängsmeten blandad och klar.
  6. Häll nötmarängsmeten i formen.

    Grädda nötmarängbottnen mitt i ugnen i 200°C, ca 20 minuter tills den fått fin färg.

    Låt den svalna i formen.

    marängsmet i formen
    Marängsmet i formen.
    gräddad nötmarängbotten
    Gräddad nötmarängbotten.
  7. Glassfyllning:

  8. Dela chokladen i bitar.

    choklad i bitar
    Choklad i bitar.
  9. Tillsätt florsocker och kaffe till äggulorna i kastrullen.

    Vispa ihop med en handvisp.

    äggulor, florsocker och kaffe
    Äggulor, florsocker och kaffe.
    ihopvispat
    Ihopvispat.
  10. Låt ägguleblandningen koka upp under omrörning.

    Vispa kraftigt när det börjar sjuda och fortsätt vispa tills smeten är tjock och pösig.

    tjock och fin smet
    Tjock och fin smet.
  11. Tag bort kastrullen från värmen och lägg i chokladen.

    Rör om och vispa med handvispen tills chokladen smält.

    chokladbitar tillsatta
    Chokladbitar tillsatta.
    chokladen har smält
    Chokladen har smält.
  12. Tillsätt punschen och blanda till en jämn blank och fin smet.

    (Mängden punsch beror på hur mycket smak man vill ha av punsch. Smaka gärna av.)

    punsch tillsatt
    Punsch tillsatt.
    blank och fin chokladsmet
    Blank och fin chokladsmet.
  13. Låt chokladkrämen svalna.

    Vispa grädden till glassfyllningen medelhårt.

    vispad grädde
    Vispad grädde.
  14. Tillsätt den vispade grädden till den avsvalnade krämen (den måste åtminstone vara svalare än fingervarmt, 37°C för att undvika att grädden smälter).

    Blanda ihop till en jämn smet.

    vispad grädde tillsatt
    Vispad grädde tillsatt.
    glassfyllningen klar
    Glassfyllningen klar.
  15. Häll glassfyllningen ovanpå den avsvalnade nötmarängbottnen.

    Ställ in i frysen i minst 3 timmar. (Till hit kan man förbereda och om man vill ha tårtan flera månader i frysen.)

    glassfyllningen på nötmarängbottnen
    Glassfyllningen på nötmarängbottnen.
  16. Garnering och servering:

  17. Ta ut tårtan ur frysen och låt den stå framme ca 5 minuter.

    Lossa därefter den löstagbara kanten och tag bort den. Lyft sedan över tårtan till ett serveringsfat (bakplåtspappret under tas enkelt bort).

    Låt tårtan stå i rumstemperatur totalt ca 30 minuter före servering eller ca 1 timme i kylskåp. Gör garneringen under tiden.

    frusen tårta på serveringsfat
    Frusen tårta på serveringsfat.
  18. Vispa grädden medelhårt.

    Bred ut eller spritsa den vispade grädden överst på tårtan.

    vispad grädde utbredd på tårtan
    Vispad grädde utbredd på tårtan.
  19. Hacka chokladen och fördela över tårtan.

    (Man kan också smälta chokladen och ringla den över tårtan.)

    Servera, ät och njut!

    hackad choklad
    Hackad choklad.
    tårtan garnerad med hackad choklad
    Tårtan garnerad med hackad choklad.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (134 g): 475 kcal, 27 g kolhydrater, 38 g fett, 6 g protein

Planeringstips

Om man vill kan man göra även garneringen i förväg och frysa in. Men frys först in fyllningen.

Hållbarhet och förvaring

Håller sig minst 3 månader i frysen. Om man inte äter upp hela tårtan vid servering så kan resten frysas in igen. Garneringen går alltså också bra att frysa.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Susan
Såg frågan om Punch, jag använde god rom, väldigt lyckat.
Skrivet av Susan
Tack för receptet på frusen chokladtårta, gjorde succé på påskmiddagen!
Skrivet av Sanaa
Hej! Jag gillar verkligen din sida och önskar dig lycka till, min fråga är vad kan man använda istället för punsch? Med vänlig hälsning, Sanaa
Skrivet av Susanne
Nu är receptet uppdaterat med tydligare receptbeskrivning och nya bilder steg för steg.
Svar till Thina Skrivet av Susanne
Ok, tack, bra att veta vad du tyckte! 👍
Skrivet av Thina
Jag gjorde en "vanlig" marängbotten (1 timme i 125°) det blev helt okej men tror nog att det är godare med nötter eller kanske rice crispies i, så att det blir lite mer att tugga på.
Svar till Thina Skrivet av Susanne
Jag vet inte men kolla receptet på marängkrisptårta där inga nötter ingår. Skriv gärna hur det blev om du provar någon variant!
Skrivet av Thina
Om man helt vill utesluta nötter dvs bara göra marängbotten, ska man låta botten stå längre - kanske på lägre temperatur, eller vad tror du? (Har släkting som är superallergisk mot alla sorters nötter)
Skrivet av Anna
Mmmm jätttegod tårta!
Svar till Medine Skrivet av Susanne
Ja det kan man.
Skrivet av Medine
Kan man göra denna utan punsch?
Svar till TantAnita Skrivet av Susanne
Ok, ja oavsett vad man tror om mycket annat så är nog de flesta överens om att smör är godast! :)
Skrivet av TantAnita
Tack för ditt engagemang men KOSTDOKTORNs råd har aldrig tillhört mina favoriter eftersom det inte är viktproblem som är mitt problem eller någonsin varit det. Har dessutom alltid tyckt att man överdriver sina synpunkter i debatten. Av ren självbevarelsedrift har jag varit tvungen att sätta mig in i fettproblematiken och har alltså bildat mig en egen uppfattning som passar mig men inte överensstämmer med KOSTDOKTORNs. I övrigt; Tack för det underbara receptet till den frusna chokladtårtan, den kommer jag och många av mina vänner att baka ofta och med "riktigt" smör ;-)!
Svar till TantAnita Skrivet av Susanne
Tyvärr är matrekommendationerna från vården ofta felaktiga när det kommer till råd om fett vilket är helt sjukt i dubbel bemärkelse. Jag rekommenderar dig verkligen att läsa på om detta och bilda dig en egen uppfattning. Jag kan rekommendera att läsa det här och det här.
Skrivet av TantAnita
Tack för ditt snabba svar! I morgon börjar chokladtårtebakandet med mandelmjöl! Det finns en anledning till margarinfrågan och den är att jag alldeles nyligen haft svåra hjärtkärlbesvär med ett antal ingrepp som följd. I eftervården ingår bl a matrestriktioner där t ex både smör och margarin i fast/hård form inte får ingå i kosten. Däremot är flytande margarin(typ Becel) något som rekommenderas. Vad gäller baket i morgon så blir det som det alltid har varit - alltså smör.
Svar till TantAnita Skrivet av Susanne
Jag tror det blir bra med mandelmjöl. Det är lika finmalt som det jag gjort när jag mixat hasselnötter. Det enda du inte får är den rostade hasselnötssmaken, men mandelsmak är ju också gott.
Smör är mycket godare än margarin och dessutom nyttigare. Smör är en naturlig produkt. Margarin är en industriprodukt även om tillverkarna är duktiga på marknadsföring. Googla på margarin om du vill lära dig mer om hur det framställs, en kemikaliesörja skulle jag säga, men jag uppmanar dig och alla andra att läsa på och själva bilda sig en uppfattning. Tro inte på reklamen och lita inte på livsmedelsverket. Alla former av margarin är bannlyst i mitt kylskåp. Jag använder alltid smör, normalsaltat. På smörgåsen äter jag bregott (som består av smör och rapsolja).
Lycka till med bakandet och hoppas du gillar chokladtårtan!
Skrivet av TantAnita
Tack för många goda recept! Nu tänker jag göra 3 st av den frusna chokladtårtan, den verkar ha en riktigt god "vuxensmak". Min fråga är om du tror att jag istället för mixade hasselnötskärnor kan använda köpt färdigmalt mandelmjöl eller om du tror att det är för finmalet och/eller för smaklöst? Ännu en fråga har jag faktiskt - är margarin dåligt istället för smör?
Svar till Susanne Skrivet av Bebben
Tack snälla du för jättesnabbt svar. Vilken service. Här ska bakas!
Svar till Bebben Skrivet av Susanne
Grädden smälter inte, följ bara det som står i receptet. Men det du generellt ska undvika alltid när du smälter choklad är att se till så att den inte blir onödigt varm. Det räcker med att värma på svag värme så mycket att lite drygt hälften har smält sedan kan man bara röra om så smälter resten av befintlig värme. Då blir chokladen som bäst och man riskerar inte att den börjar koka och bli kornig. Dessutom blir den ju inte så varm heller då. Lycka till!
Skrivet av Bebben
Hej,
hur gör en för att grädden inte ska smälta när (den varma?) chokladen ringlas över? Toppen om du vill svara snabbt, jag ska fixa tårta inför ett kalas om fyra dagar!/B
Skrivet av Stefan
Den ser himmelskt god ut. Är det någon som har testat att göra den här med rom istället för punsch?
Skrivet av Anne
Himmelskt gott. Vilken tur Jag hittat hit. Gjorde 3 tårtor till en fest. Formarna var 24 cm i diam. Det gick bra. Tårtorna blev höga och bra ändå fast formen var större än du rekommenderade i receptet. Gjorde ajvarkycklingen också till festen och det var riktigt kanongott. Tusen Tack! Kalasen är räddade i framtiden för alla superrecept du lagt ut
Svar till Anna Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :)
Det låter gott med svartvinbärssmak också! Du får skriva och berätta hur du gjorde och hur det blev om du provar! :)
Skrivet av Anna
Jag bakade slutligen tårtan i helgen. Fick till och med tag på punch. Jag spritsade på grädden (med lite kakao och socker i) i stora cirklar och strödde riven choklad över. Den blev verkligen jättegod, snygg och uppskattad av alla. Tack för receptet! Funderar på att göra fyllningen med svartavinbärssmak nästa gång.
Svar till Sara Skrivet av Susanne
Det brukar finnas smakessenser / extrakt i affären, i närheten av öl. Så fråga personalen efter punsch extrakt/essens. Eftersom dessa är tänkt att blandas med alkohol så behövs det antagligen lite mindre mängd än vad som står i receptet. Man får smaka sig fram. Annars kan man ju smaksätta med något annat sött gärna med chokladsmak om inte punsch finns. Det går även att utesluta punschen, det är ju lite en smaksak vad man gillar.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl